Leidinyje „Obstetrics & Gynaecology“ paskelbtose išvadose teigiama, kad tarp moterų, kurios kontracepcijai naudoja gimdos spirales, gimdos kaklelio vėžio atvejų užfiksuota trečdaliu mažiau, lyginant su tomis moterimis, kurios naudojo kitokias kontracepcijos priemones. Tai yra pirma sisteminė duomenų apie gimdos spirales ir gimdos kaklelio vėžį analizė.

Tyrimui vadovavusi Pietų Kalifornijos universiteto Kecko vardo medicinos mokyklos mokslininkė Victoria Cortessis pripažino, kad būtina atlikti daugiau tyrimų siekiant nustatyti, kokia gimdos spiralės dalis, jeigu tokia iš viso yra, užkerta kelią vėžiui.

„Mūsų išvados yra paremtos tik šiais turimais duomenimis, tačiau dar reikia atlikti nemažai tyrimų, kad galėtume pasakyti, kad gimdos spiralės užkerta kelia vėžiui, ar rekomenduoti jas kaip apsaugos nuo vėžio priemone“, – sakė mokslininkė.

„Tam turime atlikti daugiau tyrimų ir nustatyti tokį veikimo mechanizmą“, – pridūrė ji.

V. Cortessis ir jos kolegos spėja, kad iš dalies gimdos kaklelio vėžio rizika naudojant gimdos spirales sumažėja dėl to, kad naudojant tokias spirales moters organizmas paskatina imuninį atsaką į spiralę. Mokslininkai mano, kad čia ir galėtų būti atspirties taškas atlikti daugiau tyrimų.

„Jeigu galėsime pademonstruoti, kad organizmas sukelia imuninį atsaką į implantuotą gimdos spiralę, tuomet galėsime klinikinio bandymo metu pradėti tirti, ar gimdos spiralė gali apsaugoti nuo žmogaus papilomos viruso infekcijos“, – sakė mokslininkė.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenys rodo, kad 2012 metais visame pasaulyje 528-iems tūkstančiams moterų buvo diagnozuotas gimdos kaklelio vėžys, o 266 tūkst. nuo šio vėžio mirė. PSO prognozuoja, kad iki 2035 metų šis vėžys bus diagnozuotas 765-iems tūkstančiams moterų, o 416 tūkst. moterų nuo šios ligos mirs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)