JAV mokslininkai tyrinėjo maždaug 189 tūkst. moterų duomenis, surinktus per 24 metus, ir nustatė reikšmingą ryšį tarp koronarinės širdies ligos (KŠL) ir „rotacinių“ darbo pamainų, kai žmonės dirba tai dienomis, tai naktimis, rašo independent.co.uk.

Jie teigia, kad dabar reikėtų ištirti, ar įmanoma darbo pamainas pakoreguoti taip, kad jos sumažintų šią riziką.

Mokslininkai jau anksčiau yra nustatę, kad darbas naktimis daro žalą sveikatai, tačiau naujausios studijos apimtys išryškina šios problemos mastą.

Pagrindinė tyrimo autorė, daktarė Celine Vetter Amerikos medikų asociacijos žurnale („Journal of the American Medical Association, JAMA) teigė: „Koronarinė širdies liga turi virtinę žinomų rizikos veiksnių, pavyzdžiui, rūkymą, netinkamą mitybą, fizinio aktyvumo stoką ir padidėjusį kūno masės indeksą“.

„Tai kritiniai veiksniai, į kuriuos reikia atsižvelgti, galvojant, kaip užkirsti kelią KŠL. Tačiau net kontroliuojant šiuos rizikos veiksnius, išlieka KŠL pavojus, susijęs su rotacinėmis darbo pamainomis“.

Mokslininkai nustatė, kad tiems žmonėms, kurie dešimt metų kas mėnesį tris ar daugiau kartų dirbdavo naktinėmis pamainomis, iškildavo nuo 15 iki 18 proc. didesnis pavojus susirgti KŠL, negu tiems, kurie naktimis nedirbdavo. Tokį poveikį jie pavadino „vidutiniu“, bet pažymėjo, kad kol kas šie rezultatai galioja tik moterims – vyrams naktinis darbas gali turėti kitokią įtaką.

„Svarbu pažymėti, kad tai yra modifikuojamas rizikos veiksnys, ir darbo grafiko pokyčiai gali turėti įtakos KŠL prevencijai“, - sakė epidemiologė C. Vetter iš Moterų ligoninės Bostone.

„Mūsų rezultatai dera su kitais panašiais tyrinėjimais, tačiau gali būti, kad skirtingi darbo grafikai gali turėti skirtingą pavojų. Kol kas turime mažai informacijos dėl tikslių darbo grafikų, taip pat dėl darbo pradžios ir pabaigos laiko“.

„Manome, kad mūsų studijos rezultatai pabrėžia, jog reikia toliau tyrinėti ryšį tarp slenkančio darbo grafiko, asmeninių savybių ir koronorinės sveikatos, kad potencialiai sumažintume KŠL riziką“.

Mokslininkai naudojo duomenis iš JAV Slaugių sveikatos studijos, kurios metu buvo renkama informacija apie moterų sveikatą, pradedant širdies infarktais ir baigiant su KŠL susijusiais krūtinės skausmais. Mirtys nuo KŠL buvo patvirtintos mirties liudijimuose. Per 24 metų periodą ši liga išsivystė daugiau kaip 10 tūkst. moterų.

Manoma, kad darbas naktimis sutrikdo vidinį organizmo laikrodį, kuris veikia pagal apytikrį 24 valandų ciklą.

„Cirkadiniai nesutapimai, kai organizmo natūralūs ritmai pradeda nebesutapti su aktyvumo, miego ir valgymo ciklais, gali būti pagrindinis mechanizmas, darbą naktimis susiejantis su lėtinėmis širdies ligomis, įskaitant kardiovaskulinę ligą“, - JAMA straipsnyje rašė mokslininkai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)