Britai yra vieni daugiausiai svaigiųjų gėrimų suvartojančių europiečių ir, norėdama su tuo kovoti, Didžiosios Britanijos vyriausybė jau prabilo apie ketinimus nustatyti minimalią vieno alkoholio vieneto kainą.

Pasaulio sveikatos organizacijos turimi skaičiai rodo, kad britai per metus vidutiniškai suvartoja daugiau nei 13 litrų gryno alkoholio. Europos vidurkis siekia 12,2 litro. Ne paslaptis, kad alkoholis siejamas su padidėjusia vėžio, insulto bei širdies ligų rizika, jau nekalbant apie kepenų pažeidimus. Vien per 2010-2011 metus į ligonines dėl su alkoholiu susijusių problemų buvo paguldyta daugiau nei milijonas Didžiosios Britanijos gyventojų.

Dauguma mano, kad blogiausia situacija yra jaunimo grupėje. Vis dėlto, Nacionalinės statistikos tarnybos duomenys byloja, jog daugiausiai alkoholio suvartoja asmenys nuo 45 iki 64 metų. Jų suvartojamas svaigalų kiekis viršija maksimalią rekomenduojamą normą – tris-keturis vienetus per dieną (išeina 21 vienetas per savaitę) vyrams ir du-tris vienetus (14 vienetų per savaitę) moterims.

Kepenų ligų specialisto Ashley Browno iš Londono teigimu, dauguma žmonių įsitikinę, kad jeigu niekada neprisigeria ir geria vien tik vyną kartu su maistu, tai visiškai nekenkia jų kepenims. „Iš esmės, kumuliacinis alkoholio poveikis kepenims niekuo nesiskiria“, - perspėja gydytojas.

Tad ar žmonės išgeria daugiau nei įsivaizduoja išgeriantys? Norint tai išsiaiškinti, buvo paprašyta visoms amžiaus grupėms atstovaujančių savanorių savaitę pildyti alkoholio vartojimo dienoraštį. Vėliau daktaras A. Brownas ir jo kolega Paulas Stillmanas iš Krolio Sasekso grafystėje gautus duomenis išanalizavo – juos domino, ar jų alkoholio vartojimo įpročiai kenkia sveikatai. Rezultatai privertė susimąstyti...

Dirbanti motina: 50,5 vieneto per savaitę

42 metų saviugdos mokytoja Margot Bloom gyvena Sautamptone. Ji yra vieniša trijų vaikų mama. Moters atžaloms – dešimt, šešeri ir penkeri metai.

Alkoholio vartojimo dienoraštis:
Pirmadienis: du dideli džino su toniku kokteiliai (4 vienetai);
Antradienis: trys dideli džino su toniku kokteiliai (6 vienetai);
Trečiadienis: du dideli džino su toniku kokteiliai (4 vienetai);
Ketvirtadienis: vienas didelis džino su toniku kokteilis (2 vienetai);
Penktadienis: du bokalai nestipraus šviesaus alaus, dvi didelės taurės rausvojo vyno, tada (kaimyno surengtame vakarėlyje) keturi dideli džino su toniku kokteiliai ir kava su brendžiu (21 vienetas);
Šeštadienis: nedidelė taurė rausvojo vyno, trys maži džino su toniku kokteiliai (7,5 vieneto);
Sekmadienis: bokalas nestipraus šviesaus alaus, dvi nedidelės taurės rausvojo vyno, vienas mažas džino su toniku kokteilis (6 vienetai).

M. Bloom komentaras: „Jei tai būtų įprasta savaitė, sunerimčiau. Reikalas tas, kad tą savaitę buvo daug susitikimų ir renginių. Paprastai išgeriu džino su toniku kokteilį ar šiek tiek daugiau penktadieniais, taigi per savaitę tai sudaro nuo 12 iki 15 alkoholio vienetų. Pripažįstu, kad žvelgiant į mano dienoraštį, tai atrodo nemenkas alkoholio kiekis. Iš esmės geriu ne tam, kad apgirsčiau – aš dirbu iš namų, taigi alkoholio taurė man yra tarsi darbo dienos pabaigą žyminti riba. Manau, kad jeigu tai neveiktų, imčiau nerimauti. Vis dėlto aš turiu verslą, prižiūriu savo vaikus ir nekyla jokių problemų. Be to, labai rūpinuosi savo sveikata. Visur ne važiuoju, o einu pėsčiomis, labai seku savo svorį (kas antrą savaitę lankau zumbos treniruotes, o jogą praktikuoju kasdien).

Ekspertų verdiktas: „Jeigu tai būtų įprastas dalykas, galima būtų kalbėti apie pavojingą alkoholio kiekį bei padidėjusią sunkaus kepenų pažeidimo riziką, - tikina A. Brownas. - Nuolatinis piktnaudžiavimas alkoholiu sukelia kepenų uždegimą, dėl ko gali formuotis randai ir kepenų cirozė – formuojasi pluoštinio audinio randai, dėl kurių sukietėja kepenys, sutrinka kraujotaka jose ir organas normaliai nebefunkcionuoja. Cirozė labai stipriai padidina kepenų vėžio riziką, kepenys gali išvis nustoti funkcionuoti. Trumpalaikėje perspektyvoje, suvartojus 21 vienetą alkoholio per vakarą, išauga nelaimingų atsitikimų rizika. Deja, per Kalėdų šventes daugybė žmonių suvartos tokį kiekį alkoholio ir pateks į siaubingas avarijas“.

„Daug alkoholio suvartojančios moterys atsiduria krūties vėžio rizikos zonoje. Be to, neatmetama burnos vėžio ir kiek menkesnė skrandžio vėžio rizikos tikimybė, - įspėja P. Stillmanas. - Taip pat didelis kiekis alkoholio siejamas su osteoporoze – kaulų susilpnėjimu – mat svaigalai neigiamai veikia kaulams reikiamų medžiagų pasisavinimą iš maisto. Alkoholis yra diuretikas (varo šlapimą), todėl išsausėja oda, joje išsiplečia mažieji kraujo kūneliai, dėl ko gali pradėti formuotis vadinamosios „amžiaus dėmės“, dar vadinamos „kepenų dėmėmis“. Toks alkoholio kiekis, jeigu tai įprastas dalykas, pradeda veikti atmintį, mat alkoholis naikina smegenų ląsteles. Mano praktinė taisyklė skamba taip – jeigu nubudę nejaučiate stiprių pagirių, tačiau vistiek persekioja mintis, kad vakar išgėrėte per daug, vadinasi išgėrėte pakankamai, kad nukentėtų jūsų smegenų ląstelės“.

Finansininku dirbęs pensininkas: 26,5 vieneto per savaitę

67 metų iki pensijos finansų srityje dirbęs Jimas Reaney gyvena Martoke, Somerseto grafystėje, kartu su vienmete žmona Hilary. Pora turi keturis jau užaugusius vaikus ir tik visai neseniai uždarė nuosavą nakvynę ir pusryčius siūliusį viešbutį.

Alkoholio vartojimo dienoraštis:
Pirmadienis: trys nedidelės taurės raudonojo vyno, viena taurės viskio (6,5 vieneto);
Antradienis: jokio alkoholio;
Trečiadienis: jokio alkoholio;
Ketvirtadienis: jokio alkoholio;
Penktadienis: viena nedidelė taurė baltojo vyno, dvi nedidelės taurės raudonojo vyno, dvi taurės portveino (6,5 vieneto);
Šeštadienis: trys nedidelės taurės raudonojo vyno, dvi nedidelės taurės (70 mililitrų) portveino (6,5 vieneto);
Sekmadienis: dvi nedidelės taurės raudonojo vyno, dvi taurės viskio (7 vienetai).

J. Reaney komentaras: „Esu šokiruotas, kad mano išgeriamo alkoholio kiekis padidėjo iki tiek vienetų. Maniau, kad viskas bus gerai, nes tiek dienų visiškai nevartojau alkoholio. Be to, tai buvo lengvesnė savaitė nei įprastai. Paprastai aš negeriu du ar tris vakarus per savaitę ir tai darau nuo šių metų pradžios, nes susirūpinau dėl alkoholio poveikio mano sveikatai. Vis dėlto manau, kad mano alkoholio vartojimas yra kontroliuojamas. Negeriu daugiau už savo draugus – dauguma jų visiškai nesuka sau galvos apie dienas be alkoholio. Raudonąjį vyną geriu todėl, kad man jis patinka. Be to, jis sveikesnis. Nežinau, ar keisiu savo įpročius. Sulaukus mano amžiaus, norisi mėgautis geru maistu ir vynu ir tikrai nemanau, kad mano gėrimas pernelyg kenktų sveikatai“.

Ekspertų verdiktas: „Puiku, kad Jimas tris dienas apsiėjo be alkoholio, - giria A. Brownas. - Alkoholis sukelia ūmų kepenų uždegimą visiškai taip pat, kaip saulė sukelia odos uždegimą. Kaip odai reikia laiko atsigauti nuo nudegimo, taip kepenims reikia laiko atsigauti nuo alkoholio. Nebent jie pažeidžiami, o tai jau gali baigtis randėjimu ar kepenų ciroze“.

„Yra duomenų, kad raudonasis vynas teigiamai veikia sveikatą, tačiau dažniausiai ta nauda pastebima išgeriant tik labai mažus jo kiekius (maždaug taurę per dieną), - komentuoja P. Stillmanas. - Jimo suvartojamas alkoholio kiekis gali tapti padidėjusio kraujospūdžio priežastimi“.

Pasilinksminti mėgstanti studentė: 12,2 vieneto per savaitę

22 metų Lucie Evans studijuoja sporto ir fizinio lavinimu mediciną Campus universitete Safolko grafystėje. Ji antrosios pusės neturi ir gyvena kartu su savo tėvais Judy ir Davidu (jo alkoholio vartojimo įpročiai aprašyti žemiau).

Alkoholio vartojimo dienoraštis:
Pirmadienis: du degtinės su limonadu kokteiliai (2 vienetai);
Antradienis: jokio alkoholio;
Trečiadienis: jokio alkoholio;
Ketvirtadienis: jokio alkoholio;
Penktadienis: jokio alkoholio;
Šeštadienis: 250 mililitrų taurė rausvojo vyno (2 vienetai);
Sekmadienis: du maži buteliukai vyno (po 187 mililitrus), du dideli degtinės su limonadu kokteiliai (8,2 vieneto).

L. Evans komentaras: „Kai kurie studentai geria daug, tačiau jokiu būdu ne visi. Manau, kad tai iš dalies priklauso nuo kartos – mano tėtis geria kur kas daugiau už mane, nes jo kartos žmonėms susitikti po darbo aludėje yra norma. Alkoholis dabar gerokai brangesnis, todėl dauguma aludžių užsidarė, ir nemanau, kad alkoholio vartojimas daugeliui mano draugų yra norma, net jei jie ir neskiria tiek dėmesio sveikatai, kaip aš. Įprastai aš daug negeriu, nes gyvenu užmiestyje ir visur turiu važiuoti pati. Man tai buvo įprasta savaitė. Vis dėlto, jeigu apsilankau vakarėlyje ar panašiai – išgeriu daugiau“.

Ekspertų verdiktas: „Iš esmės tai saikingas alkoholio kiekis, - reziumuoja A. Brownas. - Akivaizdu, kad Lucie alkoholiu mėgaujasi, tačiau vartoja jį atsakingai. Vis dėlto, jei jau kalbėti labai griežtai, tai suvartojus daugiau nei trečdalį savaitės alkoholio vienetų per vieną dieną, kaip ji tai padarė sekmadienį, gali prasidėti uždegiminiai procesai kepenyse, taigi, reiktų atkreipti dėmesį į alkoholio kiekius savaitgaliais. Šiaip toks alkoholio kiekis neturėtų turėti ilgalaikio poveikio merginos sveikatai“.

Kriminalinių romanų autorius: 27,9 vieneto

Anksčiau sąmatų ekspertu dirbęs, o dabar kriminalinius romanus rašantis 58 metų Davidas Evansas gyvena Vile Hyte Esekso grafystėje su akušere dirbančia žmona Judy. Jie turi suaugusią dukrą Lucie.

Alkoholio vartojimo dienoraštis:
Pirmadienis: dvi skardinės alaus „Tetley’s“, vienas butelis alaus „Directors“ (5,4 vieneto);
Antradienis: viena skardinė alaus „Tetley’s“, viena skardinė alaus „Bombardier“, vienas butelis alaus „Oxford Gold“ (6,1 vieneto);
Trečiadienis: dvi skardinės alaus „Tetley’s“ (3,2 vieneto);
Ketvirtadienis: dvi skardinės alaus „Tetley’s“ (3,2 vieneto);
Penktadienis: dvi skardinės alaus „Tetley’s“, vienas butelis alaus „6X“ (5,4 vieneto);
Šeštadienis: jokio alkoholio;
Sekmadienis: viena skardinė alaus „Tetley’s“, dvi nedidelės taurės raudonojo vyno (4,6 vieneto).

D. Evans komentaras: „Savo gydytojui sakau, kad per savaitę suvartoju dvidešimt vienetų alkoholio, tačiau paprastai išgeriu daugiau, taigi, rezultatai man nuostabos nekelia. Alkoholinius gėrimus vartoju beveik kasdien – geriu ne tam, kad prisigerčiau, tačiau dirbu iš namų ir dažniausiai aš gaminu maistą, todėl labai smagu ruošiant pietus gurkšnoti alų. Visgi man kelia nerimą, kad tai netaptų įpročiu. Prieš daugelį metų penktadieniais nueidavau į aludę, o sekmadieniais išgerdavau rausvojo vyno – ir viskas. Tačiau kuo dariausi vyresnis ir uždirbau daugiau, tuo alkoholis tapo labiau prieinamu.

Šeštadienis be alkoholio buvo pirmas per pastarąsias kelias savaites ir iš dalies taip nutiko dėl to, kad rašiau šį dienoraštį, tad daugiau galvojau apie suvartojamo alkoholio kiekį. Turbūt turėčiau gerti mažiau nei geriu, nes turiu aukštą kraujospūdį ir dešimt pastarųjų metų geriu nuo jo vaistus. Paskutinis tyrimas parodė, kad mano žalingojo cholesterolio lygis išaugo, o mano tėvas mirė nuo insulto eidamas šeštą dešimtį, taigi privalau būti atsargesnis“.

Ekspertų verdiktas: „Davidas geria šiek tiek daugiau, nei rekomenduojama. Nustatytos ribos turi priežastį – jeigu jų laikysiesi, rizikos sveikatai nebus, - aiškina A. Brownas. - Geriant tokiais kiekiais, nepanašu, kad Davido kepenyse imtų vystytis fibrozė, tačiau toks alkoholio kiekio ir aukšto cholesterolio lygio – pastarasis gali būti susijęs su išgeriamo alkoholio kiekiu – derinys gali paskatinti kepenų suriebėjimą. Taip nutinka tuomet, kai dėl alkoholio kepenyse pradeda formuotis riebalai ir prasideda uždegiminiai procesai – tai pirmoji kepenų ligos stadija. Šis procesas gali būti grįžtamasis, jeigu pakeisite alkoholio vartojimo įpročius. Davidas supranta, kad geria daugiau, nei turėtų ir tai pamažu virsta įpročiu. Mažesnis alkoholio kiekis turėtų teigiamo poveikio širdies ir kraujagyslių būklei, ne vien kepenims“.

„Alkoholio vartojimas didina kraujospūdį, nes svaigalai veikia kraujagyslių sienelėse esančius receptorius, kurie verčia jas susitraukti, - kolegai priduria P. Stillmanas. - Taip pat tai gali sumažinti kraujo spaudimą mažinančių vaistų veikimą, dėl ko didėja insulto ir infarkto rizika. Davidas geria vidutiniškai, tačiau nuolat – jeigu per savaitę bent porą dienų jis apsieitų be alkoholio, jis grįžtų prie tokio lygmens, kai svaigalai poveikio jo sveikatai neturėtų“.

Jauna karjeros moteris: 43,1 vieneto per savaitę

27 metų renginių vadybininkė Abby Purdy antrosios pusės neturi ir gyvena Braitone, Sasekso grafystėje.

Alkoholio vartojimo dienoraštis:
Pirmadienis: jokio alkoholio;
Antradienis: jokio alkoholio;
Trečiadienis: dvi didelės taurės raudonojo vyno (6 vienetai);
Ketvirtadienis: penki buteliai sidro (11,5 vieneto);
Penktadienis: du buteliai sidro, vienas šampano kokteilis, dvi taurės šampano, viena didelė taurė raudonojo vyno (12,1 vieneto);
Šeštadienis: šeši skirtingi kokteiliai („Bellini“, „Martini“, „Cosmopolitan“ ir „Long Island Iced Tea“, iš viso 12 vienetų);
Sekmadienis: viena taurė itališko putojančio vyno „Prosecco“ (1,5 vieneto).

A. Purdy komentaras: „Tai mane privertė pažvelgti tiesai į akis. Tik pamačius, kas užrašyta, suvokiau, kad tai ganėtinai didelis alkoholio kiekis. Jeigu sąžiningai, tai buvo labai prasta savaitė – taip jau nutiko, kad turėjau labai daug reikalų. Praėjusį savaitgalį beveik visai negėriau. Negeriu kasdien ir niekada negeriu viena namuose, tačiau mėgstu pakelti taurę, susitikusi su draugais. Įprastai mano suvartojamo alkoholio kiekis dvigubai mažesnis. Šiek tiek nerimauju dėl alkoholio poveikio ir kartu su juo gaunamų kalorijų – nesu nutukusi, tačiau šiek tiek svorio atsikratyti nepakenktų“.

Ekspertų verdiktas: „Tai jau pavojingas alkoholio vartojimas, - neslepia A. Brownas. - Ypač nerimą kelia tris vakarus iš eilės (nuo ketvirtadienio iki šeštadienio) trunkančios išgertuvės, nes toks kepenims tenkantis krūvis gali paskatinti uždegimą ar randų formavimąsi. Raginčiau Abby stebėti savo įpročius – tai padėtų išvengti ateityje tokių sveikatos problemų, kaip priklausomybė nuo alkoholio, su svaigalais susijusių kepenų ligų, aukšto kraujospūdžio ir nutukimo (prisumavus ir su alkoholiu gaunamas kalorijas, rekomenduojama paros norma greičiausiai viršijama“.

„Kaip ir Margot, Abby gali grėsti vėžys bei problemos su kaulais, jei ir toliau toks alkoholio kiekis bus jos gyvenimo būdo dalimi. Ji supras, kad oda sensta anksčiau laiko“, - reziumavo P. Stillmanas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (224)