Nors buvo skelbta, kad Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovo konkursą laimėjo Arvydas Skorupskas, Šiaulių ligoninės – Remigijus Mažeika, o Vilniaus universitetinės ligoninės dr. Jelena Kutkauskienė, jie dar iki šiol negali užimti šių postų.

Skirti vadovų neskuba

Buvusį Panevėžio ligoninės vadovą Ivaną Dorošą, nuteistą dėl kurstymo piktnaudžiauti tarnybine padėtimi ir suklastoti dokumentus, turėjęs pakeisti konkursą laimėjęs A. Skorupskas, iki šiol negali pradėti dirbti. Dabartinė Sveikatos apsaugos ministerijos valdžia neskuba laimėtojo skirti ligoninės vadovu ir net paprašė prokurorų imtis veiksmų dėl dar 2012 metų istorijos.

Esą A. Skorupskas, savo galimai neteisėtu veikimu, padarė valstybei apie 22 tūkst. eurų žalos. Tačiau Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), atlikusi informacijos pagrįstumo patikrinimą, nustatė, jog papildomos informacijos, atitinkančios Korupcijos prevencijos įstatymo nuostatas, apie A. Skorupską negauta.

Tokią pačią informaciją apie A. Skorupską pažymose pateikė ir kitos institucijos – Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, Valstybės tarnybos departamentas.

Žalos nepadarė

Sveikatos apsaugos ministerijai specialiųjų tarnybų nusiųstas atsakymas ir apie 2012 metais, esą A. Skorupsko padaryta 22 tūkst. eurų žalą. Jame rašoma:

„Iš Valstybinės ligonių kasos 2018-08-22 rašto matyti, kad dėl A. Skorupsko nepagrįstai pacientams skirtų ir išduotų siuntimų Valstybins ligonių kasos žalos nepatyrė, nes šie užsakymai buvo anuliuoti, tai yra neapmokėti. VšĮ „Vilties žiedas“ generalinė direktorė L. Jurgelaitienė 2018-09-06 rašte taip pat nenurodė jokios A. Skorupsko veiksmais padarytos konkrečios žalos, tame tarpe ne bet kokios, o kuri galėtų būti vertinama kaip didelė. Taip pat nėra pagrindo teigti, kad A. Skorupskas dėl aptariamų išduotų siuntimų padarė didelę neturtinę žalą.“

Panevėžio ligoninė

Paliko galimybę ginčyti sprendimą

Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovo konkursą laimėjęs A. Skorupskas naujienų portalui JP aiškino nenorįs plačiai komentuoti jo nepaskyrimo į šias pareigas.

„Supraskite, kad gavau ministro įsakymą ir man paliekama galimybė tik teisminiu keliu ginčyti sprendimą. Jeigu dabar jį komentuosiu, visa tai bus panaudota, kaip spaudimas teismui. Susilaikau nuo bet kokių komentarų. Savo garbę ir orumą ginsiu teisinėmis priemonėmis, kurios yra numatytos Lietuvos Respublikos įstatymuose. Visas aplinkybes galėsiu paaiškinti po to, kai įsiteisės teismo sprendimas. Neturiu kitų teisinių priemonių, kaip tik teisiniu keliu užginčyti ir apginti savo garbę ir orumą“, – komentavo jis.

Pasirinko socialinius tinklus

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tik socialiniuose tinkluose viešai aiškino, kokį sprendimą jam tenka priimti ir kodėl nutarė nebeskirti A. Skorupsko vadovauti Panevėžio ligoninei.

„Teko priimti dar vieną sunkų sprendimą – neskirti į gydymo įstaigos vadovo pareigas konkursą laimėjusio kandidato, t. y. Arvydas Skorupskas nevadovaus Respublikinei Panevėžio ligoninei. Toks sprendimas priimtas remiantis mus pasiekusia informacija – tiek iš specialiųjų tarnybų, tiek iš sveikatos sistemos institucijų, tiek viešoje erdvėje, kurioje nurodoma, jog ankstesnė jo veikla gali trukdyti skaidriai ir tinkamai atlikti gydymo įstaigos vadovo pareigas“, – socialiniame tinkle rašė ministras.

Ministrą palygino su JAV prezidentu

Gerą savaitę naujienų portalas JP bandė iš Sveikatos apsaugos ministerijos vadovų sužinoti, kodėl ministras apie konkursus laimėjusius vadovus skelbia ne oficialiame pranešime, o socialiniuose tinkluose, tačiau nesėkmingai.

Paties ministro A. Verygos pakalbinti nepavyko. Ministras oficialiai niekur nėra atsakęs, kodėl STT pateiktos pažymos, apie konkursą į Panevėžio ligoninės vadovus laimėjusį A. Skorupską, nieko nereiškia. Priminsime, jog pažymose specialiosios tarnybos patikino, kad nėra jokių korupcijos požymių.

Iš Sveikatos apsaugos ministerijos JP gavo tik ministro patarėjos Linos Bušinskaitės-Šriubėnės komentarą.

„Visi veiksmai po konkurso iki paskiriant įstaigos vadovą yra rutininė konkurso proceso dalis, turinti tam tikrus etapus ir pan., todėl visuomenė informuojama tik apie galutinį, visuomenei reikšmingą rezultatą – vadovo paskyrimą. Panevėžio ligoninės veiklos tęstinumas yra užtikrinamas paskyrus laikinai jai vadovaujantį asmenį. Šiuo metu galutiniai sprendimai dėl Panevėžio ligoninės direktoriaus pareigybės nėra priimti, tai tikimasi padaryti artimiausiu metu.

Lina Bušinskaitė-Šriubėnė

Visa informacija apie tarpinius etapus iki paskyrimo, esamą situaciją, atsakingų institucijų (STT ir kt.) sprendimus ir pan. žiniasklaidai yra teikiama gavus žurnalistų paklausimus, kaip ir šiuo atveju. Sveikatos apsaugos ministras savarankiškai priima sprendimus, kokią informaciją skelbti savo paskyroje socialiniame tinkle.

Socialiniai tinklai yra visavertė šiuolaikinė priemonė informuoti besidominčius asmenis visais klausimais, teikti komentarus, atsakinėti į klausimus po įrašais ir pan. Taip užtikrinamas bendravimo betarpiškumas ir operatyvumas. Šią priemonę aktyviai naudoja tiek Lietuvos, tiek užsienio politikai, pavyzdžiui, JAV prezidentas Donaldas Trampas komunikacijai sėkmingai naudoja socialinį tinklą Twitter“, – rašė L. Bušinskaitė-Šriubėnė.