Kefyras – mūsų senelių gaivusis gėrimas

Aš ypač vertinu kefyrą. Šis gėrimas atkeliavo į Prancūziją iš Kaukazo ir itin vertinamas jau ne vieną šimtmetį. Tėvai man pasakojo, kad vaikystėje jie būdavo laimingi, kai nueidavo aplankyti senelio ir jis vaišindavo juos specialiai jiems pagamintu kefyru. Šis puikaus skonio gėrimas putojo, buvo saldus, bet nesaldintas. Niekada vėliau nieko panašaus jie neragavo. Bėgant laikui receptas dingo. Anuomet nebuvo pramoninio gazuoto vandens, prie kurio dabar esame įpratę, tad kefyras ir buvo šeimos gaivusis gėrimas.

Pasigaminau kefyro eksperimentuodamas. Vaidinau alchemiką, mano vaikai buvo sužavėti, o tėvai nepaprastai nustebo, kai vėl pagaliau paragavo vaikystėje taip mėgto gėrimo. Primena Prusto madleną*.

Kefyras yra raugintas nealkoholinis gėrimas, jo rūgimą vienu metu sužadina bakterijos ir grybeliai. Yra dvi kefyro rūšys: vaisių ir pieno kefyras (rūgpienis). Čia kalbėsiu tik apie vaisių kefyrą. Atskleisiu jums jo gamybos paslaptį.

Kaip pasigaminti

Gaminant šį gėrimą, būtina į raugą įdėti 5–6 gabaliukus cukraus (cukrus, jei neįdėsite jo per daug, visiškai išsiskaidys, tad gėrimas nebus saldus). Į 1 litrą vandens išspauskite 1 citrinos sultis ir įmeskite į jį pusiau perpjautą figą. Palikite kambario temperatūroje. Kai figos gabaliukai iškils į paviršių (dažniausiai po 24 valandų), tai bus ženklas, kad fermentacija baigėsi. Beliks nukošti skystį, kad neliktų figos gabaliukų ir citrinos minkštimo ir kad fermentų nepatektų į gėrimą. Supilkite gėrimą į stiklinį butelį su kamščiu (į tokius anksčiau išpilstydavo limonadą). Galite figos gabaliukus išgriebti, ir jums liks raugas. Saugokite jį rūpestingai, vėliau galėsite pasigaminti naujo gėrimo. Retkarčiais raugą (kalbame apie tradicinį raugą) reikėtų perplauti švariu vandeniu.

Kefyras

Užkimštą butelį palikite šaldytuve bent 12 valandų, paskui galite gerti. Laikant ilgiau, gėrimas ims labiau putoti, bet po 2 parų jo skonis suprastės. Tad per 2 paras galite išlošti 100 metų! Gal taip, o gal ir ne, bet tikrai būsite puikios formos ir skaniai pasivaišinsite.

Kur gauti raugo

Prancūzijoje paprasčiausia nueiti į kurią nors vaistinę ir nusipirkti vaisių kefyro raugo (nurodykite, kokių vaisių). Aišku, jis bus gaminamas laboratorijoje, tik vaistininkui reikia tiksliai paaiškinti, kokio produkto jūs pageidaujate.

Su raugu elkitės atsargiai. Jis jautrus šilumai, nemėgsta staigių temperatūros pokyčių, tad nepirkite jo ryte ir nelaikykite visą dieną automobilyje. Prie šio produkto visada pateikiami tikslūs jo vartojimo nurodymai. Vienintelis trūkumas tas, kad raugo galiojimo laikas – ne ilgiau nei 6 savaitės.

Tradicinis raugas

Būtų idealu, jei gautumėte tradicinio kefyro raugo. Jis šeimose perduodamas iš kartos į kartą, jo vieni kitiems dovanoja draugai. Pasiklausinėjęs turėtumėte jo gauti. Jeigu norite pasigaminti 1 litrą gėrimo, jums pakaks 2 šaukštų kefyro grūdelių. Nepamirškite įmesti į jį 5–6 gabaliukus cukraus.

Kefyro raugą, užpylęs pasaldintu vandeniu, galite laikyti šaldytuve, kai kurie jį netgi užšaldo, o vėliau atgaivina.

Naudingos kefyro savybės

Vaisių kefyras labai naudingas visai šeimai. Jis veikia virškinamojo trakto mikroflorą, puikiai reguliuoja žarnyno peristaltiką, stiprina imunitetą ir suteikia organizmui daug mikroelementų. Patariu jį vartoti savo pacientams, kenčiantiems nuo opinio kolito, Krono ligos, sudirgusio žarnyno, taip pat tiems, kurių tuštinimasis sutrikęs, o vidurių užkietėjimas kaitaliojasi su viduriavimu. Vaisių kefyras suteiks jums malonumą ir sustiprins imunitetą, tad, jį vartodamas, vasarą būsite puikios formos! Galite gerti kiekvieną dieną visą vasarą.

Kaip keisti kefyro skonį

Kefyro skonį galite kaitalioti papildomai įdėdamas į jį per pusę perpjautų džiovintų (arba šviežių) vaisių, pavyzdžiui, 3–4 stambiai supjaustytas braškes, persikų, nektarinų, o rugsėjo mėnesį – saują sutrintų gervuogių. Žodžiu, eksperimentuokite. Laikui bėgant su meile kasdien gaminamas gėrimas džiugins visą šeimą. Tik nepamirškite kiekvieną kartą atnaujinti raugo.

Knyga „Jūsų sveikata: natūralios priemonės ištisus metus“ (Tyto Alba)
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)