Mokslininkai atliko tyrimą su avimis. Paaiškėjo, jog avių, kurios buvo apvaisintos tuo metu, kai joms buvo duodama mažiau ėdalo, susilaukė palikuonių su DNR struktūros pakeitimais smegenyse.

Mančesterio universiteto mokslininkai įtaria, jog tyrimo rezultatai aktualūs ir žmonėms. Esą tai gali padėti paaiškinti, kodėl dvyniai labiau rizikuoja būdami suaugę susirgti antrojo tipo diabetu.

Tyrimo metu buvo stebimos dviejų jauniklių besilaukiančios avys bei avys, kurios buvo apvaisintos laikotarpiu, kai joms buvo specialiai duodama mažiau ėdalo.

Tuomet mokslininkai tyrė negimusių avių jauniklių smegenų audinius ir bandė nustatyti, ar jų DNR struktūroje nėra pakeitimų.

Tyrimui vadovavusi Anne White teigia: „Nustatėme, jog negimusių avies jauniklių dvynių smegenų dalyje, atsakingoje už maisto įsisavinimą ir gliukozės išsiskyrimą, buvo DNR struktūros pokyčių, kurie liudija apie padidėjusią diabeto riziką“.

„Mūsų tyrimo rezultatai gali paaiškinti, kodėl dvyniai labiau rizikuoja susirgti diabetu. Jie taip pat atskleidė, jog motinos, kurios pastojimo metu negauna pakankamai maisto, gali susilaukti mažylio, turinčio didesnę nutukimo riziką“.

Mokslininkai įsitikinę, jog jų išvados gali būti pritaikomos ir žmonėms, nes atskleidė, kaip atžalų DNR struktūra gali būti pakeista ir ne genetiniu pagrindu.

Profesorė A. White teigia: „Mūsų atliktas tyrimas labai svarbus, nes atskleidžia, kaip smegenis gali pakeisti ir nepaveldimi mechanizmai“.

„Šios išvados pateikia naują supratimą, kodėl dvyniai labiau rizikuoja susirgti diabetu. Be to, skatina atkreipti dėmesį, jog dietos besilaikiusių mamų atžalos vėliau gyvenime gali susidurti su antsvorio problema“, - teigia specialistė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją