JAV mokslininkai tvirtina, kad įprastos nedidelės papildų dozės yra bevertės. Dar daugiau – per dieną išgeriant daugiau nei 400 tarptautinių vienetų vitamino D ir 1,000 miligramo kalcio padidėja inkstų akmenų rizika.

Abi šios medžiagos yra itin svarbios stiprių ir sveikų kaulų formavimuisi ir išlaikymui, todėl specialistai pataria kaip įmanoma daugiau jų gauti iš kokybiško maisto ir buvimo saulėje.

Kai vyresnio amžiaus žmogui diagnozuojamas vitaminų nepakankamumas arba kaulus retinanti osteoporozė, gydytojai dažnai skiria didesnes nei įprasta vitamino D ir kalcio dozes. Vis dėlto sveikoms menopauzę išgyvenusioms moterims papildų kiekio padidinimas jokios įtakos neturi. Kol kas neaišku, ar tokios dozės apsaugotų moterų kaulus prieš menopauzę ir ar jos apsaugotų vyrų kaulus.

Ši žinia sukėlė sąmyšį, mat ilgus metus buvo manoma, kad kalcis ir vitaminas D puikiai apsaugo nuo osteoporozės, o juos vartojant šalutinio poveikio bemaž nėra.

Nacionalinė sveikatos tarnyba rekomenduoja vyresniems nei 65 metų žmonėms kasdien gerti vitaminą D, tačiau ne daugiau kaip 25 mikrogramus (arba 1,000 tarptautinių vienetų).

„Gaila, tačiau mes neturime tiek daug informacijos, kiek norėtume, apie medžiagą, kurią žinome jau seniai ir manėme viską apie ją suprantanys, - sakė Beiloro Medicinos koledžo mokslų daktarė Virginia Moyer. - Pasirodo, kad dar daug ką teks sužinoti“.

Šios rekomendacijos neskirtos labai silpnus kaulus turintiems žmonėms, pavyzdžiui, tiems, kurie yra patyrę kaulų lūžių. Tokie žmonės turėtų pasitarti su savo vietos gydytoju.

JAV statistiniam suaugusiajam patariama per dieną suvartoti 1,000 miligramo, o moterims po menopauzės – 1,300 miligramo kalcio. Jeigu kalbėtume apie vitaminą D, tai rekomenduojama jo norma – 600 tarptautinių vienetų kasdien, o įžengus į aštuntą dešimtį – 800 tarptautinių vienetų.

Šių medžiagų yra maisto produktuose, pavyzdžiui, kalciu ir vitaminu D praturtintose apelsinų sultyse, pieno produktuose (piene, jogurte ir sūryje), tam tikrose žuvyse (pavyzdžiui, lašišoje) bei vitaminais praturtintuose pusryčių dribsniuose.

Daktarė B. Moyer sveikata nesiskundžiantiems pensinio amžiaus žmonėms pataria mankštintis, nes moksliniais tyrimais įrodyta, kad tai sutvirtina kaulus bei teigiamai veikia visą organizmą.
O štai Vašingtone įsikūrusios Natūralių produktų asociacijos viceprezidentė Cara Welch pareiškė, kad jų grupė nesutinka su naujomis rekomendacijomis. „Mes manome, kad ši rekomendacija prieštarauja tyrimams ir ji neturėtų paveikti vartotojų, bandančių užtikrinti kalcio ir vitamino D kiekį papildais“, - pareiškė ekspertė.

Naujausia JAV atlikta nacionalinė apklausa parodė, kad 56 procentai vyresnių nei 60 metų moterų vartoja vitamino D papildus, o 60 procentų geria kalcio turinčius papildus. Dažnai galima įsigyti iškart abiejų vitaminų ir jie yra santykinai nebrangūs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)