Tokie beprotiški sapnai nėra retas reiškinys – aš dažnai sapnuoju vaizdingus, spalvotus ir paniką keliančius sapnus. Kai kuriuos susapnuoju tik kartą, tačiau būna ir pasikartojančių.

Dažnai sapnuoju, kad kažko ieškau sename, griūvančiame pastate arba atrandu slaptus kambarius name, kuriame augau būdama maža. Neretai sapnuoju košmarus: artimųjų netektį, žmogžudystes ar kvapą gniaužiančias gaudynes spiraliniais laiptais.

O mano vyras – priešingai – sapnuoja tokius nuobodžius sapnus, kad dažnai jų net nepamena, arba papasakoja, pavyzdžiui, tokį perliuką: „Sapnavau, kad norėjau nusipirkti naują spausdintuvo kasetę, ir pardavėja pasiūlė man prisėsti.“ Tai bent sapnas!

Tačiau atrodo, kad jokios paslapties čia nėra. „Paprasčiausiai moterų sapnai pasižymi didesne įvairove nei vyrų“, – aiškina sapnus tyrinėjanti profesorė, knygos „Dreaming In The Classroom“ bendraautorė Kelly Bulkeley.

„Moterys dažniau sapnuoja košmarus, jausmingus ir surealius sapnus. Taip pat joms sunkiau užmigti“.

Remiantis tyrimo rezultatais, galima daryti prielaidą, kad už tokius sapnus atsakingi moterų hormonai.

„Tyrimo metu buvo nustatyta, kad hormonų ciklai gali turėti įtakos sapnams“, – sako knygos „The Dream Whisperer“ autorė Davina Mackail. - Artėjant menstruaciniam laikotarpiui, pradedame sapnuoti daugiau jausmingų arba baisių sapnų“.

Vakarų Anglijos universiteto mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai leidžia teigti, kad moterų kūno temperatūros pokyčiai, kuriuos sukelia menstruacinis ciklas, yra atsakingi už ypač spalvingus sapnus. Kūno temperatūra padidėja po ovuliacijos ir sumažėja prieš pat menstruacinio ciklo pradžią.

„Priešmenstruaciniu laikotarpiu moterys sapnuoja vaizdingesnius sapnus bei juos geriau atsimena“, – sako tyrimo vadovė dr. Jennie Parker.

Nėščios moterys taip pat gali pasigirti labai ryškiais sapnais.

„Nėštumo metu padidėja hormonų lygis, todėl moterys kiekvieną naktį ilgiau miega vadinamojoje aktyviojo miego, arba REM (angl. rapid eye movement – greitieji akių judeisiai), fazėje. Būtent REM miegui būdingi vaizdingiausi ir ryškiausi sapnai“, – sako miego ekspertė ir knygos „Insomnia: The Essentials Guide“ bendraautorė Victoria Dawson.

„Vėlesniais nėštumo mėnesiais moterys taip pat gerai prisimena sapnus, kadangi dažnai pabunda REM fazės metu", - teigia mokslininkė.

„Nėštumas turi didelę įtaką sapnams“, – pritaria K. Bulkeley. - Šiuo laikotarpiu geriau atsimename sapnus, sapnuojame daugiau košmarų, daugiau sapnų su gyvūnais ir vandeniu.“

Tačiau košmarai kamuoja ne tik besilaukiančias moteris. „Nustatėme, jog moterys apskritai gerokai dažniau sapnuoja košmarus nei vyrai“, – sako dr. J. Parker

Gali būti, kad geriau už vyrus sapnus atsimename dėl to, jog teikiame jiems daugiau reikšmės. Tyrimo rezultatai rodo, kad galvojant apie svarbius dalykus aktyvuojama už atmintį atsakinga smegenų dalis. Taigi, kuo dramatiškesnis Jūsų sapnas, tuo svarbesnis jis jums atrodys, ir tuo geriau jį atsiminsite.

Dažniausiai pasitaikančių sapnų penketukas ir reikšmės:

Toliau pateikiame penkis dažniausiai moterų sapnuojamus sapnus ir ką apie juos sako psichologai.

Esate nuoga viešoje vietoje

Šis sapnas reiškia, kad jaučiatės pažeidžiama ir bijote, kad kas jūsų nenuskriaustų. Taip pat šis sapnas simbolizuoja, jog nenorite būti užklupta nepasiruošusi. Galbūt jūsų gyvenime vyksta kažkas, kam dar nesate pasirengusi?

Jus vejasi

Jei sapne nuo kažko bėgate, vadinasi realiame gyvenime vengiate problemos arba norite nuo kažko pabėgti ir pasislėpti, užuot susidūrusi akis į akį. Jus besivejantis asmuo ar padaras taip pat gali simbolizuoti jūsų jausmus, pavyzdžiui, pavydą, pyktį, neapykantą.

Krintate

Šis sapnas gali reikšti, kad jaučiatės bejėgė, prastesnė, nebevaldote padėties, galbūt jums kažkas nenusisekė.

Skrendate

Neretai tokie sapnai vadinami sąmoningais sapnais, kuomet žmogus suvokia, jog sapnuoja. Jei mėgaujatės skrydžiu, vadinasi valdote padėtį. Jei sukausto baimė – bijote iššūkių, sėkmės.

Iškrenta dantys

Sapnai, kuriuose jūsų dantys ima klibėti, lūžinėti ar kristi į delnus, yra susiję su savigarbos problemomis. Ekspertai mano, kad šie sapnai atspindi jūsų nerimą dėl išvaizdos, dėl to, ką apie jus mano kiti žmonės. Remiantis kita teorija, šie sapnai reiškia, kad bijote apsikvailinti, pasijausti nejaukiai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)