Kadangi spermatozoidai atsinaujina kas 3 mėnesius, vyras tiek laiko iki planuojamo šeimos pagausėjimo turėtų nerūkyti. Be to, medikė, atsakydama į skaitytojų klausimus DELFI konferencijoje, patarė atsargiai elgtis su kontraceptikais – kas 2-3 metus daryti kelių mėnesių pertrauką.

Vaisingumo atžvilgiu geriausia pastoti iki 30-ties

Paklausta, per kiek laiko organizmas išsivalo nuo žalingo nikotino poveikio, kitaip tariant, ar būtina nerūkyti prieš planuojant šeimos pagausėjimą, A. Usonienė pabrėžė, kad geriausia mesti rūkyti prieš tris mėnesius iki pastojimo planavimo. Tai ypač aktualu vyrams, nes pilnas spermatozoidų susiformavimo ciklas yra 3 mėnesiai. „Rūkymas tikrai kenkia, nes turi toksinį poveikį ir kiaušialąstėms, ir spermatozoidams“, - sakė DELFI viešnia.

Gydytojos teigimu, nevaisingumas daug dažniau pasitaiko poroms, kurios rūko. Lietuvoje tikslaus nevaisingų porų registro nėra, tačiau Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, nevaisingų porų yra nuo 10 iki 20 proc.

Teigiama, kad geriausias amžius gimdyti – iki 35 metų, nes vyresnėms moterims padidėja vaisiaus apsigimimo rizika. Nustatytas, kad galima įvairių apsigimimų tikimybė – 3 proc. Deja, tokių tyrimų, kuriuos galima būtų atlikti prieš nėštumą ir kurie garantuotų, kad vaikas gims tikrai sveikas, nėra.

Vertinant vaisingumo prasme, pasak A. Usonienės, geriau pirmą nėštumą planuoti iki 30-ties. Vyresniame amžiuje atsiranda ligos, kurios gali sąlygoti nevaisingumą. Vaisingumas mažėja su kiekvienu penkmečiu, juolab kad ir taip sveikų žmonių tikimybė pastoti vieno mėnesinių ciklo metu yra 20 proc. Medikės teigimu, pastoti 50-ties jau sunkiai įmanoma.

Paklausta, kiek laiko nepastojant natūraliai reikėtų kreiptis į specialistus, ginekologė teigė, kad jeigu nėra jokios patologijos, skundų, pora gyvena reguliarų lytinį gyvenimą nevengdama nėštumo ir nepastoja per metus, reikėtų jau susirūpinti. Jei negalinti pastoti pora jau perkopusi per 35 metus, verta į specialistus kreiptis ir po pusmečio bandymų.

„Planuojant pastoti rekomenduojama turėti lytinius santykius ne mažiau kaip 2-3 kartus per savaitę. Vaisingų dienų skaičiuoti neverta“, - sakė A. Usonienė, paklausta, ar verta pasikliauti ovuliacijos nustatymo testais ir lytinius santykius planuoti atsižvelgiant į juos.

Orgazmas pastoti nepadeda, bet abortas gali tapti nevaisingumo priežastimi

Medikė paneigė mitą, kad pastoti padeda orgazmas, taip pat skeptiškai įvertino spermos kokybę vertinančius preparatus. Nors tokie preparatai parduodami, esą mokslo įrodymais grįstų duomenų apie jų pakankamą poveikį nėra.

Paklausta apie kontraceptinių tablečių įtaką šeimos planavimui, A. Usonienė teigė, kad dažnai moterys pastoja jau pirmą mėnesį, nustojusios vartoti kontraceptikus. „Šiuolaikiniai kontraceptikai neturi didelės įtakos nevaisingumo atsiradimui, bet, žinoma, kiekvienu atveju tai yra labai individualu“, - sakė DELFI konferencijos viešnia.

Pasak ginekologės, moterys neturėtų vartoti kontraceptikų ilgai be jokių pertraukų. „6 metai – pakankamai ilgas laikas tarpas, geriau kas 2-3 metus daryti kelių mėnesių vartojimo pertrauką“, - patarė medikė DELFI skaitytojai, pasiteiravusiai, ar jos kontraceptikų vartojimo stažas gali turėti įtakos norui susilaukti kūdikio.

Kita skaitytoja baiminosi, kad prieš 10 metų pasidarytas abortas galėjo turėti įtakos jos dabartinėms nesėkmingoms pastangoms. Pasak A. Usonienės, tokie nuogąstavimai pagrįsti. „Nėštumo nutraukimas vaisingumo atžvilgiu yra rizikinga operacija. Ypač reikia vengti nutraukti pirmą nėštumą. Geriau vartoti tinkamą kontracepciją, tai turi mažiau įtakos vaisingumui nei nėštumo nutraukimas“, - patarė gydytoja.

Jau pastojusioms moterims medikė patarė valgyti kuo sveikesnį maistą, vengti rūkytų, konservuotų maisto produktų, kurių sudėtyje daug dažiklių ir konservantų, taip pat atsisakyti ilgo galiojimo produktų bei greito maisto, gėrimų ir maisto produktų su kofeinu. Ji patarė valgyti pakankamai daržovių, lėtai į kraują patenkančių angliavandenių (juodos duonos, grūdinių produktų, košių), baltymų (mėsos) ir maisto produktų, kurių sudėtyje yra Omega 3, pavyzdžiui, riebios žuvies, tačiau vengti vegetarinio mitybos būdo, nes jis skatina nėščiųjų mažakraujystės atsiradimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (252)