Psichologas Albinas Bagdonas „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ sako, kad baimė yra viena pagrindinių žmogaus emocijų:

„Bihevioristinės psichologijos pradininkas Džonas Votsonas, tyrinėjęs baimes ir fobijas, tikino,kad baimė yra įgimta, o ko bijoti yra išmokstama. Kai tik padaugėja įvykių, kurie yra susiję su tam tikrais praradimais, žmonės ir pradeda bijoti tų dalykų. Ir čia nėra nieko nuostabaus. Manyčiau, kad 100 procentų žmonių turėtų bijoti karo. Prisiminkim posakį: bijok karo, bado ir maro. Badas ir maras lyg jau nuėję į antrą planą, o kariniai konfliktai ir jų grėsmė išlikusi. Ir pavyzdžių toli ieškoti nereikia. Artimiausias mums Ukrainos-Rusijos konfliktas. Taigi, žmonės labiausiai bijo galimų netekčių“.

Sveikata, pasak psichologo, taip pat susijusi su praradimais:

„Kadangi esame socialinės būtybės, bijome ne tik dėl savęs, bet ir dėl artimųjų. Yra tokia sąvoka – baimės racionalizacija. Tas baimes įmanoma valdyti. Antra vertus, mes per daug gaunam negatyvios informacijos apie karinius konfliktus. Žiniasklaida tiesiog perkrauta neigiama informacija. Ir kuo daugiau kalbėsime apie, sakysim, karinius konfliktus, karo baisumus,praradimus, tuo labiau žmonės bijos. Apskritai, mūsų visuomenė linkusi (tai rodo ir tyrimai) į depresiją, liūdesį, kuris taip pat susijęs su tam tikra baime, kad gali kažkas atsitikti. Bet tai susijęs su realia situacija. Gyvenom ir gyvenam neramų gyvenimą, o patirtos traumos perduodamos iš kartos į kartą“, - kalbėjo A. Bagdonas.