Tyrimo, kuriame dalyvavo 1 tūkst. 700 moterų, metu buvo nustatyta, kad knarkti pradeda maždaug ketvirtadalis gimdyvių. Šios būsimosios mamos net du kartus labiau rizikuoja turėti problemų dėl padidėjusio kraujospūdžio nei tos, kurių knarkimas nevargino.

Jeigu ši nėštumo komplikacija negydoma, ji gali baigtis eklampsija ir netgi sukelti pavojų gyvybei.

Tyrimui vadovavusi mokslų daktarė Louise O‘Brien teigia: „Nustatėme, jog dažnai knarkimas susijęs su padidėjusio kraujospūdžio problemomis. Tai galime sakyti atsižvelgę ir į kitus rizikos veiksnius. Žinome, kad padidėjęs kraujospūdis nėštumo metu, ypač prieeklampsija, gali būti susijęs su vaisiaus mažumu, padidina priešlaikinio gimdymo riziką ir tikimybę, kad mažylis po gimdymo atsidurs intensyviosios terapijos palatoje“.

Tyrimo rezultatai skelbiami leidinyje „American Journal of Obstetrics and Gynecology“.

Mokslininkams pavyko išsiaiškinti, jog, išgydžius knarkimą, galima užkirsti kelią net 19 proc. visų padidėjusio kraujospūdžio atvejų ir 11 proc. visų prie-eklampsijos atvejų.

Besilaukiančias moteris nuo knarkimo galima saugiai gydyti nuolatinio teigiamo oro slėgio aparato CPAP (continuous positive airway pressure) terapija. Jai būtina kaukė, per kurią aparatas miego metu tiekia orą stipresniu nei įprasta slėgiu. Galima teigti, jog CPAP terapija galėtų padėti besilaukiančioms moterims sumažinti kraujospūdį. L.O‘Brien pasiryžusi patikrinti ir šią hipotezę.

L.O‘Brien teigia: „Hipertoniniai sutrikimai nėštumo metu gali baigtis motinos ir kūdikio mirtimi, komplikacijų gydymui pareikalauti milijardų dolerių kiekvienais metais. Klausdami besilaukiančių moterų apie knarkimą, ypač tų, kurių kraujospūdis ir taip padidėjęs, specialistai galėtų efektyviai išsiaiškinti, kurioms moterims gresia komplikacijos ir užkirsti tam kelią. Tai būtų į naudą ir mamoms, ir mažyliams“.

Prieš tai Klivlendo universiteto specialistai nustatė, jog antsvorio turinčios moterys, nėštumo metu turėjusios miego apnėjos problemą, labiau rizikuoja susilaukti mažylių, turinčių rimtų sveikatos problemų. Tyrimo metu taip pat nustatyta, jog miego apnėja siejama ir su antsvorio turinčių moterų prieeklampsija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)