Pasirodė ir pirmieji Klaipėdos chirurgų straipsniai medicininėje literatūroje, jau skaitytas ir ne vienas pranešimas Lietuvoje ir užsienyje, rašoma pranešime spaudai.

Klaipėdoje naudojama robotinės chirurgijos Senhance sistema – tai antroji robotinė įranga pasaulyje, įgalinanti atlikti robotines operacijas įvairiose chirurgijos rūšyse. Skirtingai nuo savo pirmtako da Vinci robotinės sistemos, ji turi keletą privalumų – valdydamas robotą iš chirurginės konsolės, chirurgas gali jausti robotinių instrumentų prisilietimą prie kietesnių paviršių, specialių akinių pagalba matyti 3D vaizdą ekrane patogiai sėdėdamas kėdėje bei valdyti kamerą savo akies obuolių pagalba. Šios chirurgijos nauda ligoniui yra geresnė operacinio lauko vizualizacija, tikslesni judesiai, tikslesnis audinių preparavimas, mažesnė chirurginė trauma, greitesnė reabilitacija po operacijos ir greitesnis grįžimas prie įprastinės gyvenimo veiklos, o gydant onkologijes ligas – tikėtina didesnė tikimybė pasveikti nuo vėžio, nes jis pašalinamas kokybiškiau nei atviros ar laparoskopinės operacijos metu.

Senhance robotinė sistema jau aprobuota Europoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose, o praeitą mėnesį ir Japonijoje. Tai ženkliai paspartino šios robotinės sistemos plėtrą, ir vis daugiau gydymo įstaigų pasaulyje renkasi būtent šią sistemą, nes ji įgalina robotines operacijas atlikti investuojant tik nežymiai daugiau, nei operuojant įprastu mažai invaziniu būdu – laparoskopiškai. Tuo pačiu reikalingi ir jau patirtį įgiję chirurgai, kurie padėtų kitų šalių chirurgams padėti įdiegti šią naują robotinė chirurgiją jų gydymo įstaigose. Ją įdiegiant Klaipėdoje, mūsų šalies chirurgams padėjo profesorius Dietmat Stephan iš Vokietijos ir dr. Stefano Gidaro iš Italijos. Praeitą savaitę po specialaus paruošimo ir egzamino Senhance robotinės chirurgijos mokymosi centre Europoje nauju Senhance robotinės chirurgijos konsultantu tapo Klaipėdos universitetinės ligoninės chirurgijos departamento vadovas prof. Narimantas Evaldas Samalavičius.

„Būti pripažintam robotinės chirurgijos žinovu dirbant su Senhance robotine sistema yra didelė garbė, juolab kad tik palyginti neseniai pradėjome su šia įranga dirbti. Kartu tai yra įrodymas, kaip greitai ir kokybiškai ši nauja Lietuvai ir Baltijos šalims chirurgijos rūšis buvo įsisavinta Klaipėdoje – kol kas Baltijos šalyse vieninteliame robotinės chirurgijos centre.“

Prof. Narimantas Evaldas Samalavičius buvo pakviestas į Klivlende, Amerikoje 2019 06 01 – 05 vykusį metinį Amerikos kolorektalinių chirurgų suvažiavimą kartu su prof. Dietmar Stephan iš Vokietijos pasidalinti patirtimi su įvairių šalių chirurgais atliekant robotines operacijas su šia sistema.

„Mano ligoninėje Siegene, Vokietijoje, per kiek daugiau nei 2 metus mes jau atlikome virš 380 operacijų su šia robotine sistema, pagrinde pilvo chirurgijoje, ir tapome didžiuliu traukos centru kolegoms iš viso pasaulio, kurie domisi būtent šio tipo chirurgija. Didžiulė Klaipėdos universitetinės ligoninės medikų komandos sėkmė yra tai, kad jie ne tik per pusmetį sėkmingai atliko 150 operacijų, bet kad ši chirurgija čia yra harmoningai vystoma ir pilvo chirurgijoje, ir ginekologijoje, ir urologijoje. O tokių sėkmingų centrų kol kas pasaulyje nėra daug. Esu įsitikinęs, kad Klaipėdos ligoninė galėtų greitu laiku tapti Senhace robotinės chirurgijos mokymo centru rytų ir centrinei Europai. Ruošiantis pasidalinti mūsų robotinės chirurgijos patirtimi tik ką Klivlende vykusiame Amerikos chirurgų suvažiavime buvo labai džiugu turėti galimybę paskaitas skaityti kartu su prof. Narimantu Samalavičiumi, nes jo Klaipėdoje sukaupta patirtis operuojant storosios žarnos vėžiu sergančius pacientus yra didžiulė ir vertinga, ypač Amerikos kolorektalinių chirurgų audotorijai, nes tik praeitais metais ši įranga gavo reikalingą chirurginei veiklai sertifikavimą šioje šalyje,“ – pabrėžė prof. Dietmar Stephan.

Nuotraukoje - Prof. Narimantas Evaldas Samalavičius (kairėje) ir prof. Dietmar Stephan po robotinės chirurgijos pristatymo Klivlende, JAV.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)