Nuo alkoholio ir narkotinių medžiagų priklausančius žmones įstaigoje turėtų gydyti mažiausiai keturi psichiatrai.

Šiandien čia dirba trys, iš kurių du bet kurią akimirką gali palikti gydyklą, nes jau seniai yra pensinio amžiaus.

Klaipėdos PLC vyriausiasis gydytojas Linas Slušnys „Klaipėdai“ sakė, kad kalėjime kalinys jaučiasi kur kas geriau, nei jo įstaigoje dirbantis medikas.

Vadovas prisipažįsta, kad gydytojai dirba be grafiko ir dirba tiek, kiek reikia. „Tai yra nenormalu“, - neslėpė L.Slušnys.

Tie patys psichiatrai ambulatoriniame skyriuje per 6 priėmimo valandas aptarnauja po 30-40 pacientų, o po to eina dirbti į stacionarą.

Ten gydoma 70 pacientų, iš kurių per 50 yra nuo alkoholio, likusieji - nuo narkotikų priklausomi asmenys.

Įstaigos vadovas tikino, kad, ieškodamas psichiatrų, jis gali pasiūlyti tik didelius darbo krūvius ir nedidelę algą.

Sužinoję, kad Klaipėdos PLC jie „ant popieriaus“ gaus 1 380 litų, jauni psichiatrai darbu nesusigundo. Jie atvirauja, kad kitose psichikos sveikatos įstaigose jie gali uždirbti dukart daugiau.

Psichiatrijos ligoninėse dirbančių gydytojų atlyginimo vidurkis šių metų pradžioje buvo 2 622 litai.

„Visi lyg pamiršo, kad priklausomybės ligų centruose dirbantys medikai priklauso tai pačiai sistemai. Ir biudžetinėje įstaigoje medikai turi savo kainą, čia taip pat reikia gerų specialistų. Juk visų psichiatrų darbas yra panašus“, - sakė L.Slušnys.

Prognozuodamas, kuo gali pasibaigti ši kadrų krizė, Klaipėdos PLC vadovas neatmetė tikimybės, jog ši įstaiga sustos veikusi, nes negalės vykdyti savo funkcijų.

Klaipėdos apskrities viršininko administracijos, kuriai pavaldi ši gydymo įstaiga, gydytojas Valdemaras Anužis tikino nieko negalįs pakeisti.

Apskritis savo biudžeto neturi ir administruoja tik tai, kas skirta iš Finansų ministerijos.

Pasak V.Anužio, kadrų trūkumas užprogramuotas jau seniai.

„Jei nesikeis apmokėjimo už darbą sistema, vieną dieną specialistų neliks visur. Vien dėl to daugelis įstaigų gali būti sujungtos“, - prognozavo apskrities gydytojas.

Dirbantys gydytojai pensininkai situaciją gelbėja ne tik Klaipėdos PLC, bet ir Tuberkuliozės ligoninėje. Čia dirbančių gydytojų amžiaus vidurkis - 66 metai.