„Mes gyvenome privačių namų rajone, kovo 16 dieną miestas buvo stipriai apšaudomas, ypač mūsų rajonas. Degė namai, kadangi jie stovėjo labai arti vienas kito, kilo grėsmė, kad ugnis gali persimesti ir į kitus namus. Ugniagesiai nevažiavo, gaisrą malšino patys gyventojai, kibirais vandenį nešdami iš vandens kolonėlės. Bėgau į namus kibiro ir kaip tik tuo metu už penkių metrų sprogo sviedinys, mane sužeidė skeveldra“, – pasakoja ukrainietė Olena.

Moteris sako, kad taip vadinami „išlaisvintojai“ suteikti pagalbą atsisakė, jokios kitos medicinos mieste nebuvo, tad žaizdą teko gydytis pačiai. Kai miesto gyventojai priverstinai buvo išvežti į Rusiją, ten medikai, pareiškę, kad nėra uždegiminio proceso ir, kad tokios traumos praeina po metų, pasiūlė Olenai laukti metus.

Rusijoje likti Olena neketino, tad kartu su mama atvyko į Lietuvą ir apsigyveno Klaipėdoje. Moterį jau vargino stiprūs dešinės blauzdos, pėdos, o vėliau atsiradę ir šlaunies skausmai. Ukrainietė ne tik kentė skausmus, bet ir sunkiai vaikščiojo. Gavusi šeimos gydytojo siuntimą, Olena kreipėsi į vieną Klaipėdos gydymo įstaigą, tačiau operuoti medikai nesiryžo.

„Jeigu ne Respublikinės Klaipėdos ligoninės medikai abejoju ar šiandien galėčiau džiaugtis pilnaverčiu gyvenimu“, – sako ukrainietė.

34-erių metų Olenai operacija, kuri truko apie valandą, RKL atlikta prieš keletą dienų. Šiandien moteris jau vaikšto ir su džiaugsmu pasakoja, kad nuolatiniai stiprūs skausmai, varginę ją pastaruosius keletą mėnesių, liko labai nežymūs.

„Skausmai staiga nedingo, bet jaučiuosi žymiai geriau, negu iki operacijos. Esu labai dėkinga gydytojui Linui Jonušui, kuris ryžosi mane operuoti ir visiems, kurie prisidėjo, kad galėčiau grįžti į normalų gyvenimą. Manau, jeigu su operacija dar būtų uždelsta, vargu ar būčiau galėjusi judėti be lazdos ar ramentų“, – su jauduliu pasakoja ukrainietė Olena.

„Tokia operacija, kai iš sėdmens pašalinama skeveldra, mūsų ligoninėje atlikta pirmą kartą. Pati operacija, skeveldros pašalinimas, kaip mechaninis veiksmas nėra sudėtingas, bet ją apsunkina skeveldros radimas. Skeveldra spaudžia sėdimąjį nervą, o šalia šlaunyje, šalia sėdimojo nervo praeina svarbios kraujagyslės, veniniai tinklai, tarp jų ir gana stambi šlauninė arterija. Operacijos metu netikslūs veiksmai, gali sukelti ryškių operacinių komplikacijų, kaip gausus nukraujavimas, sėdimojo nervo pažeidimas. Dėl to pati operacija turi didelę riziką, kuriai mes stengėmės pasiruošti kiek įmanoma ir tas pasiruošimas pasiteisino“, – sako gydytojas neurochirurgas Linas Jonušas.

Prieš operaciją, per kurią pašalinta metalinė skeveldra spaudusi sėdimąjį nervą, pacientei buvo atlikta dešinės šlaunies echoskopija, kompiuterinė tomografija, kad būtų nustatyta ne tik skeveldros vieta, bet ir patvirtinta, kad ji yra skausmų priežastis.

„Šiai pacientei padėti galėjome tik dirbdami darniai komandoje. Labai prisidėjo mūsų radiologai tyrimais ir per pačią operaciją talkino radiologijos technologė, nes mums reikėjo labai tiksliai nustatyti skeveldros vietą. Taip pat dirbo anesteziologų brigada, situaciją per operaciją aptarinėjome su Neurochirurgijos skyriaus vedėju Jonu Milašiumi. Tai bendras kolektyvinis mūsų medikų darbas ir jis pasiteisino“, – sako gydytojas neurochirurgas Linas Jonušas.

Gydytojas priminė, kad apskritai sėdimojo nervo operacijos dėl nervo auglių ar suspaudimų – labai retos, bet geras pasiruošimas, sukauptos žinios ir ryžtas padėjo jaunai ukrainietei grąžinti pilnavertį gyvenimą.

Olena jau prašosi išleidžiama gydytis namo. Tolimesnis jos sveikimas, pasak gydytojo, priklausys nuo reabilitacijos ir pačios pacientės pastangų, tačiau tik laikas parodys ar 9 mėnesius spaustas nervas, pilnai atsistatys ir moteris visai nebejaus ją kankinusių skausmų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją