Tačiau chemoterapija priešvėžiniais vaistais sukelia nemažai nepageidaujamų reiškinių, o vienas iš jų - plaukų slinkimas. Pacientų apklausos rodo, kad tai yra svarbiausia priežastis, dėl ko pacientai labai bijo chemoterapijos ir net atsisako jos. Ypač dėl nuslenkančių plaukų ir pablogėjusios išvaizdos pergyvena moterys, rašoma ligoninės pranešime spaudai.

Kaip išsaugomas plaukas?

Nuo šiol šios problemos galima bus išvengti. Klaipėdos universitetinės ligoninės Onkologijos chemoterapijos klinika pirmoji Baltijos šalyse pradėjo naudoti naujausią plaukus išsaugantį įrengimą – PAXMAN ORBIS galvos odos šaldymo sistemą. Šis šalmas yra naudojamas visame pasaulyje, ypač plačiai tokiose šalyse kaip: Jungtinėse Amerikos Valstijose, Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Australijoje. Ir šalių skaičius, kurios įsigyja šį šalmą nuolat auga, ypatingai po paskutinių šios technologijos efektyvumą patvirtinančių randomizuotų tyrimų.

Anglijos gamintojo sukurta speciali šaldymo principu paremta technologija atšaldo galvos plaukuotosios dalies paviršių. Tokiu būdu ten sulėtėja kraujotaka ir priešvėžinis medikamentas nepatenka į plaukų folikulus maitinančias kraujagysles, todėl plauko svogūnėlis lieka nepažeistas. Taip išsaugomas plaukas.

Lygiuojasi į geriausius

„Mes visada siekiame lygiuotis į pažangiausias pasaulio klinikas ir savo pacientams suteikti geriausias gydymo paslaugas. Ne mažiau negu medikamentinis gydymas, slauga yra svarbu naujausios ir efektyviausios medicininės įrangos naudojimas. Mūsų ligoninė ypatingai didelį dėmesį skiria onkologinių pacientų gydymui, slaugai, psichologinei jų pagalbai.

Naujausios chemoterapijos technologijos, kitos technologijos, kurios susijusios su pacientų saugumu, pašalinių reiškinių mažinimu dažniausiai pirmosios įdiegiamos mūsų Onkologijos chemoterapijos klinikoje. Onkologiniams ligoniams plaukus išsaugantį įrenginį, kurį dar vadiname šalmu, įsigijome pirmieji Baltijos šalyse ir džiaugiamės galėdami padėti savo pacientams“, – sako Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas prof. habil. dr. Vinsas Janušonis.

Kam naudos šalmą?

Plaukus saugančių sistemų kūrime besispecializuojanti kampanija PAXMAN atliko daug klinikinių tyrimų daugiausia su krūties vėžiu sergančiomis pacientėmis, kurias gydant buvo naudojamas naujasis įrenginys. Tyrimai įrodė, kad vos 11 procentų pacienčių, sergančių krūties vėžiu ir gydytų agresyvia chemoterapija rimtai nuslinko plaukai. Ši sistema ir yra dažniausiai naudojama krūties vėžio gydymui ir plaukų išsaugojimui.

„Mūsų klinikoje labai didelis dėmesys skiriamas krūties vėžio prevencijai, diagnostikai ir gydymui. Tai nėra atsitiktinumas, nes krūties vėžys yra dažniausias onkologinis susirgimas moterų tarpe. Mirčių statistika Lietuvoje rodo, kad moterys nuo 35 iki 45 metų dažniausiai miršta nuo krūties vėžio. Tačiau naująjį, plaukus išsaugantį įrengimą naudosime gydant ir kitomis onkologinėmis ligomis sergančius ligonius. Šis metodas netaikomas tik kraujo vėžiu, limfos vėžiu sergantiems pacientams, kuriems diagnozuota smegenų metastazės, šalčio alergija“, – aiškina Klaipėdos universitetinės ligoninės Onkologijos chemoterapijos klinikos vadovas Alvydas Česas.

Mažins stigmatizavimą

Plaukus išsaugančiu šalmu vienu metu galės naudotis 2 pacientai, o per savaitę apie 8-10. Ir šią galimybę turi ligoniai iš visos Lietuvos, o taip pat nemažai į ligoninę atvykstančių iš Latvijos, Kaliningrado srities, Airijos pacientų. Medikai tikisi, kad onkologiniams ligoniams išsaugodami plaukus, jie padės mažinti jų stigmatizavimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)