„Esame prilyginti maždaug Marijampolės savivaldybei ir gauname panašiai tiek lėšų. Pagal Triukšmo valdymo įstatymą nesame prilyginami Vilniui ir Kaunui“, – stebėjosi N.Gendvilienė.

Tylos zona – viena

Šiuo metu triukšmo lygis leistinas normas viršija kone visame mieste. Labiausiai kenčia pirmose gretose prie geležinkelių ar didžiųjų Klaipėdos gatvių, per kurias rieda daugiausiai automobilių, stovintys namai.

Kaip triukšmingiausios įvardijamos Pilies, Mokyklos, Priestočio, Sausio 15-osios, Minijos gatvės, Taikos prospektas ir Šilutės plentas.

Šiose gatvėse triukšmas siekia iki 80 decibelų. Namuose, esančiuose arčiausiai jų, ypač „chruščiovinės“ statybos, triukšmas siekia iki 65–70 decibelų.

Ramiausiai gyvena miegamųjų mikrorajonų gyventojai, ypač įsikūrę namuose, apsuptuose kitų pastatų. Taip pat triukšmas neturėtų varginti pajūryje, pavyzdžiui, Giruliuose, gyvenančių žmonių.

Prie naktinio klubo „Sodžius“ yra ir tylos zona. Ateityje tokių zonų turėtų daugėti. Tylos zonos pagal įstatymus turėtų būti aplink mokyklas, gydymo įstaigas, parkus bei paplūdimius.

Klaipėdos gatvių triukšmingumas bus sužymėtas bendrovės „Hnit Baltic“ 2005 metais pradėtame braižyti triukšmo žemėlapyje, kurį ateityje planuojama skelbti ir internete.

Sudėjo langus

Nors daugybė klaipėdiečių gyvena didesnio triukšmo zonose, dėl to skundžiasi tik retas. „Situacija panaši visame mieste ir kol kas nėra nei lėšų, nei galimybių triukšmą sumažinti“, – aiškino N.Gendvilienė.

Vedėja pastebėjo, kad daugelis arti gatvių gyvenančių žmonių nelabai ir galėtų reikšti pretenzijas dėl triukšmo. Nes dėl triukšmingos aplinkos jie butus išsipirko su nemažomis nuolaidomis.

Tiesa, kai kuriems gyventojams savivaldybė savo lėšomis užtikrino apsaugą nuo triukšmo. Pavyzdžiui, tiesiant Agluonos gatvę neatsižvelgta, kad šios ir Minijos gatvių kampe esančiame name padidės triukšmas. Kai dėl to pradėjo skųstis gyventojai, jų namuose buvo sudėti plastikiniai langai.

Šiuo metu imtis panašių priemonių triukšmui sumažinti reikalauja S.Dariaus ir S.Girėno gatvės 21 name gyvenanti Danutė Bielskuvienė. Moteris tvirtina, kad atlikus šios gatvės rekonstrukciją dėl padidėjusių transporto srautų jos bute gerokai padidėjo triukšmas.