Kinijoje cirkuliuoja daug skirtingų paukščių gripo atmainų. Kai kuriomis iš jų kartkartėmis užsikrečia ir žmonės, dažniausiai tie, kurie dirba su paukštiena. Nėra požymių, kad paukščių gripo atmaina H10N3 gali lengvai plisti tarp žmonių, skelbia „Reuters“.

Užsikrėtė Džendziango gyventojas. Į ligoninę jis buvo paguldytas balandžio 28 d., o paukščių gripo variantas H10N3 diagnozuotas gegužės 28-ąją, nurodė NHC. Komisija nepateikė smulkmenų, kaip jis užsikrėtė.

Dabar vyro būklė yra stabili, jį ruošiamasi išleisti iš ligoninės. Ištyrus artimus kontaktus, daugiau užsikrėtimo atvejų neaptikta, sakė NHC ir pridūrė, kad pasaulyje daugiau nebuvo nustatyta žmogaus užsikrėtimo H10N3 atvejų.

Anot NHC, H10N3 patogeniškumas yra žemas, vadinasi, ši atmaina palyginti nesunkiai susargdina paukščius ir vargu ar galėtų sukelti didelio masto protrūkį.

Gripas

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) Ženevoje „Reuters“ sakė: „Kol kas paciento užsikrėtimo H10N3 šaltinis nežinomas. Skubiai ištyrus vietos gyventojus, daugiau paukščių gripo atvejų nerasta. Šiuo metu nėra požymių, kad H10N3 gali būti perduodamas nuo žmogaus žmogui.“

„Kol tarp paukščių cirkuliuoja paukščių gripo atmainos, pavieniai žmonių užsikrėtimo atvejai nestebina. Tai – aiškus priminimas, kad gripo pandemijos grėsmė yra nuolatinė“, – pridūrė PSO.

Ši atmaina „nėra labai paplitusi“, sakė Maisto ir žemės ūkio organizacijos Tarpvalstybinių gyvūnų ligų greitosios pagalbos centro Azijos ir Ramiojo vandenyno regioninės tarnybos regioninės laboratorijos koordinatorius Filipas Claesas.

Per 40-imt metų iki 2018-ųjų žinoma tik apie 160 H10N3 atvejų, daugiausia tarp laukinių paukščių arba vandens paukščių Azijoje ir kai kuriose Šiaurės Amerikos dalyse. Ši paukščių gripo atmaina dar nė karto nebuvo aptikta tarp vištų, pridūrė F. Claesas.

Reikės atlikti viruso genetinių duomenų analizę, norint išsiaiškinti, ar jis yra panašus į ankstesnius virusus, ar naujas skirtingų virusų derinys, paaiškino F. Claesas.

Kol kas didžiausias žmonių užsikrėtimo paukščių gripu protrūkis užfiksuotas 2016–2017 m. Tada atmaina H7N9 nusinešė maždaug 300 žmonių gyvybes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)