„Nors esu pasiskiepijusi visais skiepais, taip pat ir paskutiniais, bet manau, kad reikėtų atsakingiau žiūrėti“, – sakė LNK Žinių kalbinta moteris.

„Jei liga yra, tai be abejo, nuo jos apsisaugoti reikia. Bet jie jau išvažiuodami turėjo testuotis, jei skrenda su liga, ir mums ją atneša“, – sakė kitas kalbintas praeivis.

„Iš tų šalių, kur didesnis pavojus, kodėl gi ne. Nors kad pažyma būtų kokia nors – aš nesergu“, – sakė praeivis.

Dalis valstybių taip pat baiminasi, kad keliautojai iš Kinijos atveš naują koronaviruso bangą, tad nelaukę Europos sprendimo ir pačios įsiveda testavimą. Tą jau padarė JAV, Kanada, Japonija, Prancūzija, Italija, Jungtinė Karalystė ir Ispanija.

„Žinome, kaip svarbu veikti koordinuotai, bet taip pat svarbu veikti greitai. Todėl Europos lygmeniu skatinsime peržvelgti rekomendaciją keliautojams iš Kinijos prašyti skaitmeninio COVID-19 sertifikato, ar lygiaverčio sertifikato kaip geriausios saugumo garantijos visiems“, – sakė Ispanijos Sveikatos ministrė Carolina Darias.

Šalys baiminasi, kad staigus keleivių iš Kinijos antplūdis gali atnešti naujų COVID-19 atmainų, nuo kurių dabartinės vakcinos neapsaugotų.

„Mes tiesiog negalime pasitikėti Kinijos duomenimis. Per skrydį iš Kinijos į Milaną, daugiau nei pusės keleivių testas buvo teigiamas. Kinija teigia, kad tik vienas ar du miršta nuo COVID-19, kai ligoninių duomenys rodo, jog tokių yra tūkstančiai“, – kalbėjo Jungtinės Karalystės Gynybos komiteto pirmininkas Tobias Ellwood.

Pirkėjai prie prekybos centrų Vilniuje

Pakistano sveikatos tarnyba naują COVID-19 atmainą jau užfiksavo. Ji, kaip manoma, kursto dabartinį infekcijų šuolį Kinijoje. Tačiau Kinijos politikai dalį taikomų apribojimų vadina diskriminuojančiais.

„Taikomi įvažiavimo apribojimai, nukreipti prieš Kiniją, neturi mokslinio pagrindo, o kai kurie veiksmai yra dar labiau nepriimtini. Griežtai nepritariame bandymams manipuliuoti COVID-19 priemonėmis, siekiant politinių tikslų, ir imsimės atsakomųjų priemonių“, – sakė Kinijos užsienio reikalų ministrė Mao Ning.

Galutinio sprendimo, ko bus imtasi, bandant apsaugoti Europos Sąjungos šalis nuo naujų koronaviruso atmainų, galima tikėtis šios savaitės pabaigoje. Lietuvos pareigūnai mano, jog nesvarbu, kas bus nuspręsta Europos Komisijoje, Lietuvos tai smarkiai nepaveiks, mat nėra tiesioginių skrydžių su Kinija.

Visą LNK Žinių reportažą galite rasti čia: