Tačiau pastaruoju metu, regis, ši aukso gysla ėmė trūkinėti – atsiranda vis daugiau jaunų šeimų, manančių, kad gimdymas tokių didelių pinigų nevertas. DELFI aiškinosi, ar jų požiūris pasiteisina.

2 vaikus auginanti mama: jei nenori būti bandomasis triušis, geriau susitark

DELFI kalbinta vilnietė Virginija šiuo metu namuose augina jau antrą vaiką. Abu kartus ji gimdė pas tą patį gydytoją iš anksto su juo susitarusi. „Šį kartą atsilyginome simboliškai – davėme 500 Lt. Visai nenorėjome duoti, nes neturėjome pinigų, galvojome, gal užteks paprastos dovanos, bet visgi mano nėštumas buvo komplikuotas, gydytojui teko su manimi pavargti. Po pirmo gimdymo davėme daugiau pinigų – su mintimi, kad pas jį gimdysime ir antrą vaiką. Panašiu metu gimdžiusi mano draugė davė 1000 Lt, taip pat keliais šimtais litų atsilygino akušerei bei anesteziologui ir dar oficialiai susimokėjo į ligoninės kasą apie 800 Lt, kad gydytojas atvyktų naktį, nes dabar jie taip paprastai negali priimti gimdymo ne darbo metu“, - pasakojo pašnekovė.

Pasak moters, jos pažįstamos mamos elgiasi įvairiai. Jai tenka girdėti nemažai istorijų, kai jos nemoka už gimdymą ar atsidėkoja tik visiškai simboline dovana, nebent gimdymas buvo sunkus ar teko daryti Cezario pjūvį. Daugelis jaunų moterų įsitikinusios, kad tikrai neverta taip išlaidauti – pinigai dažniausia neatsiperka, kadangi medikai lygiai taip pat dirba, ar tu jiems duodi, ar ne.

„Viena mano draugė iki šiol nežino, pas ką gimdė pirmą vaiką ir kas jai darė Cezarį. Beje, padarė labai gerai, nes greitai vėl pastojusi ji galėjo gimdyti pati. Visgi antrą kartą ji nerizikavo gimdyti pas bet ką ir tarėsi iš anksto, nes ir pirmu atveju, jos manymu, galima buvo ir išvengti Cezario pjūvio. Tąkart buvo padaryta klaida – jos gimdymą pernelyg stipriai paskatino ir vaikas pradėjo gimti, kai dar nebuvo atsidarę jam keliai. Po šio gimdymo jai buvo depresija, ji negalėjo žindyti vaiko. Tačiau antras gimdymas buvo sklandus, ji pati maitino vaiką. Kita mano draugė pasakojo, kad susėdo su vyru ir pagalvojo, ar jie gali taip rizikuoti gimdyti pas bet ką, ir sutarė mokėti už gimdymą pasirinktam gydytojui.

Ir iš tiesų, mano palatos kaimynė po gimdymo pasakojo, kad jos gimdymą buvo leista priimti rezidentams, kurie vaisiaus vandenis nuleidinėjo pusę valandos, nekalbant apie kitas nemalonias akimirkas. Taigi, kas bijo patekti pas bet ką ar tapti rezidentų bandomuoju triušiu, tariasi iš anksto, o tas tarimasis iš anksto ir reiškia, kad tu gydytojui atsidėkosi. Aš pati kartą į apžiūrą nusprendžiau patekti bendra tvarka, kad netrukdyčiau savo gydytojo. Rezidentė taip ilgai matavo vaisiaus vandenis, kad aš net sunerimau. Suprantu, kad jiems irgi reikia mokytis, tačiau buvo labai nemalonu“, - tikino Virginija.

Pasak pašnekovės, nėra taip kad gydytojai reikalautų pinigų. Tie, kurie jau seniai turi vardą, dažnai linkę atsisakyti pinigų, ypač jei mato, kad šeima jų neturi. Kita vertus, jie gali sau tai leisti, kadangi turi labai daug privačių klienčių. O štai moters draugė gimdė pas jau žinomą, bet dar neturintį tokio populiarumo gydytoją. Pastarasis pinigus paėmė su džiaugsmu. Be to, moteriai susidarė įspūdis, kad personalas įvertina galimą laukiančių pacienčių mokumą ir pagal vidines taisykles jomis pasidalina.

„Kas nesirenka gydytojo, renkasi ligoninę. Vilniaus Antakalnio klinikinė ligoninė yra konvejeris, kadangi čia atvyksta moterys iš viso Vilniaus rajono. Pavyzdžiui, kartu su manimi tą pačią dieną pagimdė dar 16 moterų. Kai aš atvažiavau, nebuvo nė vienos laisvos gimdyklos, todėl teko palaukti priimamajame, tiesa, neilgai. Kai pagimdžiau, nebuvo nė vienos laisvos vietos palatose, todėl iki vakaro buvau palikta gimdykloje. Šioje ligoninėje tikrai nebūčiau gimdžiusi, jei ne mano gydytojas, kuris dirba čia. Kita vertus, ši ligoninė puikiai tinka toms, kurios bijo komplikacijų, mat ji specializuojasi šioje srityje. Kas nori daugiau dėmesio kūdikiui, renkasi Vilniaus gimdymo namus, kur gali išmokti tam tikrų vaiko priežiūros dalykų. Antakalnio ligoninėje, jei su kūdikiu abu esate sveiki, esate niekam neįdomūs, nes dėmesio reikia mamai, kurios vaiko širdis sustojo ir jis iškeliavo į reanimaciją. Kas nori dar ramiau gimdyti, važiuoja į Trakus. Labai daug mano draugių gimdo būtent ten dėl itin mažo gimdyvių srauto, be to, beveik visos palatos – privačios. Tačiau ir Antakalnio ligoninėje gulima vos po dvi. Susimoka tik tos, kurios nori, kad vyras šalia miegotų. Beje, mano draugės vyras miegojo ir dvivietėje palatoje, nes antra lova buvo laisva“, - pasakojo jauna mama.

Mamos pasidalinusios į dvi stovyklas

Internetiniuose forumuose mamos taip pat labai aktyviai dalinasi patirtimi, kiek joms kainavo ar galėtų kainuoti gimdymas.

„Dar prieš gimstant vaikui buvau susitarusi su gydytoja, kad ji dalyvautų gimdyme. Žinojau, kad už tai reikės mokėti, bet su vyru taip ir neišdrįsom paklausti, kiek tai kainuos. Interneto forumuose radau, kad vieni duoda tiesiog kažkiek pinigų, o kitiems teko pakloti net iki 1000 Lt. Mums tai labai daug, bet pagalvojome, kad jau šaukštai po pietų – kiek gydytoja pasakys, tiek mokėsime. Galiausiai išdrįsome gydytojos paklausti, o ši pasakė, kad jokių įkainių nėra. Taigi apsisprendėme dėl 400 Lt. Pinigus padavėme be jokio voko, tiesiog į rankas. Ji priėmė juos labai natūraliai. Mes net nežiūrime į tai kaip į kyšį. Mums tai padėka. Juk gydytoja atvažiavo nedarbo metu, mano gimdymas buvo komplikuotas ir jai reikėjo gan smarkiai pasistengti. Manau, tų pinigų ji tikrai nusipelnė. Dar 100 Lt davėme pinigų akušerei. Iš pradžių apie tai negalvojome. Ji dirbo savo darbo laiku, matėme ją pirmą kartą, bet mums labai patiko jos darbas“, - pasakojo internautė.

Kita mama taip pat paminėjo, kad buvo sutarusi tik su gydytoja, kuriai atsidėkojo 500 litų, o akušerė buvo gera ir ta, kuri pakliuvo. Beje, kadangi ji dirbo ypatingai gerai, šeima taip pat atsidėkojo jai 100 litų, nors pati medikė esą net nesitikėjo atlygio.

Visgi dažniau gimdymo kaina siekia 1000 Lt litų ar net daugiau. Pavyzdžiui, viena gimdyvė gydytojai su dovanomis ir pinigais išleido 850 litų, akušerei – 350 litų, anesteziologui – 100 litų. Kita gydytojai davė 1000, akušerei – 200 Lt.

Tačiau įdomu, kad iš tiesų daugėja šeimų, kurios nusprendusios už gimdymą nemokėti ir pasikliauti tais gydytojais, kurie tuo metu dirbs.

„Kuo mažiau kišime, tuo greičiau išgyvendinsime šitą senieną. Man netikėtai darė Cezario pjūvį, tačiau nepamenu nė vieno gydytojo pavardės, juolab akušerių. Padėkojome ir išvažiavome. Tikrai buvome patenkinti priežiūra. Aišku, niekas aplink nešokinėjo, bet ir nereikėjo... Manau, kad jei ir būčiau mokėjusi, niekas nebūtų pasikeitę. Gydytojai darė viską, ką galėjo. Palatos draugė siūlė po gimdymo daktarei 1,5 tūkst. Lt, bet ši pasakė, kad jie dirba savo darbą ir tikrai nesiruošia imti pinigų... Pirmą kartą atsidėkojau daktarei ir seselei šilkinėmis rankų darbo skarelėmis. Antrąkart apsiėjome su pora saldainių dėžių ir kava... Gimdymas buvo sunkus, bet viskas buvo atlikta puikiai, buvau pasiruošusi išbučiuoti visą personalą. Tiek gydytoja, tiek akušerė buvo užėjusios į palatą pasiteirauti, kaip laikomės. Išvykdami abiem palikome po atviruką, kuriuos padariau gulėdama palatoje. Jokių pinigų ir vokelių, tai principo reikalas“, - tokiais pasakojimais dalinasi moterys.

Tiesa, jų oponentės tikina, kad gimdyti su sutartu gydytoju, kuris žino, kad gaus atlygį, patikimiau. „Pažįstamai buvo komplikuotas gimdymas. Kitas gydytojas galbūt būtų daręs Cezario pjūvį, bet šis vis delsė. Rezultatas – 10 dienų reanimacijoje“, - svarstė internautė.

Medikė kategoriškai ragina nustoti mokėti už gimdymus

Kaip teigė gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė, jos vadovaujamoje įstaigoje, kaip ir kitose, galioja sveikatos apsaugos ministro įsakymo patvirtinta tvarka, pagal kurią į ligoninės kasą gimdyvė turi sumokėti 807 litus, jei nori, kad šis atvyktų ne darbo metu. Gydytojas, nuo šios sumos sumokėjęs visus mokesčius, į rankas gauna 306 litus. Visgi pašnekovė neatmetė galimybės, kad žmonės gali gudrauti, nes jiems atrodo, kad ta suma per didelė ar per maža.

„ Aš to patvirtinti negaliu, nes neužsiimu individualia priežiūra. Manau, pasitaiko atvejų, kai moterys persistengia. Kartą koridoriuje sutikome moterį, kuri garsiai aiškino, kiek davė gydytojui, o tuo metu kaip tik ir ėjo gydytojas, pas kurį ji gimdė. Paklausėme: „Ponia, kodėl taip sakote?“ Ji tik paraudo ir nieko neatsakė. Nežinau kodėl, bet moterys nuolat kalba apie tai, kiek reikia duoti pinigų už gimdymą. Kita vertus, pas mus per parą būna maždaug 15 gimdymų, dirba penki gydytojai, o paslaugą, kad atvažiuotų konkretus gydytojas, užsisako tik vienetai. Visos kitos gimdo bendra tvarka ir išeidamos labai padėkoja, kad viskas buvo labai gerai. Juolab kad komplikacijos atveju pas mus sulekia visi, kas tik gali. Nežinau, kaip toms moterims išaiškinti, kad jos nesitartų, nemokėtų ir kad niekas tų pinigų iš jų nelaukia. Pas mus tikrai dirba labai stiprios brigados, aišku, kartais pasitaiko nemalonių atvejų, nes turime labai daug gimdymų, tačiau tai tikrai didelė retenybė. Sutinku, kad individualios priežiūros paslauga turi likti, nes yra jautresnės psichikos moterys, kurioms ramiau gimdyti su pažįstamu gydytoju. Tačiau tai turi būti oficialiu“, - tikino medikė.

Paklausta, kodėl moterys visgi įsitikinusios, kad už gimdymą būtina atsidėkoti, ji patarė pasklaidyti senus šaltinius, kuriuose teigiama, kad Lietuvoje nuo senų laikų kiekvienai pribuvėjai dovanodavo skarelę arba rankšluostį, karo metais iškepdavo duonos. Taip pat ir Hipokrato žmona, kuri buvo akušerė, nuolat gaudavo dovanų. Taigi visos tautos turi savas atsidėkojimo tradicijas. Šiandien dovana įgavo pinigų pavidalą, nes viskas vertinama pinigais.

„Kategoriškai nesutinku, kad reikia gydytojui mokėti už gimdymą. Tikrai ne nuo pinigų nepriklauso gydytojo darbo kokybė. Kita vertus, manau, kad situacija keičiasi. Prieš keletą metų dauguma moterų net neabejojo, kad reikia susimokėti, o dabar jau jos svarsto, ar verta“, - svarstė K. Mačiulienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (772)