„Geriausios dietos yra tos, kurios per ilgą laikotarpį yra įvykdomos. Jos pačios prisitaiko prie žmogaus, o ne žmogui tenka prie jų taikytis“, - „Yahoo Health“ sakė dietologė ir lieknėjimo ekspertė Jill Coleman. „Žmogui, kuris nori atsikratyti antsvorio ir daugiau jo nebepriaugti, nepadės jokia trumpalaikė dieta“, - pažymi ji.

Be to, kas pasakyta, egzistuoja dietos, kurios yra stačiai absurdiškos – arba absurdiškai brangios. Nešvaistykite joms savo pinigų ir laiko. „Yahoo Health“ pristato kelias tokias dietas.

1. Mažai angliavandenių, daug alkoholio

Dabar, kai beveik per kiekvieną valgį gurkšnojamas vynas ar martinis, dauguma žmonių sutiks, kad reikėtų riboti alkoholio vartojimą. Tačiau 1964 metais patarimai riboti angliavandenius, bet mėgautis mėsos kepsniais, viskiu ir degtine, kėlė tikrą susižavėjimo madą. Per dvejus metus žmonės išgraibstė 2,4 mln. nedidelės brošiūros „The Drinking Man`s Diet“ („Geriančio žmogaus dieta“) egzempliorių.

Šiuo metu „Kindle“ leidimą galite užsisakyti svetainėje „Amazon“, kur skaitytojai šiai knygutei duoda vidutiniškai 4,2 žvaigždės iš penkių. Itin iškalbingas vieno skaitytojo komentaras: „Ką tik pradėjau laikytis šios dietos ir manau, kad ji veiksminga, nes jau dabar jaučiuosi lieknesnis. Arba, galbūt, esu girtas J“.

Nors valgant mažai angliavandenių, iš tikrųjų galima atsikratyti antsvorio, alkoholiniuose gėrimuose esančios kalorijos – ir kitos pašalinės alkoholio vartojimo pasekmės – lemia tai, kodėl šią dietą reikėtų nukišti į lentynos gilumą.

Tokios svetainės kaip „Stickk“ priverčia žmones lieknėti pačiu žiauriausiu būdu: jei nepasiekiate savo tikslo, ji nurašo pinigus iš jūsų sąskaitos labdaros gavėjui, kurio nekenčiate (pavyzdžiui, Hillary Clinton ar Donaldo Trumpo rinkimų kampanijai).

Efektyvu? Galbūt. Pinigų švaistymas? Nėra abejonių.

Tiesa, šiose svetainėse žmogus pats nusistato sau taisykles, įskaitant tai, kiek pinigų bus nurašyta ir kiek jis sieks sulieknėti. Nepaisant to, yra geresnių būdų prisiversti lieknėti, negu atiduoti pinigus kažkam, ko nemėgstate.

Svetainės DietBet.com ir HealthyWage.com siūlo lažybas lieknėjantiems žmonėms, kurie, pasiekę trokštamą svorį, gauna paskatinimą pinigais. Arba, jeigu jus labiau motyvuoja pavojus prarasti pinigus, pasitelkite paprastas, draugiškas lažybas su savo draugu.

Itin madingas organizmo valymas sultimis žada, kad „išplausite iš organizmo toksinus“ ir „atnaujinsite organizmo sistemas“. Pagrindinė idėja: gerdami tik specialiai pagamintas sultis iš daržovių, vaisių, riešutų, žolelių, prieskonių ir kito supermaisto, pašalinsite toksinus ir pradėsite lieknėti.

„Pažadai „apvalyti organizmą nuo toksinų“ nieko nereiškia, - „Yahoo Health“ sakė lieknėjimo ir nutukimo specialistas Charlie Seltzeris. – Tam yra skirtas atskiras organas – kepenys. Mūsų organizmas kuo puikiausiai sugeba apsivalyti pats“. Be to, dauguma tokių sulčių neturi pakankamai adekvačių baltymų, pažymi gydytojas.

Kalbėdamas apie tai, kad tokios sultys padeda lieknėti, Ch. Seltzeris pridūrė: „Lieknėti pradedama tuomet, kai gaunama mažiau kalorijų, negu sudeginama. Tai neturi nieko bendra su toksinais. Metų metais matydamas žmones, kurie bando laikytis tokios dietos, galiu pasakyti, kad 99 proc. žmonių ji yra neveiksminga. Po dviejų dienų žmogus taip išalksta, kad pradeda kimšti viską iš eilės“.

Dauguma tokias sultis gaminančių įmonių pradedantiesiems rekomenduoja vienos ar dviejų dienų pasninką, tačiau jos taip pat pardavinėja ilgesnius organizmo valymo sultimis planus, kurie trunka nuo penkių iki 20 dienų.

Tačiau kai kurios populiariausios iš anksto pagamintos sultys organizmo valymui kainuoja iki 70 dolerių per dieną. Taigi trijų dienų organizmo valymas gali atsieiti 200 dolerių ir daugiau. Nors tokios sultys gali turėti daug antioksidantų ir maistinių medžiagų, visa kita tėra... vaisiai ir daržovės iš vietos maisto prekių parduotuvės, kainuojančios tik mažą dalelę šių sulčių kainos.

4. Maisto papildai lieknėjimui

Amerikiečiai lieknėjimo papildams išleidžia 2 mlrd. dolerių kasmet, rodo Nacionalinių sveikatos institutų duomenys. Sakyti, kad visi šie maisto papildai yra visiškai neefektyvūs, būtų nesąžininga, tačiau tikėti reklaminiais šūkiais, kad šios piliulės padės greitai atsikratyti nereikalingų kilogramų, neverta.

Kai kurie maisto papildai, pavyzdžiui, žalių kavos pupelių ekstraktas, garcinija ar žaliosios arbatos ekstraktas, gali būti veiksmingi, nors taip pat yra studijų, rodančių, kad jie neturi jokios įtakos.

„Tokie papildai padės jums numesti galbūt kelis šimtus gramų svorio, - sakė Ch. Seltzeris. – Kontekstas, kuriame šie produktai pardavinėjami, yra absurdiškas. Kai kurie papildai, pavyzdžiui, aviečių ketonai, yra visiškai neveiksmingi“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)