Pasak gydytojos dietologės doc. dr. Editos Gavelienės, aviena ir jautiena, lyginant su kiauliena ar vištiena, yra turingesnė B grupės vitaminais, magniu, geležimi. Avienoje ir jautienoje yra mažiau sočiųjų riebalų nei kiaulienoje.

„Terminis maisto paruošimas taip pat turi nemažai poveikio mūsų sveikatai. Kepant mėsą ant grotelių labai svarbu laikytis higienos normų bei tinkamai iškepti maistą. Jei norisi šiek tiek neiškepusios mėsos, tuomet kepimui reiktų rinktis raudoną mėsą – jautieną, avieną, tačiau tokį maistą reiktų suvartoti iškart“, – sako E. Gavelienė.

Tačiau tik tinkamas kepimas ant grotelių gali būti laikomas sveikesniu nei kepimas ant riebalų keptuvėje ar orkaitėje. „Ilgai kepant aliejuje susidaro kenksmingos medžiagos, o kepant ant grotelių – ne. Tačiau, jei mėsa bus suskrudinta pernelyg stipriai tikrai negalėsime sakyti, kad iškepėme ją sveikiau. Taigi, viskas priklauso nuo įgudimo ir išmanymo“, – teigia dietologė.

Dietologijos klinikai „Dietos sistema“ vadovaujanti gydytoja E. Gavelienė mitybai pataria rinktis kuo įvairesnį maistą ir kasdien suvartoti ne mažiau kaip 0,5 kg daržovių.

Kulinarijos tinklaraštininkė Ilona Juciūtė taip pat pastebi, kad žmonės vis drąsiau eksperimentuoja, ieško naujų skonių, labiau domisi naujovėmis, sveiku maistu, o pats maisto ruošimo ir valgymo procesas įgauna bendravimo ir mėgavimosi tradiciją. „Be to, kad toks maisto gaminimo būdas yra sveikesnis, kepimas ant ugnies suteikia papildomų teigiamų emocijų“, – neabejoja tiklaraščio maistoklubas.lt autorė I. Juciūtė.

Prekybos miestelyje „Urmas“ veikiančiame centriniame Kauno turguje kokybiška mėsa beveik dešimtmetį prekiaujantis Magomedas Valijevas pastebi, kad kepsniams ant grotelių tinkamos mėsos vis dažniau teiraujasi vyrai, o nauja jų pasirinkimo tendencija – aviena. „Kepimo ant ugnies iniciatyva labiau priklauso vyrams, todėl kviečiu juos nevengti eksperimentuoti, nes tai teikia labai daug malonumo, – sako M. Valijevas. – Be to, esu pats girdėjęs moterų atsiliepimų, kad ugnį įkuriantis ir mėsą ant grotelių kepantis vyras atrodo labai seksualiai“.

Virtuvėje mėgstantis šeimininkauti M. Valijevas ant grotelių dažniausiai renkasi kepti avieną, rečiau – jautieną. Pasak vyro, iš 20 kg standartinės avies skerdienos tik 3 kg yra tinkami kepimui ant grotelių – tai avienos nugarinė arba nugarinė su šonkauliuku, paruošta kaip kepsnys. Magomedas nepataria avienos kaip nors ilgai marinuoti. Jo manymu, geriausia įtrinti prieskoniais valandą prieš kepimą. Itin tinkami kepsnių mišiniai žvėrienai.

Kepimo ant žarijų laikas priklauso nuo paruošimo būdo. Avienos šašlykui iškepti prireiks 15-20 minučių. Kepsniams ant grilio – perpus trumpiau (apie 8 minutes). Prie ant grotelių iškeptos avienos M. Valijevas pataria pasikepti paprikų, gardintų čili pipirais, išsivirti ryžių ar smulkintų avinžirnių. Labiausiai tinka gaivios salotos – salotų lapai, agurkai, ridikėliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)