Nors į ligoninę paguldomi toli gražu ne visi atvežtieji, namo greitosios medicinos pagalbos automobiliu pacientai neparvežami. Kapstytis atgal tenka savo jėgomis – kartais labai menkomis.

Paprastai dėl to didelių sunkumų nekyla – parvažiuoti padeda ligonio artimieji, jei reikia, taksi iškviečia ligoninės darbuotojai. Bet kartais ligoninės atstumti pacientai patenka į sudėtingesnę situaciją. Vieną nemalonų nutikimą „Sekundei“ papasakojo taksi vairuotojas, kovo viduryje iš ligoninės namo vežęs senolį.

Taksi automobilis prie Priėmimo skyriaus buvo iškviestas apie antrą valandą nakties. Sunegalavusiam ir į ligoninę atvežtam garbaus amžiaus panevėžiečiui buvo suteikta pagalba ir medikai priėjo išvadą, kad į ligoninę jis neguldytinas. Pasiūlius važiuoti namo, darbuotojai iškvietė taksi.

Taksistas įsisodino ir nuvežė senolį nurodytu adresu. Gūdžią naktį atvažiavus prie daugiabučio, vairuotojas nesiryžo išleisti seno žmogaus vieno ir pasisiūlė jį palydėti iki buto durų.

Tada ir paaiškėjo, kad keleivis žinojo tik gatvę ir namo numerį, tačiau neatsiminė nei buto, nei durų kodo. Jis neturėjo nei raktų, nei pinigų, sunkiai orientavosi aplinkoje. Neaišku, kuo istorija būtų pasibaigusi, jeigu taksistas būtų sėdęs ir nuvažiavęs.

Tačiau jis žmogaus nepaliko – bandęs ieškoti, bet nesuradęs senolio namų, nuvežė jį atgal į ligoninę ir nuvedė į Priėmimo skyrių, vildamasis, kad antrą kartą seno žmogaus į naktį nebeišvarys.

Taksistas stebisi, kodėl bent sunkesnių ligonių, senų silpnų žmonių, jeigu jau vietos ligoninėje neatsiranda, nebūtų galima palaikyti skyriuje per naktį, o dar geriau – parvežti namo, kaip ir atvežė, greitosios pagalbos automobiliu.

Iškvietimų daugėja

Panevėžio miesto greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius Vilius Mitka sako, kad jokių galimybių vežioti ligonius namo neturima. Įstaigos uždavinys – laiku ir kokybiškai suteikti skubią būtinąją medicinos pagalbą įvykus nelaimingiems atsitikimams, esant gyvybei gresiančios būklės bei ūmiai susirgus.

Į iškvietimą atvykusi greitosios medicinos pagalbos brigada suteikia pirmąją pagalbą, prireikus atveža žmogų į stacionarą ir skuba jau pas kitą ligonį. „Jeigu net tik sunkesnius ligonius vežiotume atgal namo, reikėtų bent du kartus daugiau brigadų, negu dabar yra“, – sako direktorius.

Atgal ligonius greitoji gali parvežti tik labai išimtiniais atvejais – kai ligonis net nesėdi, yra priverstas gulėti, jam sutrikusi orientacija, labai sunki būklė ir kt. Apie tokį atvejį greitajai pagalbai pranešama iš Priėmimo skyriaus.

Kaip tvirtina V. Mitka, turimomis jėgomis vos spėjama suktis – pastaruoju metu susidariusi sudėtinga situacija. Mieste gyventojų mažėja, tad menkesnis finansavimas, o iškvietimų, atvirkščiai, daugėja.

2015 metais aptarnautų iškvietimų per parą buvo vidutiniškai 70, o 2014-aisiais – 66.
„Panevėžio miesto gyventojai dažniausiai kviečiasi dėl širdies ir kraujagyslių ligų, širdies veiklos sutrikimų, per daug išgėrę alkoholio. Taip pat ir dėl nelaimingų atsitikimų – transporto nelaimių, gamybinių, buitinių, sportinių traumų“, – „Sekundei“ teigė V. Mitka.

2015 metais skubioji medicinos pagalba Panevėžio mieste ūmių ligų atvejais buvo teikta 18843 kartus ir tai sudarė 77,58 proc. visų kvietimų

Nelaimingų atsitikimų atvejais greitosios pagalbos medikai panevėžiečiams pernai pagelbėjo 2923 kartus,.

2014 metais, įvykus nelaimingiems atsitikimams, pagalba teikta 2812 kartų.
Sunku įsivaizduoti, kad esant tokiems krūviams greitoji pagalba dar galėtų teikti ir taksi paslaugas – vežiotų pacientus į namus.

Mokamos paslaugos

Tiesa, Greitosios medicinos pagalbos stotis gali teikti mokamas paslaugas ir prireikus už pinigus pervežti pacientą. Tai kainuoja nepigiai, matyt, jeigu tik įmanoma, verčiau naudotis taksi paslaugomis. Bet kartais ligonio parvežti kitaip neįmanoma – reikia specialaus transporto, medikų priežiūros.

V. Mitka sako, kad pagal steigėjo nustatytus tarifus paciento pervežimas mieste, priklausomai nuo to, koks bus lydintysis ekipažas, gali kainuoti nuo 10,98 iki 17,50 euro. O pervežimo už miesto, visos šalies teritorijoje vienos valandos kaina – nuo 21,96 iki 35 eurų.

Greitosios medicinos pagalbos stotis teikia ir kitas mokamas paslaugas – brigados vyksta budėti įvairiuose renginiuose. Tačiau, kaip teigia direktorius, daug mokamų paslaugų suteikti, didinti jų apimtis negalima, nes riboti resursai – darbuotojai negali dirbti be poilsio. Tad net ir mokamą paslaugą – parvežti ligonį namo – ne visada galima teikti.

Mokama paslauga suteikiama, kai ligonį reikia nuvežti į kitą miestą, jeigu už tą paslaugą nemoka valstybė. Pavyzdžiui neseniai buvo užsakyta mokama paslauga iš Panevėžio pervežti ligonį į Vilniaus slaugos ligoninę.

Į lauką neišvaro

Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vedėja Jolanta Vokietienė teigia, kad, palyginti su atvežamu pacientų skaičiumi, į ligoninę paguldoma labai nedaug. Suteikus reikalingą pagalbą dauguma žmonių išleidžiami namo.

„Neturinčių galimybės pasiekti namų pacientų naktį iš ligoninės niekas nevaro. Jie gali palaukti, prisiglausti atsiras kur. Kartais, kaip greičiausiai minimas senolis, neapskaičiuojamos savo jėgos, tikima, kad pats parvažiuos namo. Artimieji nepasidomi, o mes ne visada galime įvertinti žmogaus būsenos“, – sako vedėja.

Ne kartą yra buvę panašių atsitikimų, kai žmogui, atvežtam greitosios į ligoninę ir gavusiam pagalbą, sunku prisiminti artimųjų telefonų numerius ar net savo namų adresą. Nors ir neguldomas į ligoninę, toks žmogus, pasak vedėjos, iš skyriaus neišvaromas.

Rytą į darbą atėjusi socialinė darbuotoja padeda ieškoti artimųjų ar atsakingų, padėti galinčių asmenų. Kartais ir policiją tenka į pagalbą kviestis, kad pacientas galėtų surasti namus.

Skyriaus vedėja primena, kad skubią pagalbą teikiantys medicinos darbuotojai negali spręsti žmonių socialinių problemų, tai visai kitų tarnybų reikalas.

Savo greitosios pagalbos automobilį turi ir Respublikinė Panevėžio ligoninė, tačiau ir ji pacientų iš ligoninės namo nevežioja.

„Tokia paslauga neteikiama“, – sako ligoninės atstovas Vytautas Riaubiškis.

Automobilis, kuriuo galima vežti ir sėdinčius, ir gulinčius pacientus, įsigytas važinėti į filialą – Likėnų reabilitacijos ligoninę. Reikalingi reabilitacinio gydymo žmonės po sunkų ligų, operacijų iš Panevėžio į Likėnus vežami nemokamai. Jeigu reikalauja sveikatos būklė, ligoniai tuo automobiliu gali būti vežami ir į kitus miestus.