Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis, sergamumo COVID-19 liga rodiklis Lietuvoje per pastarąsias dvi savaites šoktelėjo iki 17,3, nors vos prieš savaitę nesiekė nė 16-os, buvo 15,6.

Primename, kad prieš savaitę nuspręsta Lietuvoje nuo šio pirmadienio, tvirtinant koronaviruso paveiktų šalių sąrašą, jį sudaryti žiūrint nebe į 16-os atvejų 100 tūkstančių gyventojų, kaip anksčiau, o į 25. Vadinasi, atvykusiems iš šalių, kuriose sergamumo rodiklis neviršija 25 šimtui tūkstančių gyventojų, saviizoliacija nebūtų taikoma.

Sergamumo rodiklį iki 25 atvejų 100 tūkstančių gyventojų pakėlė ir Estija, tačiau Latvija nusprendė likti prie 16-os rodiklio.

Sergamumo rodiklis Europos šalyse.

Daugiausia serga Ispanijoje, miršta – Rumunijoje

Šiuo metu didžiausias sergamumo koronavirusu rodiklis Europos Sąjungos, Europos ekonominės erdvės ir Jungtinės Karalystės šalių sąraše tebėra Ispanijoje. Jis pasiekė jau 287,2 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Praėjusią savaitę buvo mažesnis – 265,5 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Mirčių rodiklis šioje šalyje per pastarąsias 14 dienų yra 2,2. Prieš savaitę šis rodiklis buvo 1,5 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Antroje vietoje išliko Prancūzija, kur sergamumo rodiklis per pastarąsias dvi savaites išaugo iki 166,9 atvejo šimtui tūkstančių gyventojų.

Toliau seka Čekija, kur sergamumo rodiklis yra 143,3 šimtui tūkst. gyventojų. Prieš savaitę trečioje vietoje buvo Kroatija.

Didžiausias mirusių nuo COVID-19 infekcijos rodiklis šiuo metu yra Rumunijoje. Čia jis per pastarąsias dvejas savaites yra 2,9 šimtui tūkstančių gyventojų, o prieš savaitę buvo dar didesnis – net 3,1.

Geriausiai atrodo Latvija


Iš kaimyninių šalių kol kas geriausiai atrodo Latvija. Sergamumo koronaviruso rodiklis čia tėra 4,2, mirštamumo nuo šios ligos – 0,1 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Lenkijoje sergamumo rodiklis šiuo metu yra 19, vadinasi iš šios šalies atvykusiems į Lietuvą dar nebus privaloma saviizoliacija. Deja, Estijoje sergamumo rodiklis šoktelėjo iki 25,7 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Taigi tikėtina, kad atvykusiems iš šios šalies nuo pirmadienio teks izoliuotis.

Jungtinėje Karalystėje sergamumo rodiklis yra 59,3, Airijoje – 54,7, Danijoje – 58,1, Švedijoje – 29,4, Norvegijoje – 28,6. Taigi, grįžus iš pastarųjų šalių taip pat nuo pirmadienio veikiausiai teks izoliuotis.

Šalys, kuriose sergamumo rodiklis neviršija 16

Tokių šalių, kuriose sergamumo rodiklis neviršija 16 šimtui tūkstančių gyventojų, Europoje liko nedaug.

Be jau minėtosios Latvijos žemu sergamumo koronavirusu rodikliu gali džiaugtis Kipras – 6,1, Lichtenšteinas – 7,8 ir Suomija – 10,7 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Tos pačios šalys 16 atvejų sergamumo kartelės neperkopė ir prieš savaitę.

Šalys, kuriose sergamumo rodiklis neviršija 25

Kaip minėta, 25 atvejų atvejų 100 tūkst. gyventojų neviršija Lenkija. Taip pat šio rodiklio nesiekia Islandija, kur sergamumas – 19 ir Vokietija. Pastarojoje šalyje sergamumo rodiklis – 23,7 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Paveiktų koronaviruso valstybių sąrašas skelbiamas penktadieniais. Jis pradeda galioti nuo pirmadienio.

Veryga latvių sprendimo dar nežino

Jeigu Latvija penktadienį spręsdama dėl paveiktų šalių nepritaikys Lietuvai išimčių, į ją vykstantiems lietuviams greičiausiai teks izoliuotis, sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Jų sprendimas, matyt, priklausys nuo to, ar jie taikys kažkokį lankstumą, ar netaikys, bet tikrai turėtume būti nusiteikę, kad mes, kaip ir estai, galime atsidurti tokioje pačioje situacijoje“, – BNS penktadienį sakė ministras.

Pasak A. Verygos, kol kas nėra žinoma, koks bus latvių sprendimas.

„Jeigu bus taip, kaip būdavo praėjusias dvi savaites, tai dažniausiai penktadienio vakare į popietę sužinodavome tą sprendimą. Aišku, būtų gerai, kad jie pasakytų anksčiau, nes Latvijoje yra toks skirtumas nuo Lietuvos ir Estijos, kad įsigalioja šeštadienį. Tai mes savo piliečiams turėtume pasakyti tiems, kurie planuoja važiuoti į Latviją, nes tikrai nemažai yra tokių žmonių, kurie ir pasienyje gyvena, jiems reikėtų žinoti, bet mes negalime kitos valstybės paskubinti“, – kalbėjo ministras.

Lenkija apribojimų ES piliečiams netaiko

Kaip portalui Delfi sakė Lenkijos ambasados atstovė, Lenkijoje pagal sergamumo rodiklius apribojimai Europos Sąjungos piliečiams netaikomi.

Apie galimus pasikeitimus informuojama Lenkijos pasienio puslapyje https://bip.kgsg.strazgraniczna.pl/ . Tiesa, ši informacija pateikiama tik lenkų kalba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)