Atvežė greitoji

Kaip „Rinkos aikštę“ informavo Kėdainių ligoninės direktorius Stasys Skauminas, pacientė dėl savo sveikatos būklės į ligoninę buvo atvežta greitosios medicinos pagalbos automobiliu vakar popiet. Nusiskundimų, būdingų koronavirusui, ji neturėjo, neigė ir bendravusi su sergančiais ar iš užsienio grįžusiais asmenimis.

„Vakar į ligoninę buvo atvežta Kėdainių rajono gyventoja, kuri turėjo nusiskundimų dėl sveikatos būklės.

Jos amžius 51-eri metai, jokių koronavirusui būdingų simptomų ji nejautė, peršalimo simptomų neturėjo, išvykusi svetur nebuvo, kontaktus su sergančiais ar izoliuotais asmenimis neigė.

Dėl to ji buvo priimta į taip vadinamą „švarųjį“ priėmimą, toliau jai buvo atliekami tyrimai, susiję su jos nusiskundimais.

Tačiau pagal tvarką visiems, kurie patenka į ligoninę, turi būti atliktas COVID-19 tyrimas.

Ji pas mus prabuvo keletą valandų, buvo paimtas koronaviruso testas, o atlikus kitus tyrimus paaiškėjo, kad jai reikia trečiojo lygio specialistų pagalbos, todėl ji buvo išvežta į Kauno klinikas. Ten ji buvo priimta taip pat į „švarųjį“ priėmimą, ir tik tada paaiškėjo koronaviruso testo atsakymas, kuris buvo teigiamas.

Tad jai Kauno klinikose buvo paimtas pakartotinis tyrimas, kuris, kaip paaiškėjo šiandieną ryte, buvo neigiamas.

Abu tyrimai buvo tirti Kaune – tiek mūsų imtas, tiek Kauno klinikų.

Už dviejų parų jai ketinama pakartoti tyrimą“, – informavo Kėdainių ligonės direktorius Stasys Skauminas.

Medikus izoliavo

Visi medicinos darbuotojai, kurie turėjo kontaktą su sergančia paciente, šiuo metu yra izoliacijoje.

„Keturi Kėdainių ligoninės medicinos darbuotojai buvo išsiųsti namo, jie izoliuojasi kol laukiame trečiojo koronaviruso testo atsakymo.

Jei paaiškės, kad jis teigiamas, personalas izoliuosis dvi savaites namuose. Jei jis bus neigiamas – darbuotojai grįš į darbą.

Vakar vakare gavus atsakymą, kad pacientės koronaviruso testas teigiamas, keletą valandų priėmimo skyrius buvo uždarytas, jis buvo valomas ir dezinfekuojamas.

Per tą laiką pacientai, kuriems reikėjo medikų pagalbos, buvo nukreipiami į Jonavą.
„Šiuo metu izoliuoti du darbuotojai – greitosios medicinos pagalbos automobilio vairuotojas ir skubiosios pagalbos specialistas.

Izoliuota tik ta brigada, kuri vežė infekuotą pacientę.

Mūsų darbuotojai visuomet į iškvietimus vyksta pilnai pasirengę ir naudodami asmens apsaugos priemones, nes niekada negali žinoti, kur teks nuvykti.

Tikimės, kad visgi darbuotojai neužsikrėtė, tiesa, ši situacija mums primena, kad nors karantinas baigėsi, liga niekur nedingo“, – kalbėjo Kėdainių PSPC direktorė Audronė Rimkevičienė.

Laikoma sergančia

Tuo tarpu Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kėdainių skyriaus vedėja Sandra Buinovskienė teigė, kad oficialių duomenų, kad antrasis pacientei atliktas testo rezultatas yra neigiamas, Centras dar neturi. Ir, nors ji sako taip pat girdėjusi, kad testų atsakymai skiriasi, vadovaujantis oficialiais duomenimis, Kėdainių rajono kol kas gyventoja laikoma sergančia.

„Mes oficialios informacijos apie neigiamą testo rezultatą neturime. Sistemoje kol kas yra rašoma, kad minėta pacientė – serganti koronavirusu, besimptome forma.

Susisiekus su infektologais buvo nuspręsta, kad nepaisant fakto, kad pacientė nejaučia jokių simptomų, ji yra laikoma sergančiu asmeniu ir tvarka galioja tokia, kaip ir su tais pacientais, kurie jautė koronavirusui būdingus ligos simptomus.

Kolegos Kaune teigė, kad yra buvę tokių atvejų, kad vieno paskui kitą atliktų koronaviruso testų rezultatai skiriasi. Gal tai, kad froma besimtomė, turi įtakos, gal pats testo paėmimo būdas įtakos turi. Vis dėlto, jei laboratoriškai patvirtinta, kad virusas yra, vadinasi – jis yra.

Atliekame epidemiologinį tyrimą, renkame kontaktus, kas su minėtu asmeniu kontaktavo, paprašėme sąrašo medicinos darbuotojų, kurie kontaktavo su paciente.

Žinome, kad moteris prieš gerą savaitę lankėsi ir Kėdainių miesto prekybos centre, tačiau tuo metu dar buvo privalomos kaukės, tad rizika užsikrėsti – labai maža.

Mūsų žiniomis, pas medikus ji pateko su kauke, pirštinėmis, medikai taip pat naudojo asmens apsaugos priemones, pacientei atliekami tyrimai taip pat buvo tokie, kurie nereikalavo itin artimo ir ilgo kontakto, tad apsikrėtimo rizika medicinos personalui taip pat yra minimali“, – ramino S. Buinovskienė.

Šiuo metu priėmimo skyrius vėl dirba“, – informavo ligoninės direktorius.

Izoliuoti ir du Kėdainių pirminio sveikatos priežiūros centro darbuotojai.