Vidutiniškai žmogus per dieną suvartoja 300 mg kofeino, daugiausia – su kava. Tačiau net ir nevartojantys kavos žmonės šios medžiagos gauna iš įvairių kitų produktų, jo yra netgi vaistiniuose preparatuose. Vienur teigiama, kad kofeinas kenkia sveikatai, kitur – esą jis mūsų organizmui gali būti naudingas.

„Jei vairuojame ir iki mūsų kelionės tikslo liko 50 km, esame nuvargę, norime pabaigti kelionę – tokiais retais atvejais puodelis kavos ar energinio gėrimo tikrai nepakenks. O šiaip kažkokios ypatingos kofeino teikiamos naudos tikrai neišskirčiau“, – sako gydytoja L. Romeraitė.

– Kokių savybių turi kofeinas? Kaip jis veikia mūsų organizmą?

– Visi žino, kad kofeinas daro stimuliuojantį poveikį, suaktyvina mūsų medžiagų apykaitą. Jis padeda lengviau susikaupti, sukelia energijos antplūdį. Tačiau iš tikrųjų tai labai trumpalaikis poveikis, kuris pasireiškia tik po 40–45 minučių. Tai priklauso ir nuo organizmo savybių, bet kofeinas iš organizmo pasišalina per 3–6 valandas. O tas stimuliuojantis, malonus poveikis trunka gana trumpai, nes kofeinas tiesiog sukaupia ir sukoncentruoja mūsų energiją, o mes ją išnaudojame sprogstamąja jėga. Bet paskui kaip tik jaučiamės ne tokie energingi, ir ranka vėl tiesiasi puodelio link – norisi tai pakartoti, išgerti dar vieną puodelį, kad vėl pajustume stimuliuojantį poveikį.

– Kiek laiko trunka šis stimuliuojantis poveikis?

– Tai labai individualu. Jei žmogus save stebi, labai greitai pajunta, kad po pusvalandžio ar valandos tokio poveikio nebelieka, ypač kai esame pervargę. Tokiu atveju kava energijos nesuteiks. Jei norime energijos, geriau išgerti stiklinę vandens. Kava stimuliuoja trumpai, paskui energijos netenkame.

– Žmones kofeinas veikia skirtingai: vienas per dieną gali išgerti kelis puodelius stiprios kavos ir nepajusti jokio neigiamo poveikio, antram net poros puodelių gali pasirodyti daugoka – padažnėja pulsas, padidėja spaudimas, trečiam sunku užmigti net po mažo puodelio nestiprios arbatos. Nuo ko tai priklauso?

– Priklauso, žinoma, ir nuo amžiaus. Vyresnių žmonių ir besilaukiančių moterų organizme kofeinas užsilaiko ilgiau. O, pavyzdžiui, iš rūkalių organizmo dėl nikotino poveikio kofeinas pasišalina daug greičiau. Todėl dažnai matome, kad rūkantis žmogus rankoje laiko ir kavos puodelį. Tai labai priklauso nuo individualių organizmo savybių ir nuo ligų, kuriomis žmogus serga.

– Kaip žmogaus organizmą veikia tirpi kava?

– Apie visus gaminius kalbėti negalėčiau, bet, be jokios abejonės, kavos kokybė labai svarbi. Savo pacientams, klientams visada siūlau rinktis pupelių kavą, netgi nemaltų pupelių, kad tikrai matytų, jog ji be priedų, skonio stipriklių. Rekomenduoju arba paprašyti, kad sumaltų, arba patiems susimalti. Apie tirpią kavą sunku pasakyti. Dažniausiai joje tikrai būna įvairiausių cheminių priedų, tad reikėtų skaityti etiketes ir atsirinkti.

– Ar tiesa, kad kofeinas slopina geležies, kalcio pasisavinimą?

– Kalcio pasisavinimą kofeinas, kaip ir gazuoti gėrimai, iš tikrųjų slopina. Visi kofeino turintys gėrimai, produktai iš organizmo šalina skysčius, dėl to mes taip pat netenkame energijos. Kaip jau minėjau, vanduo suteikia energijos, reguliuoja medžiagų apykaitą, spaudimą. Ypač tiems, kurie skundžiasi žemu kraujospūdžiu, reikėtų gerti ne kavą, o daug vandens.

– Medikai sako, kad kofeino vartojimo įpročiai skirstomi į mažą, vidutinį ir aukštą vartojimo lygius. Apie kokius kiekius šnekama?

– Vidutinis kofeino suvartojimo lygis – kai suvartojama maždaug 300 mg kofeino. Tai būtų 3–4 puodeliai užplikytos skrudintos maltos kavos, 5 puodeliai užpilamos kavos, 5 puodeliai arbatos arba gali būti 6 skardinės gaiviojo gėrimo su kofeinu.

Reikėtų nepamiršti, kad kofeino turi ir nemažai vaistinių preparatų: galvos, migrenos skausmą malšinantys vaistai, taip pat vaistai nuo peršalimo ligų. Visokie stimuliantai, skirti sportininkams, dažnai būna su kofeinu. Taigi reikėtų atkreipti dėmesį, skaityti etiketes.

–Kokiuose dar kasdien vartojamuose produktuose yra kofeino?

– Arbatoje, šokolade, gaiviuosiuose gėrimuose. Energiniai gėrimai kofeino turi ypač daug.

– Kai kur skelbiama, kad kava padeda apsinuodijus – padeda atsigauti kepenims, mažina antrojo tipo diabeto riziką. Kiek tikra ši informacija?

– Yra atlikta mokslinių tyrimų, šia tema iš tikrųjų daug rašoma. Bet vieni tyrimai prieštarauja kitiems, todėl tikslių įrodymų nėra. Tačiau taip – manoma, kad cukriniu diabetu sergantiems žmonėms kava padeda. Tik tas gėrimas su kofeinu dažniausiai turi ir cukraus. Tokiu atveju kavą vartoti reikėtų saikingai.

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja gerti ne daugiau 1–2 puodelius kavos per dieną ir viską – su saiku. Jei mūsų mityba suderinta, jei judame, 1–2 puodeliai kavos nepakenks.

Tačiau visiems, kas rūpinasi savo sveikata, tikrai rekomenduoju nors vieną dieną, kai norisi kavos, pritrūksta energijos, išgerti stiklinę vandens. Pajusite skirtumą. Niekas nesiginčys – ir aromatas, ir skonis kavos puikus, bet pojūčiai daug geresni gurkšnojant vandenį.

– Kava be kofeino – kavos pakaitalas? Ar jis atstotų vandenį?

– Vandens neatstos niekas, o kava be kofeino tiesiog turi daug mažiau kofeino. Pavyzdžiui, 100 g plikytos kavos yra apie 40 mg kofeino, o 100 g kavos be kofeino bus tik 1 mg kofeino – tiesiog daug mažiau.

– O ar naudinga cikorijos kava ir kakava?

– Nesu įsigilinusi, tad dėl cikorijos atsakyti negalėčiau. Užuot vartoję kofeiną, cikoriją dabar vartoja daug kas, bet nemanau, kad tai kažkokia panacėja ar kad sveikatai ji tikrai padėtų. O kakava dažniausiai ir saldi, ir turi kofeino.

– Minėjote, kad Pasaulio sveikatos organizacija 1–2 puodelius laiko nekenksminga norma. Kokiais negalavimais besiskundžiantiems žmonėms gėrimų su kofeinu apskritai nerekomenduotumėte?

– Be abejo, širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems žmonėms ir besilaukiančioms moterims. Ypač tiems, kurie turi širdies ritmo sutrikimų, padidėjusį kraujospūdį, cholesterolio kiekį kraujyje, kofeino reikėtų vengti.

Dar norėčiau atkreipti dėmesį, kad ir nuo kavos pagaminimo būdo labai priklauso, kaip ji mus veikia. Jei į puodelį tiesiog įberiame kelis šaukštelius maltos kavos ir užpilame vandeniu – tokios kavos iš tikrųjų nerekomenduojama gerti, nes ten yra tokių dalelių – terpenų, prie kurių labai gerai „klijuojasi“ cholesterolis. Tada jis daug lengviau prilimpa prie kraujagyslių sienelių. Kavą reikėtų ruošti kavos aparatu arba perkolatoriumi su sieteliu. Ne tokiu, kuriuo tiesiog galima nustumti tirščius, ir viskas gerai – ne, tai nepadės. Būtini specialūs filtrai. Reikia gerti filtruotą kavą.

– Mitas ar realybė, kad nuo kofeino galima tapti priklausomam?

– Įrodyta moksliniais tyrimais, kad priklausomybė nuo kofeino iš tikrųjų yra. Nutraukus vartoti kofeiną, pasireiškia dirglumas ir susikaupti žmogui tampa sunkiau.

– Ar galima apibendrintai pasakyti, kad kofeinas – naudingas?

– Jei vairuojame ir iki mūsų kelionės tikslo liko 50 km, esame nuvargę, norime pabaigti kelionę – tokiais retais atvejais puodelis kavos ar energinio gėrimo tikrai nepakenks. O šiaip kažkokios ypatingos kofeino teikiamos naudos tikrai neišskirčiau.

– Ar tikras įsitikinimas, kad puodelis kavos padeda žvaliau pradėti dieną?

– Be abejo, nes suteikia energijos. Bet puodelis vandens tos energijos suteiks ilgesniam laikui ir iš tikrųjų daugiau.