36-ą savaitę nėščiai moteriai netikėtai prasidėjo gimdymas. Kol greitosios medikai skubėjo į iškvietimą, Kauno apskrities dispečerinės dispečerė Viktorija Kiznytė telefonu tėvams teikė instrukcijas, ką daryti.

Atvykę medikai rado jau gimusią mergytę, bet kūdikis nekvėpavo ir nerodė gyvybės ženklų. Naujagimę suskubo gaivinti Kauno rajono greitosios medicinos pagalbos stoties (GMPS) skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialistė Jolanta Šerelienė ir paramedikas Gytis Kliučinskas.

Štai kaip visą įvykių eigą aprašė patys GMPS darbuotojai socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje:

„Dar vienas įsimintinas rytas.

Ankstyvas rugpjūčio 11 rytas. Pamainos pabaiga jau čia pat. Apie 6 val. gauname paskutinį kvietimą. Dispečeris praneša, jog situacija gana komplikuota: moteris, 36 savaičių nėštumas, teigiamas COVID-19 testas, prasidėjo dideli pilvo skausmai. Vėliau paaiškėja, kad teigiamus Covid-19 testus turi abu tėvai. Skubame į gimdymą. Greitis didesnę kelio dalį siekia beveik 140 km/val. Taupydami laiką, asmens apsaugos priemones rengiamės pakeliui. Skubame, nors namiškiams pagalbos laukimas gali atrodyti kaip tikra amžinybė....

Atvykę randame jau gimusį kūdikį, placentą... Mamos būklė stabili, bet kūdikis nekvėpuoja ir nerodo jokių gyvybės ženklų. Situacija sudėtinga. Emocijoms ne vieta. Pradedame naujagimio reanimaciją: valomi kvėpavimo takai, teikiamas deguonis, naujagimis šildomas, pasitelkę specialias priemones atliekame gaivinimo veiksmus...sekundės tiksi... Kūdikis labai mažas, labai silpnas... bet išgirstame pirmus įkvėpimus... pirmą silpną šios mažos mergytės balsą... Naujas gyvenimas prasidėjo. Įtampa atslūgsta... Stabilios būklės kūdikį ir mamą perduodam reanimobilio komandai.....Pamaina baigta.

Eilinį kartą įsitikinome komandinio darbo privalumais. Džiaugiamės profesionaliu dispečerės Viktorija Kiznytė situacijos valdymu ir instrukcijų teikimu tėvams iki atvykstant mūsų GMP komandai – Jolanta Šerelienė ir Gytis Kliučinskas“.

Kauno GMPS vyriausioji gydytoja Nelita Gudžiūnaitė-Bybartienė portalui „Delfi“ sakė, kad labai džiaugiasi sėkminga istorijos baigtimi.

„Labai džiaugiamės, nes iš tiesų buvo labai sudėtingas atvejis, nes reikėjo gaivinti naujagimį namų sąlygomis. Naujagimius paprastai gaivina neonatologai-reanimatologai po lempomis operacinėse. Tikrai nėra kasdieninis dalykas atgaivinti naujagimį“, – pastebėjo pašnekovė.

Šiuo atveju į įvykio vietą buvo atvažiavęs net ne reanimobilis. Tik vėliau atvyko dar dvi brigados su reanimobilais, kurios mamą su dukryte nuvežė į ligoninę.

Nors abiem tėvams buvo diagnozuota COVID-19 infekcija, N. Gudžiūnaitė-Bybartienė sakė, kad tai gimdymui didelės reikšmės neturėjo.

Vėliau mama per „Facebook“ dėkojo medikams ir rašė, kad, jų dėka, yra „saugūs ir pačiose rūpestingiausiose rankose“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)