„Senąjį litotriptorių naudojome apie dvylika metų, o pastaruosius septynerius jis buvo netinkamas dėl nusidėvėjimo, – pranešime spaudai pasakojo Urologijos klinikos vadovas prof. Mindaugas Jievaltas. – Dėl to, įsigiję naują aparatą, labai džiaugiamės, kad pacientų nebereikės siųsti į kitus miestus. Modernią procedūrą, padedančią įveikti ligą be sudėtingos operacijos, atliksime patys.“

Litotriptorius akmenis inkstuose ar šlapimo takuose aptinka rentgeno spindulių arba ultragarso pagalba. Vietą, kur jie susiformavę, gydytojas mato litotriptoriaus ekrane. Procedūros metu aukštos energijos akustinės bangos nukreipiamos tiksliai į šlapimo takuose ar inkste esantį akmenį ir jį suskaldo. Po procedūros pacientai tą pačią arba kitą dieną išleidžiami namo. Tikimasi, kad per metus klinikoje bus atliekama 300–500 litotripsijų. „Tai labai efektyvi procedūra, po kurios pacientų laukia lengvas gijimo laikotarpis ir trumpa reabilitacija“, – kalbėjo prof. M. Jievaltas.

Litotriptoriui įsigyti skirta beveik 470 tūkst. eurų iš Valstybės investicijų programos lėšų. Moderniam aparatui pritaikyta viena iš Urologijos klinikos operacinių. Naujasis įrenginys ypatingas tuo, kad yra daugiafunkcinis. „Juo galėsime atlikti ir kitas endourologines intervencijas“, – pridūrė profesorius.
Kauno klinikų Urologijos klinika – tai kvalifikuotą medicinos pagalbą urologinėmis ir onkourologinėmis ligomis sergantiems pacientams teikiantis urologijos centras.

Aukščiausio lygio Urologijos klinikos specialistai, taikydami naujausias metodikas ir technologijas, atlieka inkstų transplantacijas, viso spektro atviras ir minimaliai invazines (laparoskopines, endoskopines) urologines operacijas. Per metus klinikoje gydoma apie 2000 ligonių ir atliekama tiek pat operacijų, tarp jų – daugiau nei 50 inkstų transplantacijų iš gyvo ir mirusio donoro. Urologijos klinikoje ruošiami gydytojai rezidentai, kurie mokosi iš geriausių savo srities specialistų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)