Reta, bet fatalinė komplikacija

Antradienį Kauno klinikų medikai surengė specialią spaudos konferenciją. Jos metu jie informavo, kad nėščiąją penktadienį vykusio gimdymo metu ištiko sudėtinga komplikacija.

„Iš tiesų turiu pasakyti, kad mes visi, visi gydytojai, slaugytojos esame sukrėsti, labai sunkiai išgyvename. Labai užjaučiame artimuosius. Tyrimas vyksta. Vakar įvyko tyrimas, kuriame dalyvavo teismo medikas.

Įvertinę esamą informaciją, klinikinę eigą, kuri pasireiškė staigiu kvėpavimo sutrikimu, staigiu kraujospūdžio sutrikimu, staiga pradėjome gaivinimą, kuris truko 50 minučių, tačiau nebuvo jokių grįžtančios gyvybės ženklų.

Manome, kad gimdyvės mirties priežastis – embolija vaisiaus vandenų patekimu į kraują. Tai reta, tačiau fatalinė komplikacija. Skaičiuojama, kad 80 proc. tokių atvejų baigiasi mirtimi“, - teigė Akušerijos ginekologijos klinikos vadovė Rūta Nadišauskienė.

Kūdikis mirė negaudamas oro iš kraujotakos. Tokia komplikacija pasitaiko 1/8 tūkst. ar 1/80 tūkst. gimdyvių. Medikų teigimu, labai sunku nustatyti, kas lemia tokią komplikaciją.

„Moteris pasiskundė, kad jai trūksta oro“, - sakė R. Nadišauskienė. Teigiama, kad moteriai deguonis suteiktas per dvi minutes. Netrukus pradėtas širdies masažas.

Medikės teigimu, prieš keletą mėnesių panaši kova dėl moters gyvybės buvo sėkminga.

Mirusi gimdyvė klinikose lankėsi prieš porą savaičių, tačiau po apžiūros ji buvo išleista į namus.

„Esant 39 savaičių nėštumui, moteris gulėjo klinikose dėl pakilusio kraujospūdžio. Atvyko ji praėjus 9 dienos po termino. Ji ne vieną dieną skundėsi, kad yra sąrėmiai, jai buvo neramu. Dar viena bėda, kad buvo per daug vaisiaus vandenų. Visos tos priežastys vedė prie to, kad nėštumą reikėjo baigti, todėl kitą dieną po atvykimo jis buvo sužadintas. Cezario pjūviui priežasčių nebuvo. Pats šis pjūvis yra daug rizikos veiksnių sukeliantis veiksmas“, - kalbėjo Kauno klinikų Akušerijos skyriaus vadovas doc. Vladas Gintautas.

Per metus Kauno klinikose gimsta apie 3 tūkst. naujagimių.

Statistika gerėja

Anksčiau DELFI rašė, kad daugiausia nėščiųjų ir gimdyvių miršta dėl nukraujavimo, įvairių infekcijų, nesaugaus nėštumo nutraukimo, aukšto arterinio kraujo spaudimo bei neprogresuojančio gimdymo.

Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerijos Higienos instituto Sveikatos informacijos Mirties priežasčių registro l.e.p. vadovė Vilė Cicėnienė informavo, kad nėščiųjų bei gimdyvių mirčių skaičius nedidėja.

„2011 metais mirė dvi, 2012 m. - trys, 2013 m. - dvi, o 2014 m. - 1 moteris. Šių metų statistikos dar neturime“, - sakė specialistė.

2009 m. mirčių nebuvo, o 2010-aisiais registruotos dvi mirtys.

Žemiau pateikiamoje nuotraukoje matyti, kad kūdikių ir naujagimių mirčių kasmet tolygiai mažėjo.

Naujagimių mirčių statistika

Ministrė: skundų apie šios įstaigos darbą negauta

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė pareiškė užuojautą gimdyvės artimiesiems ir pažadėjo, kad šis atvejis bus objektyviai ištirtas.

„Ketinu greitai pakambinti ligoninės direktoriui R. Jurkevičiui ir pasidomėti situacija. Žinau, kad jie dėl šio klausimo jau pradėjo tyrimą ir esu įsitikinusi, kad jie pateiks objektyvų įvertinimą“, - sakė ministrė, pridurdama, kad Lietuvos gimdyvių ir kūdikių mirčių statistika, lyginant su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis, yra gera.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1506)