Jauno vyro artimieji skaudžią netekties minutę priėmė sprendimą padovanoti jo organus donorystei. Toks jų sprendimas padės išgelbėti keturių žmonių gyvybes.

Atlikus tyrimus buvo nustatyta, kad transplantacijai yra tinkami vyro inkstai, kepenys, plaučiai ir ragenos. Lietuvoje buvo rasti du recipientai, kuriems šiandien Kauno klinikose bus persodinta po vieną donoro inkstą. Donoro ragenos ir kaulinis audinys perduoti Audinių bankui.

Kepenų ir plaučių transplantacijai tinkamų recipientų Lietuvoje rasti nepavyko. Tačiau su tarptautinių už transplantacijas atsakingų organizacijų pagalba, buvo rasti du tinkami recipientai Šveicarijoje.

Šiandien, apie 14 val., į Kauno oro uostą atvyks dvi medikų komandos, kurios kuo skubiau išgabens organus transplantacijai į Šveicariją.

Laikas – itin svarbus

Norint, kad transplantacija būtų sėkminga ir žmogus su persodintu organu kuo greičiau grįžtų į normalų gyvenimą, labai svarbus yra laikas. Organai yra sutverti veikti žmogaus kūne ir palaikyti jo gyvybines funkcijas, todėl juos iš kūno išėmus kiekviena sekundė tampa be galo svarbi.

Kiekvienas organas ne žmogaus kūne gali išgyventi tik tam tikrą laiką, todėl recipiento lokacija yra vienas svarbiausių elementų organų transplantacijose.

Širdis ir plaučiai ne žmogaus kūne išlieka gyvybingi tik 4–6 val. Be to, transplantuojant šiuos organus yra svarbi ne tik recipiento kraujo grupė ar kiti biologiniai faktoriai, bet ir kūno sudėjimas. Atliekant transplantacijas, medikai turi įsitikinti, kad transplantuojama širdis ar plaučiai tilps recipiento krūtinės ląstoje.

Kepenys yra labiau atsparios ir ne žmogaus kūne išlieka gyvybingos 8–12 val., o atspariausi yra inkstai, kurie gyvybingi išlieka po 12, ar net 36 valandų. Be to, kadangi žmogus gali gyventi normalų gyvenimą su vienu inkstu, šie organai yra transplantuojami po vieną.

Organų transplantacija yra itin daug kruopštumo, pasiruošimo ir profesionalumo reikalaujanti sritis, kurioje viena sekundė gali lemti, ar žmogus gyvens. Žinoma, daug pagalbos transplantacijose šiandien suteikia technologijos, leidžiančios transportuoti organus greitai ir efektyviai, taip išgelbėjant daugiau žmonių gyvybių.

Donorystę pasirinkti lengva

Lietuvoje organų donorais gali tapti visi pilnamečiai asmenys, kurie pasirašo sutikimą ir įsigyja donoro kortelę. Tačiau išreiškus tokį savo pasirinkimą labai svarbu pasikalbėti apie tai ir su savo artimaisiais, nes būtent jie mirties atveju turės priimti sprendimą.

Šiuo metu Lietuvoje donorinio organo laukia 290 žmonių, tarp jų – 3 vaikai. Kai kurie iš jų transplantacijos sulaukia gana greitai – per kelias savaites, ar mėnesius, kitiems tenka laukti mėnesius ar metus, o kitiems transplantacijos sulaukti taip ir nepavyksta.

Donoro kortelę galima gauti užpildžius prašymą internetu – ntb.lt svetainėje, taip pat visose gydymo įstaigose ir „Eurovaistinės“ vaistinėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)