Gama peilis, tai radiochirurgijos gydymo metodas, skirtas pasirinktų konkrečių zonų gydymui galvos smegenyse.

Neinvazinis gydymo metodas remiasi labai tiksliai orientuotas jonizuojančių spindulių pluoštas, kuris nukreipiamas į gydymo zoną galvos smegenyse. Gydymo procedūra yra neskausminga. Paprastai jau kitą dieną po operacijos pacientas gali vykti namo. Gama peilis pradės veikti jau netrukus.

„Tai labai džiugi žinia visai Lietuvai, visiems neurochirurgams, visiems ligoniams. Tiesą pasakius, jau rikiuojasi eilė, o mes turėsime galimybę nepažeidžiant aplinkinių audinių gydyti onkologinius pacientus“, - Renaldas Jurkevičius, KMUK vadovas.

Naujasis aparatas padės gydyti sunkiausias onkologines ligas, metastazes, navikus, kraujagyslių patologijas, funkcinius susirgimus, Parkinsono ligą.

Gama peilio pristatymas

„Turiu unikalią galimybę prisiliesti prie šio unikalaus gydymo metodo. Įprastai šis metodas naudojamas galvos smegenų ligoms, o dabar tai jau šeštoji šio įrenginio karta. Šis įrenginys be abejonės išgelbės ne vieno žmogaus gyvybę. Noriu pabrėžti, kad šis gydymo metodas nėra panacėja. Klinikos yra didžiausias medicinos centras Lietuvoje, čia dirba geriausi medikai, o mes galime parinkti tinkamiausius gydymo metodus. Gama peilis – vienas iš jų“, - sako Andrius Radžiūnas, Kauno klinikų gydytojas neurochirurgas Andrius Radžiūnas.

Šiuo metu užregistruoti 36 pacientai, kurie laukia gydymo Gama peiliu.

Anksčiau pacientai būdavo siunčiamo gydytis į užsienį. Dažniausiai tai būdavo Praha, tačiau ten veikia senesnės kartos aparatas. Be to, tekdavo laukti eilėje bene 3 mėnesius.

Tokia procedūra kainuodavo 3-17 tūkst. Eur. Dabar užsieniečiai atvyks gydytis į Kauną, o lietuviams operacijos bus apmokamos iš Ligonių kasų. Skačiuojama, kad per dieną Gama peilis gali atlikti po 4 operacijas.

Gama peilio pristatymas

Naujasis aparatas kainavo kiek daugiau nei 7 mln. Eur su PVM. Didžioji dalis lėšų gauta iš ES. Likusi suma – iš Lietuvos biudžeto.

„Žinote, kažkada mes didžiuodavomės, kad operacijas atlikdavome plaktukais. Nuvykę į užsienį mes pamatėme, kokiame lygyje esame. Dabar mes turime geriausią aparatą, kuris veikia labai tiksliai. Nė vieno aparato nėra, kuris gali gydyti vaikus iki 6 metų. Nėra nė vieno aparato, kuris galėtų gydyti Parkinso ligą, epilepsiją, psichines ligas be pjūvio. Tai yra unikalus aparatas. Šeštos kartos aparatas pasiekė revoliuciją, o per dvejus metus jų visame pasaulyje nupirkta šimtas. Pasaulio ligoninės stovi eilėje, kad gautų šį aparatą“ - teigia A. Radžiūnas.

Kol kas su naujuoju aparatu dirbs du specialistai. Netrukus bus paruošti dar du. Planuojama, kad pirmoji operacija bus atlikta birželio 10-ąją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)