Netikėtas patikrinimas

Patikrinimas, užgriuvęs Kauno klinikinę ligoninę, buvo netikėtas. Per pastaruosius metus tikrintojų ligoninė sulaukė trečią kartą. Šįsyk Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba paskelbė radusi daugybę pažeidimų. 30 – toks skaičius pasirodė viešoje erdvėje.

„Tai netiesa, sąraše yra tik 10 punktų“, – atšovė ką tik patikrinimo išvadas gavęs ligoninės direktorius Gediminas Abeciūnas. Jis patikslino vieną detalę – G.Abeciūno teigimu, jo vadovaujamoje ligoninėje rasta ne pažeidimų, bet viso labo tik trūkumų, kurie, ligoninės direktoriaus aiškinimu, „neturi reikšmės ligoninės darbui“.

Tuo metu iš Akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos direktoriaus Juozo Galdiko viešo pareiškimo galima suprasti, kad rasti pažeidimai – anaiptol ne smulkmenos. Ir jei ligoninė per mėnesį jų nepašalins, gresia griežčiausia nuobauda – licencijos sustabdymas.

Ar iš tiesų pažeidimai (ar trūkumai), kuriuos Kauno klinikinėje ligoninėje rado J.Galdiko vadovaujami tikrintojai, tokie rimti, kad reikia grasinti net ligoninės veiklos sustabdymu?

Visuomenė klaidinama?

Ligoninės direktorius G.Abeciūnas teigė, kad tarnybos specialistai turėjo priekaištų dėl ligoninės vidinių dokumentų, jų netenkino šaldytuvų nepakankama temperatūra, buvo rasta reagentų su pasibaigusiais terminais – šie reagentai jau buvo paruošti naikinti.

G.Abeciūnas pabrėžė, kad nustatyti trūkumai daugiausia susiję su dokumentais, jų paruošimo tvarka, o ne su gydymu.

„Kol neturime aiškios ir galutinės ligoninės struktūros, sunku tinkamai tvarkyti popierius“, – sakė direktorius.

Anot G.Abeciūno, akreditavimo tarnyba labai klaidina visuomenę sakydama, kad ligoninė neteks licencijos ir bus uždaryta.

Direktorius nepanikuoja

„Jeigu taip atsitiktų, kad tarnyba nuspręstų atimti licenciją, jos netektų tik mikrobiologinė laboratorija, kurioje ir buvo nustatyti pagrindiniai trūkumai“, – sakė gydymo įstaigos vadovas.

Pasak G.Abeciūno, ligoninei tuomet tektų uždaryti laboratoriją ir paslaugas pirkti iš bet kurios kitos laboratorijos.

„Nei be priėmimo skyriaus, nei be laboratorijos ligoninė negali veikti“, – viešai pareiškė J.Galdikas. Jo vadovaujama tarnyba patikrino kelis ligoninės padalinius: hemodializės ir priėmimo skyrius bei laboratoriją.

„Didžiausių problemų yra laboratorijoje – ir dėl kokybės aprašų, ir dėl naudojamų reagentų, kurių galiojimo laikas yra pasibaigęs daugiau nei pusę metų“, – vardijo J.Galdikas.

Mėnuo – trūkumams pašalinti

Trūkumai, kuriuos Kauno klinikinėje ligoninėje rado akreditavimo tarnyba, privalo būti pašalinti iki gegužės 8 d.

Ligoninės direktorius G.Abeciūnas užtikrino, kad mikrobiologinės laboratorijos darbuotojai privalės pasiaiškinti.

G.Abeciūnas mano, kad iki gegužės 8-osios trūkumai tikrai bus pašalinti ir jokio preteksto uždaryti laboratoriją nebeliks.

Vis dėlto vidinės ligoninės problemos, ko gero, taip paprastai neišnyks.

Tikrintojus prišaukė skundai

J.Galdiko nuomone, vien tai, kad Kauno klinikinė ligoninė per nedidelį laiko intervalą tikrinama jau trečią kartą, ko nėra nutikę nė vienai gydymo įstaigai, rodo, kad ligoninė turi rimtų vidaus problemų.

To neneigia ir Kauno miesto savivaldybės, kuri yra ligoninės steigėja, administracijos direktoriaus pavaduotojas Vygaudas Molis.

Jis tikino, kad apie dar vieną, neplaninį, ligoninės patikrinimą sužinojo tik iš iš žiniasklaidos.

„Aš iš karto pasidomėjau, kokia ten situacija. Kaip man aiškino, akreditacijos tarnybą pasiekė kažkokie skundai, todėl buvo dar vienas patikrinimas“, – aiškino V.Molis.

Po didinamuoju stiklu

V.Molio teigimu, ir savivaldybė nuolat gauna anoniminių skundų, tačiau nuvykus į ligoninę niekas iš darbuotojų apie problemas kalbėti nenori.

„Ligoninėje buvo rasta pasenusių reagentų, kurie nebuvo sunaikinti. Bet juk kai baigiasi jų galiojimo laikas, juos sandėliuoja vienoje vietoje, o kai susikaupia tam tikras kiekis – tada juos ir naikina. Juk negali po vieną naikinti ar mesti į šiukšlių dėžę“, – apie patikrinimo rezultatus kalbėjo V.Molis.

Jis neabejoja, kad ligoninė laiku spės ištaisyti visus trūkumus.

V.Molis prognozavo, kad Akreditavimo tarnyba ir toliau rengs patikrinimus, nes Kauno klinikinė ligoninė dabar – lyg po didinamuoju stiklu.

Tikrintojų taikinyje ligoninė atsidūrė pernai balandį, kai ligoninėje netikėtai mirė 11-os mėnesių kūdikis. Kauno apygardos prokuratūrai pradėjus tyrimą paaiškėjo, kad mažylis mirė, nes buvo supainioti vaistai ir kūdikiui suleista mirtina kalio dozė.

Tuomet pirmasis akreditacijos tarnybos patikrinimas ligoninei turėjo padarinių – buvo uždarytas vaikų gastroenterologijos skyrius.