Patekti į mobilios patikros punktą Kaune – itin sudėtinga

„Delfi“ redakciją pasiekė skaitytojo Adomo (vardas pakeistas, tikrasis redakcijai žinomas – aut. past.) laiškas, kuris pasakoja apie pastarąją savaitę itin išryškėjusią problemą. Adomas savanoriauja Koronos karštojoje linijoje. Pasak vaikino, šiuo metu savanoriai iš esmės negali atlikti savo funkcijos, kadangi daugumos skambučių sulaukia iš kauniečių.

„Sistema yra tokia: mes atsisėdame prie kompiuterio, tada mums paskambina žmogus, paklausiame, iš kokio miesto jis yra. Tada pasižiūrime į miestą, būna parašyta, kur yra mobilios patikros stotelė, dažniausiai būna viena ar dvi, Vilniuje yra trys, Kaune būna dvi. Pagal stoteles randame laisvą laiką. Tada užpildome žmogaus asmens duomenis, skambinantysis gauna registracijos kodą, su kuriuo vyksta į stotelę ir atlieka tyrimą“, – pasakojo Adomas.

Anot savanorio, kituose miestuose problemų dėl tyrimų nekyla – žmonės anksčiau ar vėliau gauna laiką, kuriuo gali pasitikrinti. Tačiau pasitikrinti Kauno mieste – itin sudėtinga.

„Vilniuje 3 dirbančių stotelių užtenka. Kaune dažniausiai dirba 2, kartais atsidaro trečia, kuri skirta medikams. Tačiau Kaune to niekaip neužtenka, negalime registruoti į tolimesnes dienas, – kalbėjo Adomas.

– Vakar savanoriavau, nei vieno skambinančio iš Kauno negalėjau užregistruoti. Ir ne tik aš, lygiai taip pat ir kiti savanoriai. Iki šio antradienio visi laikai buvo seniai užpildyti, o antradieniui naujų laikų sistemoje net nebuvo surašyta.“

Negali atsigulti į ligoninę, praleidžia operacijas

Adomas pasakoja, jog bandė išsiaiškinti, kodėl kyla tokia problema ir kas už tai atsakingas. Tačiau atsakymo negavo.

„Niekas to nežino. Atrodo, kad būtų užburtas ratas – niekas nežino, ką mes darome, kas mums vadovauja. Mes kaip kvailiai ten sėdime, norime žmonėms gero, norime padėti. Bet skambina nuolat tie patys žmonės, kauniečiai, jie gali prisiskambinti, nes savanorių yra daug, tačiau visada gauna tą patį atsakymą – negalime jūsų užregistruoti“, – sakė savanoris.

Tada, kaip pasakojo pašnekovas, paskambinę žmonės keikiasi, verkia, klausia, ką jiems daryti ar prašo užregistruoti juos į kitą miestą. Tačiau to padaryti negalima – pagal taisykles būtina registruoti tik pagal gyvenamąją vietą.

„Paskambinę žmonės verkia, sako: „man operacija po kelių dienų, kurios laukiau keletą mėnesių“, o be tyrimo į ligoninę niekas nepriima. Be to, yra tokia taisyklė, kad prieš operaciją tyrimas turi būti atliktas būtinai prieš 48 valandas. Bet negalime duoti to laiko, kada jam reikia, sakome, kad skambintų vėliau. Tada tas žmogus skambina kas pusvalandį, valandą. Tikrai nėra tvarkos. Negalime nei registruoti, kada jiems reikėtų, nei parinkti tinkamesnį laiką. Man labai gaila tų žmonių“, – kalbėjo pašnekovas.

Pasak Adomo, žmonės į karštąją liniją skambina užklupti įvairiausių bėdų, pavyzdžiui, bandydami patekti pas odontologą.

„Paskambinęs žmogus pasakoja, kad jau keletą parų nemiega, labai smarkiai skauda dantį, o į ligoninę nepriima, nes jis nepasidaręs tyrimo. Reikia laukti, kol atsiranda laisvas laikas patikros punkte, o tada dar kol ateina tyrimai, – sakė Adomas.

– Sėdime ten ir nieko gero nepadarome, tik atsiliepiame ir suerziname tuos žmones sakydami, kad nieko negalime padėti.“

Kaip sakė pašnekovas, šiuo metu daugiausiai skambučių sulaukiama iš kauniečių, bet atsakymas šio miesto gyventojams beveik visada būna toks pat – vietos nėra.

„Praėjusią savaitę, kai buvo paskelbta, kad ikimokyklinio ugdymo darbuotojai gali registruotis pasitikrinti profilaktiškai, visos laisvos vietos labai greitai dingo. Labai sunki situacija, tik paskelbia apie naujus laisvus laikus vieną ar dvi dienas į priekį ir jie būna užpildomi labai greitai, – pasakojo Adomas.

– Visą laiką su Kaunu buvo blogai, bet pastarąją savaitę dar blogiau. Jaučiamės visai beviltiškai, žmonės skambina, o mes niekuo negalime padėti. Kuo daugiau leidžia tirti profilaktiškai, tuo mažiau vietų lieka tiems, kam išsitirti būtina. Man keista, kaip Vilnius susitvarko, įkelia laisvus laikus anksti, 3-4 dienas į priekį. Niekada nebūna taip, kad nebūtų vietų. O Kaune problema didelė, nors stotelė ne viena“.

Ministras: situacija žinoma

Pirmadienį vykusioje spaudos konferencijoje Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vadovas sakė, kad tokia situacija yra žinoma, o nuo trečiadienio įsigaliosiančios kvotos mobiliosios patikros punktuose nėra atsitiktinės.

Taip pat ministras ragino tirtis tik tuos, kuriems tai būtina ar jaučia peršalimo simptomus.

„Kitaip pacientams yra sudėtinga prisiskambinti, užsiregistruoti tyrimui, kuris jiems yra būtinas. O Kaunas ir šiaip yra vienas iš daugiausiai tyrimų atliekančių miestų ir Kauno klinikose esanti laboratorija atlieka labai daug tyrimų. Per punktus keliauja labai daug tiriamųjų ir tikrai kviečiu visus elgtis atsakingai, nesiregistruoti be reikalo ir dėl to tos rekomendacijos, ir kvotos buvo parengtos, kad tokios situacijos išsispręstų“, – sakė A. Veryga.

Aurelijus Veryga

„Delfi“ primena, kad pirmadienį Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė apie įvedamas kvotas mobiliosios patikros punktuose. Nuo trečiadienio Vilniuje esančiuose mobiliuose punktuose bus galima paimti 450 ėminių laboratoriniams tyrimams, Kaune – 350, Klaipėdoje – 300, – Šiauliuose – 200, Marijampolėje – 150, Panevėžyje, Alytuje, Tauragėje, Telšiuose ir Utenoje – po 130. Be to, šiuose punktuose per parą bus galima paimti ne daugiau nei 40 tepinėlių iš žmonių, kuriems pasireiškė simptomai, taip pat iš tų, kurie dėl lengvos koronaviruso formos gydėsi namuose, bei iš tų, kuriems bus teikiamos planinės intervencinės sveikatos priežiūros paslaugos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (463)