Praėjusią savaitę Latvijoje registruotas organų donoras. Artimieji nusprendė įprasminti velionio mirtį ir pratęsti jo gyvenimą kituose kūnuose – dovanoti organus donorystei.

Latvijos donorystės procesą organizuojanti atsakinga institucija informavo Nacionalinio transplantacijos biuro koordinatorių, kad jų šalyje yra donoras, kurio artimieji sutinka dovanoti organus transplantacijai, tačiau Latvijoje nėra recipientų, kuriems tiktų šio donoro kepenys.

Mūsų šalyje esančiam recipientui kepenys tiko, dėl to Nacionalinio transplantacijos biuro koordinatorius organizavo organo pargabenimą į Lietuvą, buvo pasitelktas Karinių oro pajėgų sraigtasparnis. Kepenys buvo transplantuotos Kauno klinikose.

Tai – trečias kartas, kai iš Latvijos šiais metais atgabenami donoro organai. Sausio mėnesį greitosios pagalbos automobiliu į Santaros klinikas buvo atvežti mirusio mažamečio inkstai, o vasario mėnesį Karinių oro pajėgų sraigtasparnis atgabeno donoro kepenis.

Tarptautinės organų donorystės esminis principas yra tas, jog užsienio šalims donoriniai organai pasiūlomi tik tuomet, kai savo šalyje gydomiems recipientams dėl medicininių parametrų jie yra netinkami.

Svarbus pokalbis su artimaisiais

Transplantacija yra vienas didžiausių mūsų laikų medicinos laimėjimų. Žmogaus organui susirgus ir pilnai neatliekant savo funkcijos, dažnu atveju vienintele viltimi pasveikti tampa organo transplantacija. Ji neatsiejama nuo medicinos mokslo progreso, gydytojų profesionalumo ir visuomenės požiūrio į donorystę.

Augantis visuomenės sąmoningumas ir vis labiau rodomas teigiamas požiūris į donorystę suteikia galimybę didesnei daliai sunkiai sergančiųjų pagerinti gyvenimo kokybę, leidžia grįžti į pilnavertiškesnį gyvenimą ar tiesiog suteikia viltį pasveikti ir gyventi. Iš kitos pusės, tai išties sudėtingas sprendimas, kurį skaudžiausiomis akimirkomis priima mirusiojo artimieji.

Todėl labai svarbu apie savo pritarimą organų donorystei pasikalbėti su savo artimaisiais, nes po mirties organai galės būti dovanojami tik gavus jų sutikimą. Dažnu atveju apie mirusiojo norą tapti organų donoru artimieji nieko nežino, todėl netekties skausmo akimirkoje apsispręsti jiems yra žymiai sunkiau.

Šiuo metu Lietuvoje transplantacijos laukia 325 žmonės: 77 laukia inksto, 1 kasos-inksto komplekso, 38 širdies, 9 plaučių, 4 širdies-plaučių komplekso, 51 kepenų, 145 ragenų transplantacijos. Iš jų – 4 vaikai. Šių žmonių sveikata priklauso tik nuo kitų žmonių gerumo ir pasiryžimo padovanoti savo organus po mirties.

Kviečiame išreikšti pritarimą organų donorystei – tai padaryti galite užpildę prašymą internetu ntb.lt svetainėje arba bet kurioje „Camelia“, „Eurovaistinės“ arba „Gintarinės vaistinės“ vaistinėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją