Pasak profesoriaus, mūsų šalyje būtų galima naudoti jau išbandytus metodus ir taikyti kitur pasiteisinusias priemones.

„Šiandien Vyriausybės medikų ekspertų grupėje svarstėme medikų testavimą, gydymo schemas ir karantiną. Medikų testavimą pristatė Sveikatos apsaugos viceministrė K. Garuolienė. Tumas Beinortas pateikė komentarus.

Taip kalbėdami apie kitas rizikos grupes sugrįžome prie mano ankstesniame susitikime jau iškeltos temos - block testing arba grupių PGR testatavimo. Tokia schema naudojama Vokietijoje, kad padidinti tiriamos populiacijos apimtis. Šias mintis anksčiau yra išdėstęs Barsenolos universiteto profesorius Kęstutis Staliūnas ir VU MIF profesorius Remigijus Leipus (vienas iš pirmųjų COVID-19 plitimo modelio autorių). Šiandien susitikime tokią mintį palaikė Tumas Beinortas ir profesorius Gintaras Valinčius.

Diskutavome apie gydymo metodikas pradedant nuo antimaliarinio vaisto derinių iki COVID-19 sukeltos citokinų audros valdymo priemonių, apie būtinybę stratifikuoti COVID-19 ligonines pagal atliekamas užduotis.

Karantino tema visus labai jaudina ir neramina. Ekonomikos viceministras Marius Skuodis pristatė karantino švelninimo gaires. Jos tikrai skiriasi nuo sklandančių internete. Tam tikriems elementams pritarčiau, jeigu viskas bus daroma labai lėtai, kadangi Šv. Velykų šventimo efektas bus matyti po 10 dienų. Išdėsčiau savo nuomonę dėl pandemijos kontrolės rodiklių - naujų atvejų dažnis neturi viršyti 10 procentų nuo visų atvejų (paskutines paras neviršija 5 procentų) arba dvigubėti ne dažniau kaip kas 10 dienų, kad nesudeginti sveikatos apsaugos sistemos. Būtinas kuo greitesnis ELISA diagnostinių metodų diegimas persirgusių COVID-19 infekcija imuniteto vertinimui. Kartu su Tumu Beinortu paraginome kuo griečiau vyriausybę apsispręsti dėl tokio testavimo ir jį diegti.

Tiek doc. Valdas Peceliunas, tiek prof. Laimonas Griškevičius labai teisingai pastebėjo, kad pirmiausia laisvinti reikia tas sritis, kur minimalūs socialiniai kontaktai ir diegiamos pažangios saugumo priemonės. Aš labai atsargiai vertinu milžinišką visuomenės norą atnaujinti darželių ir mokyklų veiklą. Kaip supratau, Vyriausybė tą suvokia irgi. Žinau, kad Skandinavija tą planuoja padaryti, tačiau Skandinavijoje trys kartos negyvena kartu tame pačiame būste. Asimptominis infekcijos plitimas tarp vaikų taps nevaldomas, o kliniškai reikšmingi protrūkiai formuosis saugusių grupėse, ypač senyvo amžiaus pacientams tos pasekmės gali būti skaudžios. Prie karantino švelninimo temos grįšime balandžio 14 dieną. Visiems sunki tema. Ekonomika versus sveikata.

Amžiaus faktorius COVID-19 infekcijai svarbus, bet Vilniaus universiteto ligoninėje Santaros klinikų intensyvios terapijos skyriuose gydomi ne tik senyvo amžiaus pacientai, tenka kovoti už gyvybes tų, kurių amžius nesiekia 50 metų. Daliai pacientų infekcija pasižymi sunkia eiga, kurią efektyviai valdyti yra labai sunku. Tam prireikia rimtų multidisciplininių konsiliumų, kuriuose dalyvauja 5-6 specialybių atstovai",- rašoma įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)