Pradiniai rezultatai, publikuoti 2006 metais, rodė sąsajas tarp raudonos mėsos ir krūties vėžio, o naujausias tyrimas ankstesnius įtarimus tik patvirtino, praneša time.com.

Naujojo tyrimo duomenimis, dažnai mėsainius, didkepsnius ir kitus raudonos mėsos gaminius valgančios moterys susiduria su kiek didesne vėžio rizika.

Medikai jau seniai kalbėjo, kad daug raudonos mėsos turintis racionas gali būti siejamas su onkologiniais susirgimais, įskaitant gaubtinės žarnos bei kasos vėžį. Tik dėl krūties vėžio rizikos buvo mažiau įrodymų.

Naujame Harvardo universiteto mokslininkų vykdytame tyrime dalyvavo 88 tūkstančiai moterų, kurių amžius nuo 26 iki 45 metų. Jų raudonos mėsos vartojimas labai skyrėsi: vienos jos visiškai nevalgė arba ragaudavo tik kartą per mėnesį, kitos suvalgydavo iki šešių ar daugiau porcijų per dieną.
Pirminiai tyrimo rezultatai buvo publikuoti 2006 metai ir jie rodė, kad po dvylikos metų galima stebėti pirmines sąsajas tarp raudonos mėsos vartojimo ir krūties vėžio. Naujasis tyrimas tik patvirtino ankstesnius rezultatus bei pateikė papildomos informacijos.

Pasinaudoję statistiniu modeliu mokslininkai nustatė, kad daugiausiai raudonos mėsos suvalgančių moterų grupėje po dvidešimties stebėjimo metų tūkstančiui moterų tenka 6,8 krūties vėžio atvejų daugiau. Mokslininkai neatmeta tikimybės, kad menamą ryšį tarp raudonos mėsos ir krūties vėžio galima paaiškinti ir kitais veiksniais.

Išsivysčiusiose šalyse krūties vėžio atsiradimo rizika siekia apie 12,5 procento. Mokslininkai mano, kad raudonoje mėsoje esantys baltymai spartina ląstelių dalijimąsi bei auglio augimą, o apdorotoje mėsoje esančios cheminės medžiagos, tokios kaip nitratai, jau seniai priskiriami potencialiems kancerogenams.

Tyrime dalyvavo daugiausiai išsilavinusios, baltaodės amerikietės, todėl mokslininkai įspėja, kad jo rezultatai nebūtinai galioja ir kitų rasių atstovėms. Tyrimą apmokėjo JAV Nacionaliniai sveikatos institutai. Jo rezultatai antradienį, birželio 10 dieną, buvo išspausdinti internetiniame leidinyje „BMJ“.
„Tai parodo, kokia svarbi sveika mityba“, - pažymi su tyrimu nesusijusi Jungtinės Karalystės labdaros organizacijos „Breakthrough Breast Cancer“ atstovė Sally Greenbrook. Jos teigimu, moterys turėtų stengtis mažinti tikimybę susirgti vėžiu išlikdamos lieknos, sportuodamos ir saikingai vartodamos alkoholį. Vis dėlto, S. Greenbrook teigimu, dar nėra pakankamai įrodymų prieš raudoną mėsą, kad galima būtų keisti galiojančias prevencines direktyvas.

Kiti ekspertai tvirtina, kad racioną sunku pamatuoti, todėl nustatytas ryšys tarp raudonos mėsos vartojimo ir krūties vėžio rizikos jiems atrodo menkas. Onkologinių susirgimų ekspertė Valerie Beral iš Oksfordo universiteto pažymi, kad vegetarės krūties vėžiu serga nei kiek ne rečiau nei raudoną mėsą valgančios moterys.

Vis dėlto, genetinės epidemiologijos ekspertė Mia Gaudet iš Amerikos vėžio draugijos teigia, kad labai tikėtina, jog raudona mėsa galėtų būti kažkaip susijusi su krūties vėžiu. Be to ji pažymi, kad šia prasme labai svarbūs moters mitybos įpročiai amžiaus tarpsnyje nuo dvidešimties iki trisdešimties.

„Krūtys vis dar vystosi ir yra jautresnės kancerogenams prieš pirmą moters nėštumą“, - tikina specialistė.

M. Gaudet, pati nevalganti raudonos mėsos, teigia, jog Amerikos vėžio draugija rekomenduoja žmonėms rinktis augalinės kilmės mitybą.

„Labai svarbu laikytis sveiko gyvenimo būdo visą gyvenimą, o ne vėlesniame amžiuje, kai pradedama labiau nerimauti dėl vėžio, - sakė M. Gaudet. - Žmonės turbūt turėtų pagalvoti apie tai, kad kartais verta užsisakyti salotų ar vegetarišką patiekalą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)