Modelis, tinklaraščio „Ona būk plona“ autorė Justina Čėsnaitė-Jarutė sako, kad pusryčiai yra pirmas ir svarbiausias energijos šaltinis dienai, todėl prie pusryčių stalo ji nesikuklina.

„Ryte organizmas ypač greitai virškina maistą, tad nevengiu angliavandenių. Jei žinau, kad laukia sunki ir ilga darbo diena, nesikuklinu prie stalo. Riestainių nevalgau, bet paskanauju jogurto su uogomis, naudingomis sėklomis, kruopomis, riešutais. Kai nesinori saldaus maisto, (o taip būna dažnai) išsiverdu košės. Ją verdu vandenyje, su trupučiu druskos“, - pasakoja Justina.

Merginos virtuvėje visada galima rasti perlinių kruopų, grikių, kynvos, miežinių, juodųjų, rudųjų ryžių, kruopų, taip pat ji mėgsta kiaušinius. „ Dabar atsakinėdama į klausimus kremtu pilno grūdo duonelę su avokadu lašiša ir kiaušiniais. Žinau, kad proga pavalgyti bus tik po penkių valandų, tad į rankinę įsimetusi obuolį, jaučiuosi saugi“, - priduria ji.

Pusryčiai modeliui yra svarbiausias ir skaniausias dienos maistas, o jų ruošimas – svarbus rytinins ritualas. Šio ritualo kokybė nulemia likusią dienos eigą bei nuotaiką. Pusryčiai svarbūs ir norintiems sulieknėti.

„Dažnai atsikeliu anksčiau, nes nenoriu praleisti rytinio maisto ruošimo ritualo. Tai – laikas sau. Pusryčiai nulemia visą dienos nuotaiką bei fizinę būklę. Jei išbėgsi iš namų be rytinio maisto davinio, žiū, jau po poros valandų žiovausi, būsi irzlus, negalėsi susikaupti. Sveikai papusryčiavus sumažėja tikimybė persivalgyti. Juk, jei nevalgėte iki pietų, tai ne manų košę dieną skanausite. Norisi sunkesnio, riebesnio maisto. Pagalvokite apie savo mobilų telefoną. Ar ryte paliekate namus jo nepakrovę? Ne. Taip pat reikia galvoti ir apie savo kūną. Baterijų padala tuščia, o jūs tai ignoruojate. Beje, jei kūno formos neramina – pusryčiai yra pirmas žingsnis teigiamų pokyčių link“, - pataria mergina.

Marius Repšys, aktyviai sportuojantis aktorius, sako, kad pusryčiai jam tokie pat svarbūs, kaip ir kiti dienos patiekalai. Rytui jis renkasi lengvesnį, liesesnį maistą, riebaus maisto vengia apskritai, nes jis nėra sveikas.

„Pusryčiams valgau varškę su medumi arba košę, vienu metu svorį auginau, tad valgydavau daugiau, dabar reikėtų mesti, nes jau gana, pasiekiau savo ribas. Na, neatsiakyčiau, jei pusryčiams man iškeptų kiaušinienę, šį patiekalą taip pat mėgstu“, - sako Marius.

Aktorius mėgsta sportą, todėl mitybai skiria daug dėmesio, visuomet papusryčiauja, neišbėga nevalgęs. „Aš sportuoju, o sportuojant labai svarbu mityba, valgymo rėžimas, reikia valgyti kas dvi valandas. Pusryčius visuomet pavalgau, jei nepavalgyčiau, turbūt jausčiausi labai alkanas“, - juokauja M. Repšys.

Gražina Gum veganiškos mitybos žinovė, knygų autorė sako, kad žiemą ir vasarą pusryčiauja skirtingai.

„Viskas priklauso nuo organizmo poreikių. Aš ryte geriu didoką stiklinę šilto vandens su citrinos sultimis. Taip yra pažadinamas organizmas bei lengvai švarinamas. Po mankštos geriu maistingą kokteilį iš vaisių, uogų, sezoninių žalumynų įdedu organizmą stiprinančių produktų. Taip, dažniausiai, pusryčiauju šiltuoju metų laiku. Šaltuoju – renkuosi įvairių vaisių salotas, kurias gardinu trintomis uogomis, čija sėklomis, maltomis įvairiausiomis sėklomis ar kakava. Dažnai rytais ruošiu avižas, kurias brinkinu riešutų piene, su vaisiais, gardinu medumi, cinamonu. Žiemą pašildau, bet neverdu, kad išliktų aukštesnė maistinė vertė. Labai mėgstu ir žalių grikių košę su vaisiais“, - pasakoja Gražina.

Mitybos ekspertė dalijasi vienu mėgstamiausių jos ryto patiekalų. Tai yra bananai su trintomis sezoninėmis uogomis ir čija sėklomis.

Porcijų skaičius:1
Gaminimo laikas: 10min
Ingredientai:
2 bananai, 1 stiklinė juodųjų serbentų, 1 stiklinė mėlynių, 1 v. š. medaus.
Gaminimas:
Uogas su medumi sutriname trintuvu, tada pilame 2 v. š. čija sėklų, išmaišome ir paliekame brinkti 15-30 min. Bananus supjaustome griežinėliais. Trintas uogas pilame ant supjaustytų bananų. Puošiame šilauogėmis.

Gražina sako, kad pusryčiai reikaligi, tačiau jos pagrindinis dienos maistas yra pietūs. Ji teigia, kad mityboje svarbiausia, klausyti savo organizmo poreikių.

„Jei nepapusryčiauju nieko nenutinka. Tai labai individualu. Priklausomai nuo to kokį darbą dirbame bei individualių įpročių. Itin dažnai žmonės pasakoja apie pasikeitusius įpročius, kai pradeda valyti organizmą praėję mano sudarytą “7dienų super detox mitybos programą“. Kai organizmas gauna daugiau gyvo, žalio augalinio maisto, jis tarsi atsigauna, pabunda, turi daugiau nuotaikos, energijos. Kaip tik rytais, iki pietų organizmas valosi. Taigi visai normalu, kai organizmas nori tik vandens ar vaisių kokteilių“

„Kai žmogus vakare vartoja alkoholį, ryte, kaip taisyklė, nori itin sočiai, riebiai maitintis.
Puikus pavyzdys - angliškų pusryčiai. Pagalvokim, ką jie valgo ir geria vakare? Todėl ryte valgo sunkų maistą. Dažnai mes manome, kad jei mūsų senoliai valgydavo rytais sunkų maistą ir eidavo plūgą arti, tai ir šiandien turime taip pat sunkiai maitintis, keliauti į darbą, sėdėti biure visą dieną.
Manau, metas pradėti mąstyti, koks maistas neša tikrą naudą, ko iš tikrųjų reikia mūsų organizmui, kad būtume sveiki ir laimingi“, - pasakoja G. Gum.

Inga Žuolytė, aktyviai sportuojanti fitneso trenerė, sako, kad pusryčiai labai svarbūs.

„Riebaus ir sunkaus maisto vengiu apskritai. Kadangi ryte būtina valgyti tokį maistą, kuris suteiktų ne tik jėgų, bet ir dovanotų sotumo jausmą. Paprastai, priklausomai nuo dienos įtemptumo, treniruotės bei atsikėlimo laiko, valgau avižų košę arba kiaušinių baltymus su daržovėm, kartais abu. Labiausiai mėgstu avižas, užpiltas vandeniu ir pagardintass cinamonu, kokosų drožlėmis, arba įvairiomis sėklomis, vaisiais, tai ne tik skanu, bet ir maistinga“, - dalijasi mergina.

Pusryčiai Ingai svarbiausias dienos maistas, be jo sulėtėja medžiagų apykaita, lengviau persivalgyti dienos metu.

„Nepavalgę pusryčių, dienos eigoje galime pajusti silpnumo jausmą, kalorijų deficitą, kurio neusvalgome, netenkame praleidę pusryčius, todėl tą deficitą kompensuojame vakarienės metu persivalgydami. Jei praleidžiame ryto patiekalus sulėtėja medžiagų apykaita, persivalgome prieš miegą“, - sako I.Žuolytė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)