Jei baiminatės, kad tapote kofemanu, pereikite prie žaliosios arbatos. Kodėl gi ne? Tyrėjai teigia, kad dėl antioksidantų katechinų žalioji arbata labai sveika organizmui. Ji naudinga daugeliu aspektų – pradedant tuo, kad gerina atmintį, baigiant prevencija nuo vėžio. Galiausiai yra daugybė smagių būdų naudoti žaliąją arbatą – kokteiliai, ryžiai, šokoladas ir kt., rašo yahoo.com.

Deja, tikriausiai teko girdėti ir apie nelaimingus atsitikimus dėl žaliosios arbatos perdozavimo. 16 m. mergina iš Didžiosios Britanijos atsidūrė ligoninėje – ji gėrė po tris puodelius žaliosios kiniškos arbatos, kurios užsisakė internetu, todėl buvo stipriai pakenkta kepenims.

Neramu? Na, veikiausiai arbata buvo labai stiprios koncentracijos, o tai iš esmės ir kelia riziką, vartojant daug žaliosios arbatos. Padauginus žaliosios arbatos papildų ar liekninančių gėrimų su žaliąja arbata (kaip minėtoje istorijoje), dideli kiekiai žolelių ir toksinų gali pakenkti kepenims ir sukelti infekciją.

Kokių dar įspėjimų vertėtų paisyti?

„Žaliojoje arbatoje esantys taninai gali trukdyti įsisavinti geležį“, – aiškina mitybos konsultantas Mike‘as Roussellis. Tai reiškia, kad organizmui gali būti sunku pasisavinti geležį iš ne raudonos spalvos augalinių ir kitokių šaltinių – pupelių, kiaušinių ar pieno produktų (žalioji arbata netrukdo įsisavinti geležį iš raudonos spalvos šaltinių, pvz., raudonos mėsos).

Jei sergate autoimunine liga (pradedant įvairiomis alergijomis, baigiant astma ir vėžiu, hepatitu B ar C, virusinėmis infekcijomis), žaliosios arbatos geriau vengti, pataria M. Roussellis. Sveikame organizme žalioji arbata stimuliuoja imuninę sistemą, bet jei yra sutrikimų, stimuliavimas gali tik pakenkti.
Iš tiesų žaliosios arbatos privalumai pranoksta riziką. Pirma, joje kur kas mažiau kofeino nei kavoje – žaliosios arbatos puodelyje yra nuo 25 iki 50 mg, o kavos puodelyje – nuo 95 iki 200 mg kofeino. Tiesa, jei gersite žaliąją arbatą kaip vandenį, tada irgi nieko gero.

Taigi apsiribokite keturiais žaliosios arbatos puodeliai dienai. Toks kiekis padės sumažinti svorio, negausite per daug kofeino, netrukdys įsisavinti geležies, pataria M. Roussellis.

O jei norite maksimalios naudos iš žaliosios arbatos, gerkite ją tuščiu skrandžiu – tada organizmas geriau įsisavins antioksidantus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)