DailyMail rašo - visiems patinka gaivos kvapas, sklindantis iš švarių patalų, tik ar visi žinome, kaip dažnai reikėtų keisti patalynę, kad būtume sveiki?

Dr. Lisa Ackerley, gydytoja higienistė ir „Dettol“ ekspertė, atskleidžia, kad jei neskalbiame patalų kas savaitę, mums gresia didelė virusinių ir infekcinių ligų rizika.

„Pagalvokite apie visą tą veiklą, kuri vyksta lovoje, – sako dr. Lisa Ackerley. – Dažnai tai būna ne tik miegojimui skirta vieta, bet ir namų biuras, arbatinė, pietų stalas ar net šuns ar katės lova.“

„Priklausomai nuo to, kam naudojate savo lovą, ir nuo to, ar į ją lipate švarūs (ir ar miegate su miegui skirtais drabužiais), patalai gali būti labai nešvarūs ir kelti didelį pavojų jūsų sveikatai.“

Ji išsamiai paaiškino, kaip nešvarūs patalai kenkia sveikatai. Tikimės, kad perskaitę šiuos aprašymus daugiau niekada netingėsite reguliariai keisti ir skalbti patalynės.

Mikroorganizmai – bakterijos, mieliagrybiai, grybeliai ir virusai

Ant visų mūsų kūnų yra įvairiausių grybelių ir bakterijų, ir dauguma jų nekelia pavojaus sveikatai, bet lova yra jiems puiki terpė augti ir veistis – miegant išsiskiria daug drėgmės, be to, į lovą patenka seilės, skysčiai, odos ląstelės ir žinoma visi kiti nelabai malonūs dalykai – nuo išmatų likučių iki maisto.

Viena iš tokių bakterijų, galinčių veistis mūsų pataluose, yra Staphylococcus aureus – ši bakterija paprastai randama sveiko žmogaus nosyje ar ant odos ir ant nukentėjusio žmogaus žaizdų ir nudegimų. Patekusi į kūną, ši bakterija gali sukelti odos ir žaizdų infekcijas, šlapimo takų infekcijas, plaučių ir kraujo uždegimą ir kt.

Šios bakterijos veisiasi pataluose, jei patalynė retai skalbiama, ir gali sukelti infekciją, ypač jei per miegus kasydamiesi pažeidžiame odą.

Pėdų grybelis (Tinea pedis)

Jei jums ir jūsų partneriui diagnozuotas pėdų grybelis – nepamirškite, kad jis labai užkrečiamas ir be visų kitų vietų gali tūnoti lovos pataluose. Net jei jūs gydotės nuo grybelio, privalote pagalvoti, kur jis galėjo palikti pėdsakus, ir dezinfekuoti tą vietą – įskaitant patalynę ir kilimus, taip pat kojines, šlepetes ir batus.

Patalynę skalbkite aukštoje temperatūroje, kad grybelis žūtų ir nepasiliktų skalbyklėje – jei skalbsite žemoje temperatūroje, grybeliu užkrėsite kitus skalbinius. Nepamirškite išskalbti ar dezinfekuoti rankšluosčių ir vonios kilimėlių.

Kita grybelinė infekcija yra Candida albicans (dar vadinama pienlige), kuri iš kūno patenka į lovą ir sunaikinama tik kruopščiai, reguliariai skalbiant patalus.

Mielgiagrybių infekcija

Mieliagrybiai gali užsiveisti ir ant odos, jie gali sukelti problemų odos klostėse, kur kaupiasi drėgmė, ir intymiose vietose. Lova gali tapti puikia terpe mieliagrybiams, tad vėlgi, patalus reikia skalbti reguliariai ir aukštoje temperatūroje.

Virusai

Jei peršalote ar susirgote gripu, reikėtų dažniau keisti patalynę ir skalbti ją aukštesnėje temperatūroje, kad apsaugotumėte partnerį. Virusas plinta oro lašeliniu būdu, kai čiaudime, ir pernešame virusus rankomis iki burnos, tad lovoje jokiu būdu nelaikykite panaudotų servetėlių – pasistatykite šalia lovos šiukšliadėžę ar pasidėkite maišelį panaudotoms servetėlėms ir stenkitės virusus laikyti savo lovos pusėje.

Dulkių erkutės

Dulkių erkutės (Dermatophagoides) yra mikroskopiniai organizmai, kurie minta negyvomis odos ląstelėmis. Jos neperneša ligų, bet kai kuriems žmonėms gali sukelti alergines problemas.

Apskaičiuota, kad žmogus kasdien „nusimeta“ apie 10 g odos ląstelių, tad dulkių erkutės tikrai nebadauja. Erkutės su išmatomis išskiria enzimą, kuris ir sukelia alergijas.

Šios alergijos ilgainiui gali pereiti į astmą ir rinitą – kai nosis nuolat užsikimšusi, suerzinta, nuolat čiaudima ar teka išskyros. Sveikatos specialistų teigimu, ilgainiui tai gali sukelti sinusitą ir ausų problemas. Dulkių erkutės kaupiasi srityse, kur gali gyventi netrikdomos, pavyzdžiui, miegamajame: lovos čiužiniuose ir net pagalvėse. Manoma, kad 10 procentų dvejų metų pagalvės svorio gali sudaryti dulkių erkutės ir jų išmatos.

Tad ką reikia daryti, jei norite miegoti sveikai?

1. Visų pirma reikia atsikratyti dulkių! Išsiurbkite kambarį dulkių siurbliu – nepamirškite srities prie lovos ir po ja, taip pat čiužinio, išskalbkite antklodę arba nuneškite ją išvalyti. Taip pat išskalbkite pagalves, jei jas galima skalbti, ir išdžiovinkite džiovyklėje – neliks sušokusių gumulų. Jei pagalvių skalbti negalima, jas irgi atiduokite į valyklą. Išvalytas ar išskalbtas gaivias pagalves apvilkite apsauginiu užvalkalu, taip pat naudokite apsauginį užvalkalą ir čiužiniui (juos galima lengvai išskalbti). Čiužinį kelis kartus per metus galite išpurkšti kokiu natūraliu dezinfekuojančiu skysčiu, kuris sunaikins jame tūnančius mikroorganizmus.

2. Jei įmanoma, patalynę skalbkite 60°C ar net aukštesnėje temperatūroje (medvilnę rekomenduojama skalbti 90°C temperatūroje). Karštas vanduo viską dezinfekuos, tačiau jei jūsų patalynė iš jautresnių medžiagų, galite skalbti žemesnėje temperatūroje, bet visada naudokite patalynei skirtą skalbiklį. Atminkite, kad bakterijos geriausiai tarpsta kūno temperatūroje, tad jei patalynę skalbsite 30-40 °C temperatūroje ir be specialaus dezinfekuojančio skalbiklio – jų nesunaikinsite.

3. Jei įmanoma, patalynę skalbkite kartą per savaitę arba bent kartą per dvi savaites.

4. Prieš miegą išsimaudykite duše – nešvarumų kiekis pataluose sumažės! Bent jau nusiplaukite rankas prieš miegą.

5. Naktinius drabužius skalbkite kas tris dienas.

6. Visada po ranka turėkite antibakterinių servetėlių – jei kartais kas išsipiltų.

7. Jei turite augintinį ir leidžiate jį į savo lovą, patieskite jam atskirą paklodę ir skalbkite ją bent kartą per savaitę.

8. Kai namuose kažkas serga, namus valykite dažniau, taip pat dažniau keiskite ir patalynę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (284)