Pirmenybė – gydytojams

DELFI pasiekė laiškas Vilmanto Česonio, kuris kartą per mėnesį į Santaros klinikas būtinoms procedūroms atveža savo žmoną. Dėl neįgalumo ji sunkiai vaikšto, turi leidimą statyti automobilį centrinėje aikštelėje priešais Santaros klinikas Vilniuje.

„Prie įvažiavimo į aikštelę įrengtas ženklas, kuriame nurodyta, kad aikštelė dirba nuo 7 val. Visuomet į aikštelę įleisdavo atvykus keliomis minutėmis anksčiau, tačiau nuo liepos kažkas pasikeitė, – rašė susirūpinęs vyras. – Išėjęs apsaugos darbuotojas aiškina, kad administracija nurodė nieko neleisti iki nurodyto laiko, kadangi po to nelieka vietos medikų automobiliams.

Tuomet mėginu paaiškinti, kad automobilyje sėdi neįgalus žmogus, kuriam sunku judėti, tačiau apsaugos darbuotojas vis tiek pirštu rodo į lentelėje nurodytą laiką ir siūlo kreiptis į administraciją. Tik tada, kai pamato, kaip sunkiai žmona išlipa iš automobilio, sutinka įleisti į aikštelę. Tokia pat situacija buvo jau du kartus.“

Niekas nepasikeitė

Vyras pasakojo, kad dėl šios problemos jis jau kreipėsi į Santaros klinikų administraciją, SAM bei ministrą Aurelijų Verygą.

„Po pirmo laiško gavau atsakymą su atsiprašymu, tačiau daugiau niekas nepasikeitė. Po antro karto net atsiprašyti niekas neįstengė. Nesvarbu, kad Viešojo administravimo įstatymas juos įpareigoja atsakyti į gautą laišką ar informuoti, jei skundas nebus tiriamas, – piktinosi vyras. – Panašu, kad artimiausioje aikštelėje, po klinikos langais, pirmiausia turi tilpti prabangūs medikų automobiliai, o ligoniams kiek vietos liks – tiek. Perėjus per aikštelę ant reto automobilio pamatysi neįgaliojo ženkliuką, o didžioji dalis automobilių tikrai ne iš neįgaliojo pensijos pirkti.“

SAM ryšių su visuomene projektų vadovė Alina Žilinaitė sako, kad apie automobilių statymo problemas Santaros klinikų darbuotojams bei pacientams kalbama jau seniai.

„Tai buvo opi problema, kurią pagaliau buvo imtasi spręsti. Tikimės, jog per artimiausius metus ši situacija pagerės visiems žmonėms – Santaros klinikų darbuotojams bei pacientams", – sakė A.Žilinaitė.

Kol kas pacientai nepatogumus dar turės kęsti, o ar situacija jų atžvilgiu pasitaisys įrengus naujas vietas automobiliams – parodys laikas.

Planuoja daugiau vietų

DELFI primena, kad iki 2019 m. šalia Santaros klinikų planuojama sukurta daugiaaukščių bei antžeminių stovėjimo aikštelių infrastruktūrą su 2250 automobilių stovėjimo vietų.
Sveikatos apsaugos ministro patarėjo Darius Kazlausko teigimu, automobilių stovėjimo vietų problema vienoje didžiausių gydymo įstaigų Lietuvoje buvo aktuali ne vieną dešimtmetį. Santaros klinikose dirba apie 5 761 darbuotojai, iš jų 1 269 gydytojai, 1 944 slaugytojai ir kiti specialistai. Čia per metus vidutiniškai gydoma apie 1 mln. ambulatorinių ir apie 100 tūkst. stacionarinių pacientų. Be to, ten veikia ir kitos medicininio profilio įstaigos bei įmonės.

„Akivaizdu, kad augant automobilizacijos lygiui ir medicinos paslaugų apimtims, šioje teritorijoje tolygiai didėja stovėjimo vietų poreikis ne tik medicinos personalo, bet ir pacientų bei lankytojų automobiliams. Perpildytose esamose aikštelėse, aplinkinėse gatvėse bei privažiavimuose prie įstaigų, net ant šaligatvių ir želdynų statomi automobiliai trukdo eismą, kelia medicinos darbuotojų bei atvažiavusių pacientų nepasitenkinimą parkavimo vietų trūkumu, aptarnavimo paslaugų kokybe“, – sako VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų direktorius plėtrai Justinas Ivaška.


Pradėti projektavimo darbai

Pagal koncesijos sutartį, bus sukurta daugiaaukščių bei antžeminių stovėjimo aikštelių infrastruktūra su 2250 automobilių stovėjimo vietų. Būtiną infrastruktūrą planuojama sukurti per 19 mėnesių. Galutinė statybos darbų pabaiga – 2019 m. liepos 1 diena.

Šiuo metu projekto bendrovė jau pradeda aikštelių projektavimo darbus. Pirmuoju etapu iki 2018 m. liepos mėn., bus pastatytos dvi antžeminės automobilių stovėjimo aikštelės, kurių bendras naujų vietų skaičius – 242. Taip pat bus atnaujintos esamos parkavimo aikštelės. Antruoju etapu, iki 2019 m. pradžios, planuojama pastatyti pirmąją daugiaaukštę automobilių stovėjimo aikštelę su 1196 naujų automobilių stovėjimo vietomis. Trečiuoju etapu iki 2019 m. liepos mėn., bus sukurta likusi dalis automobilių stovėjimo vietų.

Planuojama parkavimo infrastruktūra įsiterps į urbanizuotą, nuolat tankinamą Santariškių miestelio miestovaizdį. Naujai kuriamoje parkavimo infrastruktūroje planuojama įdiegti modernioms daugiaaukštėms aikštelėms būdingas technologijas, informacijos bei eismo organizavimo ir kontrolės įrangą. Santaros klinikų teritorijos automobilių parkavimo poreikiams patenkinti planuojamose saugyklose numatyta įrengti 2 757 stovėjimo vietas, iš jų 2250 – naujas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)