Karo akademijoje dirbantis vyresnysis virėjas Gitas Marcinkevičius vakar LŽ tikino jau kelias dienas besigydantis namuose. "Kiek girdėjau, serga dar du virtuvės darbuotojai", - sakė jis. G.Marcinkevičius nežino, kokios formos gripu jis serga. Specialūs tyrimai vyresniajam virėjui nebuvo paskirti. Akademijoje jam tik davė vaistų ir patarė kreiptis į šeimos gydytoją. Šis ir išrašė G.Marcinkevičiui nedarbingumo lapelį.

Virėjų negydo

Karo akademijai vadovaujantis brigados generolas Eduardas Mažeikis LŽ vakar patvirtino, kad nė vienas iš trijų susirgusių virtuvės darbuotojų dėl vadinamojo kiaulių gripo specialiai tirtas nebuvo. "Laikausi gydytojų rekomendacijų. Medikai nemano, kad būtina atskirai ištirti kiekvieną susirgusįjį. Be to, tokie tyrimai brangiai kainuoja", - aiškino karininkas.

Krašto apsaugos ministerijos Medicinos tarnybos majoras Vidmantas Kontrauskas LŽ taip pat tikino, kad visų susirgusiųjų tikrinti nereikia. "Mano darbas - prižiūrėti kariūnų bei statutinių karininkų sveikatą. Virėjai yra laisvai samdomi, juos turi gydyti šeimos gydytojai", - sakė majoras. Jis pabrėžė, kad kiekvienas tyrimas dėl kiaulių gripo kainuoja apie 100 litų. "Negaliu išleisti pinigų tiems tikslams, kuriems jų nėra skirta", - tvirtino V.Kontrauskas.

Reikia susirūpinti 

LŽ kalbinta imunologė Aldona Rainytė pažymėjo, kad visai nesvarbu, kokios formos gripu serga Karo akademijos virtuvės darbuotojai. "Iš pažiūros sezoninio gripo ir kiaulių gripo požymiai nesiskiria. Tačiau, kad ir kokia tai liga būtų, susirgus trims darbuotojams, būtina imtis priemonių", - teigė ji.

Visuomenės sveikatos centro (VSC) Vilniaus skyriaus darbuotojai pastarosiomis savaitėmis tiesiog užversti darbu. Neseniai sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas pasirašė įsakymą, kuriame nurodoma atidžiai išsiaiškinti kiekvieno susirgusiojo vadinamuoju kiaulių gripu atvejį, nustatyti kiekvieno ligonio kontaktus.

"Įsakymo niekas neatšaukė, bet jei kažkur būna protrūkis, nekyla abejonių, kad susirgusieji apsikrėtė vienas nuo kito. Toks atvejis buvo ir Karo akademijoje", - LŽ sakė VSC Vilniaus skyriaus Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro vedėja Giedrė Aleksienė.

Anot jos, susirgus keliems maistą gaminantiems žmonėms, virtuvė gali būti uždaroma tik dėl žarnyno ligų. "Gripas per maistą neperduodamas, todėl šiuo atveju galime rekomenduoti gerai vėdinti patalpas ir jas kruopščiai valyti", - teigė G.Aleksienė. Jos teigimu, sergančiųjų Karo akademijoje yra ir tarp kariūnų, ir tarp dėstytojų.

Kariūnai sveiksta 

Karo akademijoje šiandien bus atnaujinti kariūnų užsiėmimai, kurie buvo laikinai sustabdyti praėjusią savaitę aukštojoje karo mokykloje kilus vadinamojo kiaulių gripo protrūkiui. Pasak Pirminės karių sveikatos priežiūros centro specialistų, šiuo metu dauguma nuo praėjusios savaitės pradžios sunegalavusių kariūnų jaučiasi visiškai pasveikę. Jiems nebereikia gydytis kareivinėse, todėl nuspręsta toliau tęsti paskaitas auditorijose.

Nuo praėjusios savaitės pradžios įvairiais negalavimais iš viso skundėsi 87 kariūnai. Iš jų 18 kariūnų dabar tęsia gydymą kareivinėse, 7 - Pirminės karių sveikatos priežiūros centre Vilniuje, dar 3 - namuose. Likusieji - jaučiasi pasveikę.