woman.DELFI.ua rašo, kad erkės paprastai ant žmogaus kūno patenka drėgnu oru būnant miške. Kai žmogus eina pro krūmus ar medžius, gali susidurti su erke. Iš pradžių ji būna vos poros milimetrų dydžio. Kai erkė „įsisiurbia“ į žmogaus kūną ir praeina pora dienų, jos kūnas gali pasiekti net pupelės dydį.

Jeigu vabzdys jau labai padidėjęs, jį geriau sukti (!) prieš laikrodžio rodyklę.

Jeigu erkės galva liks žmogaus kūne, ją teks ištraukti su adata, kurią prieš tai būtina dezinfekuoti spiritu ar degtine.

Pasivaikščiojus miške reikia kruopščiai išpurtyti drabužius ir apžiūrėti visą kūną, ar nėra erkių. Kai į odą įsiskverbia erkė, mes net nepajaučiame, kadangi tuo metu ji įšvirkščia antiseptiką.

Vabzdys aptinkamas dažniausiai tada, kai jo įkandimo vietoje pradeda niežėti.

Jeigu ant savo kūno aptikote erkę, būtina ją nuvežti į laboratoriją tyrimams, nes ji gali užkrėsti pavojingomis ligomis, pavyzdžiui, erkiniu encefalitu.

Labai svarbu tai, kad ištirti galima tik gyvą erkę, todėl įdėkite ją į sandarų indelį ir nuvežkite į laboratoriją. Jeigu negalite to padaryti tą pačią dieną, laikykite indelį su erke šaldytuve.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)