Manekenė atvirai prabilo apie lieknumo kainą

Apie tai, kokia kaina išlaikomas lieknas kūnas, šiandien kalba pačios manekenės. Anot podiumų modelio Kiros Dikhtyar, išbandoma viskas – nuo narkotikų vartojimo iki vatos valgymo.

„Pakeliai cigarečių, vidurius laisvinantys vaistai, dietinės tabletės, specialūs medikamentai, receptiniai apetitą mažinantys vaistai tėra tik keletas iš metodų, kuriuos išbando kolegės. Esu girdėjusi pasakojimų, kad kai kurie modelių agentai skatina merginas vartoti narkotikus, kad sumažėtų noras valgyti. Vis labiau populiarėja įvairiausios injekcijos kartu su 500 kalorijų dieta, kurias modeliai leidžiasi siekdami pagreitinti skydliaukės funkciją, kas taip pat greitina medžiagų apykaitą“, - pasakoja K. Dikhtyar. Minėtų injekcijų šalutinis poveikis – tulžies akmenys, insultas, trombai.

Tiesa, jau imtasi priemonių, kuriomis siekiama kovoti su tokiu modelių elgesiu. Amerikos mados dizainerių taryba išleido rekomendacijas, kuriose prašoma Niujorko mados savaitėje dalyvaujančių kūrėjų paskatinti mitybos sutrikimų turinčius modelius ieškoti pagalbos bei užtikrinti, kad užkulisiuose būtų pakankamai sveiko maisto. Panašios iniciatyvos ėmėsi ir žurnalas „Vogue“.

Dietologei teko gydyti popierių valgiusią merginą

Su valgymo sutrikimais dirbanti dietologė Aušra Jauniškytė pasakojo per savo praktiką susidūrusi su įvairiausiais save liekninančių moterų valgymo sutrikimais.

Aušra Jauniškytė
„Man asmeniškai teko matyti, kaip manekenė valgė popierių, kad užkimštų skrandžio tūrį. Alkis visgi yra natūralus žmogaus pojūtis. Kūnui visai nesvarbu, kad jo savininkė nori būti manekene, - valgyti vis tiek norisi. Todėl tarp manekenių iš tiesų labai paplitusios drastiškos lieknėjimo priemonės. Mat jų kūnui keliami nenormalūs reikalavimai. Manekenės ne kartą man guodėsi, kad norėdamos įlįsti į dizainerių siūtus drabužius, turi sulieknėti tiek, kad jų kūno masės indeksas siektų 16 (normalus kūno masės indeksas laikomas nuo 18,5 – DELFI), o tai jau yra nervinės anoreksijos kriterijus. Manekenių darbo aplinka nuolat primena, kad jos visada turi lieknintis, nes drabužiai siuvami labai maži“, - teigė pašnekovė.

Anot dietologės, daugelis manekenių nesistengia laikytis kažkokių konkrečių dietų, o taiko skirtingus patarimus vienu metu arba tiesiog nevalgo, apetitą slopindamos rūkymu, skrandžio tūrį užpildydamos vandeniu, kad nejustų alkio. Būna, kad jų mitybos dienos racioną sudaro vos vienas obuolys ar bananas. Vėliau jos pradeda jaustis kaltos, kad ir tiek maisto į save „įdėjo“, ir valgo tik pusę banano arba kelias dienas būna gyvos tik kava ir cigaretėmis. Išvirkščia tokio alinimosi pusė – persivalgymai, dėl kurių ne viena manekenė praranda darbą, nes jos kūnas neatitinka reikalavimų.

„Yra žmonių, kuriems persivalgymo priepuoliai dėl maisto ribojimo gali ir neatsirasti, bet jų yra vos 2 proc. Manekenės mums paprastai rodomos tik gražiausia jų puse. Tačiau labai daug buvusių manekenių, sulaukusios 40-50 metų, būna nutukusios. Dėl to kaltas maisto ribojimas jaunystėje“, - apie pasekmes įspėjo A. Jauniškytė.

Valgymo sutrikimai plinta ir tarp vyrų

Nevalgymo pasekmės gali būti labai įvairiapusės – retėja kaulai, išnyksta mėnesinės, todėl moteris negali pastoti, o jei ir pastoja, gresia vaisiaus apsigimimai. Taip pat ima kamuoti nuotaikų kaita, dėl nuolatinio galvojimo apie maistą atsiranda dirglumas, pykčio priepuoliai, depresija. Sumažėja vidaus organai, taip pat ir širdis, todėl jai sunkiau išstumti kraują ir aprūpinti juo organizmą. Kūnas gali apaugti plaukeliais, kaip būna neišnešiotiems naujagimiams. Beje, nemažai manekenių, norėdamos atsikratyti maisto, naudoja vėmimą. Dėl to pažeidžiama virškinimo sistema, sutrinka elektrolitų balansas organizme, netenkama daug kalio. „Jos vemia ne todėl, kad persivalgo, o kad pavalgo šiek tiek daugiau nei mano galinčios sau leisti“, - aiškino pašnekovė.

Anot A. Jauniškytės, valgymo sutrikimų gydymas yra ilgas. Jis trunka 2-3 metus ar dar ilgiau, mat būna pažeistas ne tik kūnas, bet ir psichika. Todėl po to, kai ligoninėje atstatomas išsekimas, prasideda kasdienė terapija. Reikia labai griežtai laikytis sudaryto valgiaraščio, kuriame nurodyta ne tik ką valgyti, bet ir kiek. Mat dėl labai mažo svorio sutrinka alkio ir sotumo pojūčiai, nebesuvalgoma reikiamo maisto kiekio.

„Su tokiu žmogumi dirba daug specialistų, kadangi valgymo sutrikimas turi daug skirtingų simptomų. Pavyzdžiui, vienas sunkiausiai gydymui pasiduodančių – kūno vaizdo sutrikimas, kai žmogus yra išsekęs, bet save mato storą. Beje, noriu pabrėžti, kad valgymo sutrikimas būdingas ne tik manekenėms. Labai dažnai žmonės sau atrodo storesni nei yra iš tiesų ir bando lieknintis įvairiais būdais, kai to visai nereikia, kol galiausiai jų pastangos sukelia valgymo sutrikimą.

Panaši situacija ir su įvairiomis mitybos teorijomis, kurių dabar labai daug. Paprastai jos pristatomos labai patraukliai, bet kad išsekę ar persivalgę žmonės, jų laikydamiesi, patenka į ligonines, apie tai nekalbama. Ypač baisu, kai jomis susižavi paaugliai, kurie labai imlūs, nes dar ieško savo tapatumo. Dažniausiai tai būna mergaitės, tačiau tenka susidurti ir su berniukais. Mūsų visuomenėje išvaizda labai sureikšminama. Šiuolaikinių moterų lūkestis – būti kuo lieknesnėms, o vyrų – turėti kuo daugiau raumenų. Todėl merginos labai žavisi įvairiomis dietomis, o vyrai pradeda intensyviai sportuoti, geria maisto papildus ir nenormaliai valgydami išderina savo organizmą. Taigi nors valgymo sutrikimai labiau būdingi moterims, serga ir vyrai. Dėl to kenčia ne viena įžymybė. Pavyzdžiui, Eltonas Johnas serga bulimija“, - pasakojo dietologė.

Drabužių etalonas – 36-tas dydis

Aistė Jasaitytė - Čeburiak
Buvusi manekenė, psichologijos ir saviraiškos studijos „Pamilk save“ įkūrėja Aistė Jasaitytė-Čeburiak taip pat patvirtino, kad visi dizaineriai drabužius šabloniškai siuva pagal tam tikrą dydį – standartu tapęs maždaug 36-tas dydis.

„Modelio karjerą dauguma merginų pradeda būdamos labai jaunos, kai moteriška figūra dar nėra susiformavusi, todėl iš pradžių dėl kūno formų joms nekyla jokių bėdų. Kai bręstant kūno linijos keičiasi, būna ir tokių drastiškų situacijų, kai nuo klubų reikia numesti, pavyzdžiui, 2 ar daugiau centimetrų. Kita vertus, reikia sveikai gyventi, sveikai maitintis, puoselėti savo kūną, nes kai mergina serga, lūžinėja nagai, slenka plaukai, ji taip pat neatitinka sveikata ir energija spinduliuojančio žmogaus įvaizdžio, kuris reikalingas reklamoms.

Tačiau nuolat keliaudamos po pasaulį merginos patiria stresą, nesusitvarko su savo jausmais, vienišumu svetimoje šalyje ir, siekdamos malonumo per maistą, praranda kontrolę, persivalgo ir priauga svorio. Vėliau jos vėl nieko nevalgo, kad numestų tuos papildomus 2-3 kg. Taigi užsisukama tokiame užburtame rate, kai badavimas keičiasi su persivalgymu, ir susergama nervine bulimija – pavalgiusios merginos, norėdamos nepriaugti svorio, pradeda vemti. Tai psichikos liga, kai tu žiūri į veidrodį ir tau atrodo, kad tavo kūnas – vieni riebalai, nors esi visiškai liekna“, - pasakojo pašnekovė.

Baigusi karjerą, manekenė moko mylėti savo kūną

A. Jasaitytė-Čeburiak prisipažino, kad ir pati keletą kartų yra išgirdusi, jog turi sulieknėti. Tai nebuvo pačios maloniausios akimirkos. Kita vertus, manekenė dėl, jos manymu, paveldėtų genų neturėjo labai ryškių kūno pokyčių, tad drastiškų mitybos pokyčių nepatyrė.

„Dabar, kai man nebereikia atitikti tam tikro etalono, galiu visiškai ramiai mėgautis gyvenimu. Atsirado vidinė ramybė ir visiškai nesijaudinu, jei truputį papilnėju. Svarbiausia, kad viduje jaučiuosi gerai, sveikai, o kai jaučiu, kad kažko trūksta, klausausi organizmo impulsų – ko jam reikia, kad atsirastų jėgų, stiprybės, žvalumo. Iš esmės laikausi bendrų sveikos mitybos taisyklių – stengiuosi valgyti kuo įvairesnio maisto, neprisivalgau prieš miegą, nedaryti labai ilgų pertraukų tarp valgymų, nes kai pusę dienos nieko nevalgoma, didesnė tikimybė persivalgyti vakare“, - pasakojo teigiamos kūno sampratos kūrimo konsultantė ir psichologė.

Pašnekovė pastebėjo, kad Lietuvoje valgymo sutrikimai darosi problema jau tarp moksleivių. „Man pačiai mokyklose tenka vesti paskaitas apie valgymo sutrikimų prevenciją, pasakoti apie grožio kulto pavojus, aiškinti, kad ne visi mes turime būti vienodi, kad nebūtina atrodyti kaip modeliui, kad būtum mylimas, gražus ir sėkmingas. Beje, egzistuoja du kraštutinumai: viena vertus, paaugliai, ypač merginos, alinasi dietomis, kita vertus, valgo nesveikai, neteisingai, todėl plinta nutukimas“, - pasakojo buvusi manekenė.

Anot jos, valgymo sutrikimai – opi problema visame pasaulyje. Jų šiandien daugėja ne tik tarp moterų, bet ir tarp vyrų. Mat labai dažnai jie susiję su vidinėmis psichologinėmis žmogaus problemomis. Pavyzdžiui, jei žmogus kenčia nuo valgymo priepuolių, jam reikėtų bandyti įsisąmoninti, ką jis bando maistu kompensuoti gyvenime. Tuo tarpu mergaičių valgymo sutrikimus gali paskatinti jų santykiai su mama: jei mama nepriima savo dukters besąlygiškai tokios, kokia ji yra, kritikuoja, ji taip pat elgiasi ir su savimi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)