Pagal sergamumo rodiklį jau esame ketvirti Europos Sąjungos, Europos ekonominės erdvės ir Jungtinės Karalystės šalių grupėje. Mus lenkia tik Liuksemburgas, Kroatija ir Slovėnija.

Kaimyninės šalys, nors taip pat negali pasigirti ypač mažais sergamumo rodikliais, tačiau nė iš tolo neprilygsta Lietuvos rodikliui. Pavyzdžiui, Latvijoje sergamumo rodiklis yra 335,4, Estijoje panašus – 336,6, Lenkijoje, kuri jau anksčiau dėl išaugusio sergamumo skambino pavojaus varpais – 676,9.

Tad, ar gali Lietuvos gyventojai šitaip drastiškai išaugus sergamumui keliauti į kitas šalis, kad ir į kaimynines, kur sergamumo rodikliai triskart mažesni?

Laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, paklaustas, ar galima keliauti į kitas šalis, siūlė pažiūrėti į kiekvienos valstybės taikomas tvarkas – jos gali skirtis.

„Gali būti reikalavimai atvažiuoti su tam tikrą laiką galiojančiu neigiamu koronavirusiniu testu.

Bet dėl kiekvienos valstybės, į kurią norisi vykti, reikėtų pasitikslinti. Turėkime galvoje, kad ir sąlygos gali keistis: gali atsirasti korekcijų ir, kas yra šiandien, rytoj jau gali būti pasikeitę dėl jų Vyriausybių sprendimų.

Tai tiesiog visiems, kas planuoja kur nors vykti – jeigu iškyla tokių klausimų ir nepavyksta rasti informacijos tų šalių oficialiose svetainėse, galima pasiklausti mūsų Užsienio reikalų ministerijos (URM)“, – rekomendavo A. Veryga.

Aurelijus Veryga

URM rekomendavo įvertinti būtinybę vykti į užsienio valstybes, atsižvelgdama į Pasaulio sveikatos organizacijos paskelbtą koronaviruso pandemiją, valstybių taikomus judėjimo ir sienų kirtimo suvaržymus viruso plitimo suvaldymui, valstybėse taikomas ribojamąsias priemones bei į Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbtą nacionalinį karantiną.

Aktualiausia informacija keliaujantiems Lietuvos piliečiams skelbiama tinklapyje keliauk.urm.lt. Šiame tinklapyje galima surasti nuorodas ir į kompetentingų užsienio šalių institucijų tinklapius, kuriuose galima susipažinti su atvykstantiesiems taikomais reikalavimais.

„Dėl šių priežasčių šiuo metu URM rekomenduoja susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Lenkiją, Latviją ir Estiją, kaip ir į daugumą kitų ES valstybių. Jei visgi yra poreikis neatidėliotinai kelionei, primygtinai rekomenduojame prieš vykstant susipažinti su atvykimo į užsienio valstybę sąlygomis ir kitomis šalyje bei valstybėse, per kurių teritoriją važiuojama tranzitu, taikomomis ribojamosiomis priemonėmis, kurios gali turėti įtakos keliaujančiųjų planams ir kelionės saugumui. Taip pat prieš keliaujant rekomenduojama atsižvelgti į galimą riziką dėl keliaujančiųjų amžiaus, sveikatos būklės ir galimybės susirgus gauti tinkamas gydymo paslaugas užsienio valstybėje.

Aktualiausia informacija keliaujantiems Lietuvos piliečiams skelbiama tinklapyje keliauk.urm.lt. Šiame tinklapyje galima surasti nuorodas ir į kompetentingų užsienio šalių institucijų tinklapius, kuriuose galima susipažinti su atvykstantiesiems taikomais reikalavimais.

Visgi planuojantiems keliones, taip pat rekomenduojame įsiminti Užsienio reikalų ministerijos visą parą budintį telefoną +370 5 236 2444, WhatsApp +370 699 83537, el. paštas pilieciai@urm.lt. Prieš keliaujant taip pat rekomenduojame užsiregistruoti Užsienio reikalų ministerijos kelionių registracijos sistemoje“, – rašoma portalui „Delfi“ siųstame URM komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)