Egzistuoja įvairiausių patarimų, kaip gerti, bet neprisigerti – pradedant lašinių doze prieš vakarėlį, baigiant anglies tabletėmis. Specialistų klausiame, kuriais patarimais iš tiesų verta pasinaudoti, o kurie tik saviapgaulė.

Kas lėtina alkoholio patekimą į kraują

Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro l. e. p. vedėja Jūratė Margerienė teigė, kad vienintelis patikimas dalykas, norint greitai neapgirsti nuo alkoholio, negerti „ant tuščio skrandžio“. Jei skrandis yra tuščias, alkoholio įsisavinimas greitėja, todėl jis pradeda labai greitai veikti. Valgant skrandyje alkoholis atskiedžiamas.

„Taigi yra tiesios, kad alkoholio koncentracija kraujyje priklauso nuo to, kada jį vartojame – pavalgę ar ne. Kalbant apie lašinius – nuo seno žinomas toks būdas, kad alkoholį reikia užvalgyti lašiniais, tai vėlgi susiję su maistu. Lašiniai – riebus maistas, kuris virškinamas ilgiau, todėl ir alkoholio rezorbcija sulėtėja. Beje, prancūzai, italai per pietus visada geria vyno ir neapgirsta, nes jie niekada negeria jo, kaip Lietuvoje, atskirai nuo maisto. Vynas šiose šalyse yra maisto kultūros dalis, o taip vartojamo alkoholio poveikis visai kitoks. Išgėrus taurę vyno prie sočių pietų tikrai nebus jokių pasekmių. Tačiau jeigu pradėsime gerti vyną po pietų ir sėkmingai jį siurbčiosime iki saldaus stalo, po jo pereisime prie konjako ir galiausiai baigsime viskiu, problemų tikrai bus“,- aiškino gydytoja toksikologė.

Paklausta, ar turi įtakos apgirtimui alkoholio rūšių maišymas, pašnekovė teigė, kad rekomenduojama jų nemaišyti, tačiau didžiausią įtaką turi ne alkoholio maišymas, bet jo dozė.

„Alkoholis matuojamas vienetais. Vieną vienetą atitinka 100 ml vyno, 30 ml stipraus gėrimo ir beveik 300 ml alaus. Jei moteris per vakarą išgers du vienetus, vyras keturis vienetus (tokia saugi dozė rekomenduojama Pasaulio sveikatos organizacijos), jie neturės problemų. Šiuo atveju nesvarbu, kokio stiprumo bus alkoholis, tiesiog skirsis leistinas jo kiekis mililitrais. Tačiau jei rekomenduojami alkoholio vienetai viršijami, pasigerti vienodai sėkmingai galima tiek nuo stipraus gėrimo, tiek nuo silpno. Kepenis pakenkia pats alkoholis, o ne jo rūšis. Jos vienodai kenčia tiek nuo brendžio, tiek nuo dabar populiarių ir silpnais laikomų sidrų. Toksikologai alkoholį matuoja alkoholio vienetais, kuriuos tenka detoksikuoti kepenims“, - teigė J. Margerienė.

Medikė atkreipė dėmesį, kad ypatingai alkoholio patekimą į kraują spartina angliarūgštė, todėl su alkoholiu nereikėtų gerti gazuotų gėrimų, taip pat ir alkoholinių kokteilių su gazuotais gėrimais. Juos geriant alkoholis į kraują patenka greičiau nei, pavyzdžiui, geriant vyną. Itin pavojingas kokteilis – alus su stipriaisiais gėrimais.

Kuo naudingi citrusiniai vaisiai

Dažnai galima girdėti, kad žmonės, norėdami pernelyg neapgirsti, vartodami alkoholį geria daug vandens. Pasak pašnekovės, alkoholis iš tiesų neatstoja vandens, netgi atvirkščiai, jį išvaro, tdoėl organizme vyksta dehidratacija, t. y. ima trūkti skysčių, o dehidratuotame organizme alkoholio rezorbcija vyksta greičiau.

„Vanduo reikalingas visada. Taip pat reikia atsiminti, kad alkoholis neatstoja vandens, atvirkščiai, išvaro jį iš organizmo. Taigi vyksta dehidratacija ir intokasikacija alkoholiu. Vandenį reikia gerti visada, bet per šventes jis dažniausiai pamirštamas – geriami kisieliai, sriubos, alkoholis, įvairiausi gėrimai, bet ne vanduo.

Ar padeda citrusiniai vaisiai? Pasak pašnekovės, tai apskritai naudingi vaisiai. Jie turi vitamino C, o pastarasis teigiamai veikia organizmą. Nors jis nelėtina alkoholio pasisavinimo, bet šarmina organizmą. Tuo tarpu alkoholis jį rūgština. Taigi šie vaisiai palaiko organizmo balansą.

Kodėl prieš vakarėlį žmonės būna nusiteikę neprisigerti iki pykinimo ir žemės graibymo, bet jiems tai nepavyksta? „Viskas priklauso nuo alkoholio dozės ir laiko, per kurį jis išgeriamas. Jeigu dozė išgerta per trumpesnį laiko tarpą, žmogus nespėja pajusti slenksčio. Jei alkoholis geriamas ilgiau, išlaikyti savikontrolę lengviau. Taigi jeigu atėjote į šventę ir iškart vieną po kitos imate kilnoti taureles, prarasite pojūtį, kiek išgėrėte. Tuo metu jausitės gerai, tačiau kai organizmas įsisavins vieną po kitos dozę, alkoholio poveikis sumuosis ir staigiai apgirsite. Gali būti ir taip, kad alkoholio koncentracija kraujyje pasieks tokį lygį, kad organizmas pareikalaus ją pašalinti. Vėmimas – viena iš natūralių organizmo valymosi formų“, - sakė J. Margerienė.

Taigi svarbiausia, jos teigimu, neprarasti saiko. Alkoholis turėtų būti tik priedas prie pietų ar šventės, bet neturėtų tapti šventės akcentu.

Apie ką byloja alkoholio vartojimo kontrolės praradimas

Pasak Vilniaus priklausomybės ligų centro direktoriaus Emilio Subatos, jei žmogus dažnai per vakarėlį nesugeba ištesėti sau duoto pažado neprisigerti, turėtų labai dėl to susirūpinti. Alkoholio vartojimo kontrolės susilpnėjimas arba praradimas rodo, kad vystosi priklausomybė.

„Tai reiškia, kad žmogus ne visada kontroliuoja, kada jis pradeda vartoti alkoholinius gėrimus, jų vartojimo intensyvumą ir pabaigą. Su tuo susijusios nemalonios pasekmės – vairavimas išgėrus, pagirios kitą dieną, įvairūs nelaimingi atsitikimai. Paprastai tokie žmonės gali išgerti pakankamai daug, nes jų tolerancija alkoholiui padidėjusi. Tai galima palyginti su automobiliu, turinčiu prastus stabdžius, – kartais jis sustoja, o kartais ne, ir dėl to įvyksta avarija. Tai ir yra priklausomybės simptomas. Deja, tokių žmonių Lietuvoje yra pakankamai daug“, - aiškino medikas.

Pašnekovo teigimu, žmogus, vartodamas alkoholinius gėrimus, turėtų jausti tik teigiamus pokyčius: patinka gėrimo skonis, pasidaro laisvesnis bendravimas ir pan. Jeigu patiriami kokie nors neigiami pokyčiai, pavyzdžiui, pasidaro bloga, kitą dieną žmogus jaučia kaltės jausmą, kad netinkamai elgėsi, gailisi, kad kažką įžeidė ar atsidūrė sau rizikingoje situacijoje, galbūt neprisimena kai kurių laiko atkarpų ar vakaro pabaigos, visa tai rodo, kad buvo perdozuota, kad alkoholis buvo vartojamas liguistai.

Žmonės, dažnai vakare po stresų atsipalaiduojantys taure vyno, tarsi ir nepatektų į labai rizikingo alkoholio vartojimo grupę. Tačiau ne viskas taip paprasta. Faktą, kad vieni žmonės linkę į priklausomybę, kiti – ne, didele dalimi lemia genetika. Dalis žmonių turi paveldėtą priklausomybės alkoholiui geną. Kai jie pradeda vartoti alkoholį kaip atsipalaidavimo priemonę, priklausomybės sindromas gali išsivystyti labai greitai – per kelis mėnesius. Kiti veiksniai, pagreitinantys šį procesą, susiję su psichikos nestabilumu, polinkiu į depresiją, nerimu, nepalankiomis socialinėmis sąlygomis, pavyzdžiui, konfliktais šeimoje ar skurdžiomis sąlygomis, t. y. susiję su asmeninėmis savybėmis ir socialinėmis aplinkybėmis.

„Kai žmogus vieną kartą padaugina alkoholio ir blogai dėl to jaučiasi, o po to vėl tą patį kartoja antrą, trečią, ketvirtą kartą, tai rodo, kad jis praranda kontrolę. Jei žmogus vis tiek nori vartoti alkoholį, jis turėtų skaičiuoti standartinius alkoholio vienetus – užsibrėžti, kad per vakarą išgers ne daugiau 5 vienetų, neviršys leistinos normos, įvardintos kaip mažai rizikingos, keis stipresnius gėrimus silpnesniais“, - patarė medikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (333)