O gal norėtumėte įsitikinti, kas kaltas dėl kosulio, temperatūros ir itin prastos savijautos – virusas ar bakterija ir tik tada griebtis antibiotikų dėžutės? Tai tik pora pavyzdžių, kai specialaus tyrimo rezultatas gali padėti nusiraminti, priimti reikiamą sprendimą ar net išgelbėti gyvybę.

Kovai su gripu

Lietuvoje atliekami molekulinės diagnostikos tyrimai, kurių rezultatai parodo, kiek stiprus yra jūsų imunitetas. Tai artimiausiu metu bus ypač aktualu tiems, kurie įtars, jog užsikrėtė gripo virusu.
Specialaus tyrimo metu per 20 minučių nustatomas A arba B tipo gripas.

„Svarbu išsitirti, ar tai yra gripas, ar bakterinė infekcija, kad be reikalo nebūtų skiriami antibiotikai. Jų vartojimas visuomenėje yra per dažnas“, – tiesioginėje DELFI Sveikata konferencijoje pasakojo Medicinos diagnostikos ir gydymo centro laboratorinės diagnostikos centro vadovė Ina Šapranauskienė.

Tai ypač aktualu žmonėms, sergantiems lėtinėmis ligomis, vaikams, vyresnio amžiaus žmonėms, kuriems papildomas antibiotikų krūvis yra nepageidaujamas ir net pavojingas.

Gydant gripą yra skiriamas ir antivirusinis gydymas, kuris yra veiksmingas pačioje ligos pradžioje, po 72 valandų nuo užsikrėtimo, todėl ir dėl šios priežasties molekulinės diagnostikos tyrimas ypač naudingas.

Ina Šapranauskienė

Kaip atliekamas?

Visų viršutinių kvėpavimo takų ligų simptomatika yra labai panaši – ūmi pradžia, kosulys, gerklės skausmas, aukšta temperatūra. Todėl, įsitikinti, ar nesergate gripu, padės tyrimas.

Norint atlikti molekulinės diagnostikos tyrimą, iš paciento nosiaryklės paimamos epitelio ląstelės, jos mėgintuvėlyje pristatomos į laboratoriją. Per 20 min. gaunamas tyrimo rezultatas.

„Gripo sezonas artėja, Lietuvoje jis dažniausiai prasideda sausio mėnesį ir tęsiasi iki kovo pabaigos“, – primena Medicinos diagnostikos ir gydymo centro laboratorinės diagnostikos centro vadovė I. Šapranauskienė.

Ką daryti įtarus gripą?

Jei temperatūra pakyla virš 38 laipsnių Celsijaus (tokia būdinga gripui), rekomenduojama iš karto atlikti molekulinės diagnostikos tyrimą. „Tyrimas yra labai jautrus, specifiškas ir patikimas, – sako I. Šapranauskienė. – Gavus tyrimo atsakymą, patartina vykti konsultacijai pas savo šeimos gydytoją.“

Pasak gydytojos, bendras kraujo tyrimas yra nespecifinis – jis gali parodyti bendrą uždegimą, bet dažnai nenustatoma, ar tai virusinės kilmės infekcija.

Abejonės dėl erkinio encefalito

Vienintelis apsisaugojimas nuo erkinio encefalito yra skiepas. Susirgus specifinio gydymo nėra.
Nedidelei daliai apsikrėtusių žmonių gali vystytis labai sunkios erkinio encefalito formos, kartais ištinka mirtis. Žmonėms, kurie dažnai būna gamtoje, rekomenduojama pasiskiepyti nuo erkinio encefalito.

„Norint įsitikinti, ar po skiepo tikrai susidarė imunitetas, ar jis tikrai pakankamas, norint apsisaugoti nuo erkinio encefalito, šiam atvejui turime specifinį tyrimą. Jis randa net mažiausius antikūnių kiekius, todėl rezultatu tiksliai yra nustatoma, ar žmogaus imunitetas pakankamai stiprus, kad galėtų apsisaugoti nuo šios ligos“, – sako I. Šapranauskienė.

Gydytoja pasakojo, jog pasitaiko atvejų, kai dėl tam tikrų imuninės sistemos pokyčių, nesusiformuoja pakankamai stiprus imunitetas. Tokiu atveju skiepai net nėra naudingi.

„Kitas erkinio encefalito situacijos variantas: žmogus pasiskiepijo prieš 3 metus ir galvoja – ar jau vėl reikia skiepytis ar dar verta palaukti. Atlikęs tyrimą jis sužino, ką reikia daryti – pakartotinai skiepytis arba ne“, – sako gydytoja.

Pagal kai kuriuos šaltinius, pas kai kuriuos žmonės imunitetas šiai ligai išlieka net iki 10 metų. Tad kam švaistyti pinigus pakartotiniam skiepui, jei šis vis dar veikia?

Dalis žmonių vis dar nepasinaudoja galimybe išsitirti nemokamai dėl dažniausiai nustatomų onkologinių ligų – krūties vėžio, prostatos, storosios žarnos vėžio. Lietuviams aktualus ir dar vienas tyrimas, parodantis, ar organizme trūksta vitamino D, neretai vadinamo „saulės vitaminu“.

Apie tai, kam reikalingi šie tyrimai, kuo jie naudingi pacientai ir kaip interpretuoti gautus duomenis - tiesioginės konferencijos vaizdo įraše:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)