Svorį reguliuoja du pagrindiniai hormonai. Pirmasis – grelinas, kurį gamina skrandis alkio sustiprinimui, kuris lėtina medžiagų apykaitą ir mažina organizmo gebėjimą deginti, riebalus, antrasis – leptinas, kuris siunčia smegenims signalą, kad reikia slopinti apetitą ir laikas deginti kalorijas.

Jau anksčiau mokslininkai išsiaiškino, kad per mažas leptino kiekis skatina nutukimą, o per didelis hormono kiekis veikia receptorius priešingai, tad ir poveikis būna priešingas. Dabar specialistai teigia: receptoriai turi dvi kojeles, kuriomis ir prisijungia prie leptino. Tikėtina, kad kai kurie minėtų ataugų neturi.

Be to, mokslininkai atrado vadinamąjį besotystės geną. Per jį smegenys nesupranta, kad jau atėjo sotumas. Bandymai su pelėmis parodė, jog vos vieno geno mutacija sutrikdė natūralų ryšį organizme ir skatino svorio didėjimą bei nuolatinį norą valgyti. Hormonų – leptino ir insulino signalai tiesiog nepasiekdavo pagumburio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)