Kaip rašo DELFI.ee, pienligė, arba kandidozė, yra grybelinė liga, įprastai pažeidžianti vidaus lytinių organų gleivinę. Pienligę sukelia Kandida tipo grybeliai (dažniausiai – candida albicans), kurių yra sveiko žmogaus odoje ir gleivinėje ir kurie susiklosčius palankioms sąlygoms ima aktyviai daugintis ir sukelia ligas.

Pienligė – moterų liga, kuria ypač dažnai suserga nėščiosios, tačiau kartais ja suserga ir vyrai. Tiesa, keliasdešimt kartų rečiau nei moterys.

Nepaisant tokios statistikos, vertėtų atsiminti, kad maždaug pusė vyrų nesikreipia į medikus dėl intymios srities problemų, ypač jei problemos nėra didelės ir nepasireiškia nuolat. Be to, vyrų lytiniai vidaus organai yra tokie, kad nesusidaro palankios sąlygos vystytis grybeliui ir sukelti pienligę. Pienligė vyrams trunka kur kas trumpiau, kartais – vos kelias minutes. Dažnai pienligės požymiai pasirodo po lytinio akto ir gali lengvai praeiti be gydymo.

Priežastys

Moterys suserga pienlige nusilpus imunitetui, esant žarnyno disbakteriozei, pastojusios, o vyrams ji kyla po seksualinių santykių. Žinoma, imuniteto nusilpimas turi įtakos, bet ne tiek, kiek moterims. Vyrai dažniau suserga pienlige esant ŽIV infekcijai, cukriniam diabetui, gydant auglius (kai vaistai susilpnina imunitetą). Vyrų pienligė nuo moterų skiriasi tuo, kad jiems ji nesusijusi su žarnyno disbakterioze.

Simptomai

Vyrams nuo pienligės peršti, degina varpos galvutės srityje, šie nemalonūs pojūčiai paaštrėja po lytinio akto. Kartais skausmas gali būti juntamas tik per lytinę sueitį. Ant lytinio organo galvutės pastebima šviesi plėvelė, kuri ir yra grybelio sankaupa. Per lytinį aktą ji nusitrina, lytinių organų gleivinė lieka be apsauginio sluoksnio, todėl ir kyla nemalonūs pojūčiai. Pažeista gleivinė nebeapsaugo nuo bakterijų, tad atsiranda infekcijos rizika. Kitas požymis – paraudusi varpo galvutė ne po lytinio akto. Trečias požymis – deginimas šlapinantis.

Vyrams pienligė dažnai kyla, kai pastoja žmona. Nėštumo metu moters organizme susidaro palankios sąlygos vystytis grybeliu, na o per lytinius santykius didelė grybelio dalis perduodama vyrui.

Padariniai

Net ir nesant pienligės požymių vyras gali būti Kandida grybelio nešiotojas. Jei moteris suserga kandidoze, reikia gydyti ir vyrą, antraip gydymas neduos naudos. Jei pienligė užsitęsia, grybelinė infekcija gali plisti per šlaplę, išsivystyti į cistitą, prostatitą ar netgi nevaisingumą. Todėl būtina gydytis ne tik moterims, bet ir vyrams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (214)