„Tenka sutikti tokių pacientų, kurie linkę vartoti antibiotikus net esant slogai. (...) Klaidingai manoma, kad ansktyvas antibiotiko naudojimas apsaugos nuo peršalimo komplikacijų. Deja taip nėra“, - Žinių radijo laidoje „Ryto espresso“ trečiadienį sakė A. Mockus.

A. Mockaus teigimu, antibiotikai veiksmingi tik gydant bakterinę infekciją, o peršalimas yra virusinė infekcija. Tik jeigu peršalimas komplikuojasi, gali būti atvertas kelias bakterinei infekcijai, ir jau tada antibiotikus, gydytoju teigimu, naudoti reikės. A. Mockus sako, kad žmogui reikėtų kreiptis į gydytojus, kada kosululys tampa šiurkštus, „lojantis“, su užkimumu, kvėpavimas darosi triukšmingas, kankina dusulys, skausmai veide, galvoje, krūtinėje, ausyje, kai kelias dienas laikosi 38 laipsnių ir didesnis karščiavimas. Tokie simptomai, sako A. Mockus, praneša apie galimas komplikacijas: bronchitą, plaučių uždegimą, ausų uždegimą, sinusitą. Kitais atvejais, jei peršalimas nesunkėja, o temperatūra yra žema, antibiotikų, šeimos gydytojo teigimu, reikėtų vengti.

„Jeigu žmogus išgers antibiotikus dabar, kada nereikia antibiotikų, tai klausimas, kokį saugų ir efektyvų antibiotiką galėsiu paskirti žmogui, kada jam jo reikės, nes antrą kartą antibiotikas bus nebe efektyvus tam pacientui ir tikriausiai reikės žymiai stipresnio ir su stipresniais nepageidaujamais šalutiniais poveikiais paciento organizmui antibiotiko“, - kalbėjo A. Mockus.

Ant jo, mikroorganizmų nereikia pratinti prie antibiotikų, nes organizmas tampa jiems atsparus. Jis taip pat pažymėjo, kad karščiavimas, esant peršalimui, – ne liga, o natūrali organizmo imuninės sitemos reakcija kovojant su virusu. Gydytojo teigimu, karštį malšinančios priemonės tiesiog ligoniui leidžia pasijusti geriau, todėl tik jeigu pacientui skauda, o temperatūra kyla, galima pavartoti antibiotikų.

A. Mockus sako, kad jaučiant peršalimą, bet dar nepakilus temperatūrai, galima gydytis liaudies medicina: ne karšta čiobrelių, ramunėlių, aviečių, serbentų, liepžiedžių, imbiero šaknų arbata, česnaku, medumi. Gydytojas sako, kad būtina gerti daug, bet ne karštų skysčių, kad nenusiplikytumėte burnos ir gerklės.

Parengė Ieva Kazlauskaitė

Laida „Ryto espresso“ transliuojama darbo dienomis 6.05 val.