Kai žmogaus virškinimo sistema skaldo daržoves į mažesnius junginius, gaminamas išskirtinis kvapas. Vienas toks junginys – merkaptanas – randamas ir pūvančiuose kiaušiniuose, svogūnuose, česnakuose ir pasižymi itin stipriu į sierą panašiu kvapu.
Tačiau tai, ar suaugęs žmogus gali atpažinti šį kvapą savo šlapime, priklauso nuo genų, teigia Harvardo universiteto mokslininkai. Jų teigimu, už kvapų atpažinimą yra atsakingi maždaug 800 genų.
Beje, mokslininkai pažymi, kad mažiau tikėtina, jog moterys užuos tą kvapą. Ir taip paprasčiausiai yra dėl to, kad jos šlapinasi sėdėdamos.
Grupė amerikiečių mokslininkų iš kelių universitetų atliko tyrimą, kuriame dalyvavo 6909 iš Europos kilę amerikiečiai vyrai ir moterys. Jų išvados, paskelbtos Britanijos medicinos žurnale, rodo, kad du penktadaliai tiriamųjų galėjo atpažinti šparagų kvapą uosdami savo šlapimą.
Tačiau trys penktadaliai žmonių to padaryti negalėjo, kas vadinama „šparagų anosmija“. Ir vyrai šparagų kvapą šlapime atpažįsta geriau nei moterys.
Vėliau mokslininkai išanalizavo tiriamųjų genomus ir atrado genų, siejamų su „šparagų anosmija“. Jie aptiko kelis genus, kurie apsprendžia, kad žmogus geba užuosti šparagų kvapą uosdamas savo šlapimą.
Tačiau mokslininkai vis dar nežino, kodėl toks gebėjimas apskirtai išsivystė. Viena teorija teigia, kad taip įvyko dėl to, kad mūsų protėviai galėtų užuosti sveiko maisto šaltinį.