Beveik 40 procentų respondentų šiuos produktus vartoja rečiau nei kartą per savaitę arba nevartoja visai.

Pasak Visuomenės sveikatos instituto profesoriaus Rimanto Stuko, grūdų košes, dribsnius ar pilno grūdo duoną reikėtų vartoti kasdien, nes tai - puikus angliavandenių, vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis.

„Jų vartojimas turėtų būti tikrai kiekvieną dieną ir įvairus, pavyzdžiui, įvairių rupių košių vartojimas, duonos, batono kepinių, ypač tų, kurie iš pilno grūdo, praturtinti grūdais, sėlenomis. Tokius produktus rekomenduojama valgyti kiekvieną dieną net kelis kartus.“

„Kaip rodo tyrimai, žmonės per mažai suvartoja tokių produktų, jie dėl to negauna reikalingų medžiagų. Pavyzdžiui, skaidulinių medžiagų, kurios yra grūduose, kviečių selenose. Jos reikalingos normaliai žarnyno veiklai palaikyti, žarnyno gyvybingai mikroflorai. Grūdiniuose produktuose yra nemažai ir B grupės vitaminų, mineralinių medžiagų“, - pasakojo R. Stukas.

Rimanto Stuko teigimu, nedidelė porcija košės pusryčiams yra optimalus pasirinkimas tiek suaugusiems, tiek vaikams. Vienintelis didelės vertės neturintis šios rūšies produktas - manų košė. Tik maisto racionui paįvairinti derėtų rinktis ir batonus.